Tot i que sabem que les propietats i els
beneficis de les verdures són molt importants per al
funcionament del nostre organisme, poden ser avorrides si les
mengem sense cap canvi. Per altra banda, es tracta d’aliments que
normalment tenen un sabor amarg, cosa que rebutgen
els més petits de la casa, que moltes vegades no en volen saber res.
Us animem a experimentar a la cuina i descobrir noves maneres
de preparar verdures de manera més atractiva per a tots.
A la planxa/Saltades
Una de les maneres més
bàsiques per cuinar hortalisses. En una paella, s’ha
d’escalfar una mica d’oli d’oliva, les verdures tallades a trossos
grossos i un pessic de sal. S’ofeguen uns minuts a foc fort i,
després, es baixa el foc al mínim i es tapa 30 minuts, remenant de
tant en tant per tal que no s’enganxin. També s'hi pot afegir
una mica d’aigua, si les hortalisses escollides no
alliberen prou líquid.
- Es recomana cuinar d’aquesta manera les verdures d’arrel i
les rodones.
Bullides
És un dels processos més fàcils
i freqüents per cuinar verdures. Es tracta de cobrir-les
amb aigua i bullir-les a foc fort una estona, fins que es tornin toves
(cada hortalissa té un temps diferent depenent de la mida i el gruix).
Les verdures queden més toves i són ideals perquè els petits
en puguin menjar sense problemes. A més, com que
perden una mica el seu sabor, es pot fer servir el bullit per
introduir hortalisses de gust més fort a la taula.
- No es sol recomanar aquesta tècnica degut a que les verdures
perden les seves propietats en l’aigua, però se'n
pot aprofitar el líquid per fer una sopa o coure arròs i que no es
perdin els beneficis de les hortalisses.
Al vapor
Heu de fer bullir 1-2 cm d’aigua amb un pessic de sal
en un recipient on després pugueu introduir un colador per coure les
verdures al vapor, sense que toquin l’aigua del fons. Si es disposa
d’un recipient creat especialment per cuinar al vapor, el procés és
més senzill.
Les hortalisses han d’estar
tallades a trossos mitjans i, si voleu coure
verdures de diferent densitat es recomana fer un tall més fi a
les verdures més denses, per tal que es cuinin al mateix
temps que les altres, o fer-ho en diferents etapes.
El temps de cocció pot variar entre 5 i 10 minuts.
Fregides
Al contrari del que es pensa
popularment, no calen grans quantitats d’oli per
fregir unes verdures. Amb 2 cm d’oli en una paella és suficient, s’ha
d’escalfar fins que arribi al voltant de 180ºC (sense que
fumegi o bulli). D’aquesta manera, les hortalisses no
s’amararan d’oli per estar massa fred ni es cremaran per estar massa calent.
- Les verdures més aptes per fregir són els créixens, el julivert i
les cebes.
- També es recomana acompanyar el plat d’algun amaniment
àcid per tal que faciliti la digestió, com per exemple
una amanida amb vinagreta de llimona.
Tempura
Molt semblant a la tècnica anterior,
però amb un resultat més cruixent i menys oliós.
D’origen xinès, consisteix en arrebossar les hortalisses d’una massa
líquida feta amb farina, aigua i ou abans de fregir-les una estona
molt curta, dos o tres minuts com a màxim.
- Tradicionalment, els aliments en tempura se suquen en
salsa de soja, encara que es pot experimentar amb altres
salses que agradin més als nens.
- Per altra banda, hi ha moltes receptes per elaborar la
massa per arrebossar, de manera que es poden tastar
diferents varietats fins trobar la perfecta.
Cremes i purés
Una de les formes més
recomanades perquè els petits tastin el sabor de les verdures
i les coneguin. Per la seva textura líquida o tova, i al seu sabor més
suau, és la tècnica que més agrada als nens. És molt
senzill de fer: s’han de bullir els ingredients fins que estiguin tous
i, una vegada escorreguts, es trituren o s’aixafen fins a aconseguir
una textura líquida, més o menys densa, segons els nostres gustos.
- Si voleu, podeu barrejar les verdures amb patata,
per tal que el sabor de la hortalissa no sigui tan fort i tingui més
acceptació a la taula.
Estofat
Les verdures són ingredients habituals
dels estofats perquè aporten molt de sabor al plat, i
diferents matisos depenent de la hortalissa que fem servir. S’ha de
posar 1 cm d’aigua o brou de verdures en un recipient amb verdures i
sal. Es tapa i es porta a ebullició a foc fort i, quan tingui pressió,
es redueix el foc per deixar-les coure durant 30 minuts mínim.
- Per tal de millorar el resultat, es poden afegir herbes
aromàtiques a la cocció o fresques al
final. El gingebre s’ha d’afegir un parell de minuts abans
del final de la cocció.
- Les hortalisses més recomanades per fer amb aquesta tècnica són
les rodones i d’arrel, tallades a trossos grans.
Al forn
És una preparació molt fàcil: es posen
les verdures a la safata del forn amb una mica de sal o salsa de soja
i un fons d’aigua. Cobriu-les amb una tapa o paper d’alumini,
amb compte que no toqui els aliments, i coure al
forn fins que les verdures estiguin ben cuites.
- Per altra banda, també es pot coure primer la hortalissa
al vapor i acabar-la de cuinar al forn uns minuts.
D’aquesta manera, la cocció és més lleugera i més ràpida.
Crues
Menjar verdures crues és una de les
millors maneres per introduir l’aliment a la dieta. Malgrat que la
textura és més dura i cruixent, manté totes les propietats
que es perden amb els diferents tipus de coccions. Només cal
pelar-les (no és necessari en tots els cassos) i rentar-les bé.
- El més habitual és menjar les hortalisses en amanides, on aporten
sabor, color i beneficis per a la salut.
- Si voleu dissimular el gust de les verdures, podeu experimentar
amb diferents amaniments per tal que quedin bé amb
l’amanida sencera.
- Una altra manera, és menjar-les en forma de bastonets amb alguna
salsa, perquè sigui més divertit per als petits de casa.
- Pdeu recórrer a salses ideals per a verdures, com
el romesco, alguns tipus de mostassa o la salsa tàrtara, que ha
guanyat molts adeptes els darrers temps.
Consells perquè els nens mengin verdures
El sabor de les hortalisses no acostuma
a agradar gaire als més petits de casa, de manera que sempre costa
introduir-les a la dieta sense que hi hagi rebuig la primera vegada.
Per tal que aquest repte no es transformi en quelcom impossible, us
donem uns consells que us poden ajudar a l’hora d’introduir els vegetals:
- Comenceu amb les hortalisses més dolces com el
carbassó, la carbassa, les pastanagues... Es poden fer en saltejat
curt perquè es pugui apreciar millor el sabor.
- Podeu posar les verdures a taula barrejades amb altres
acompanyaments, com l’arròs o la pasta.
- Heu de tenir molta paciència: hi ha qui assegura
fins que no s'ha tastat un aliment 10 vegades, no es pot dir que no
ens agrada.
-
No castigueu ni premieu el fet de menjar. Si es
castiga, l’aliment acabarà avorrint, i si premiem estem reforçant
que aquest aliment no és bo perquè fins i tot se’l premia per menjar-se’l.