BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Trucs fàcils per fer més saludables els plats

07/de febrer/2022

Canviar la sal per espècies o substituir el sucre per un altre edulcorant natural són dues possibilitats per tenir plats més saludables. Et proposem alguns ingredients ideals per potenciar el gust de les teves receptes sense recórrer a la sal i per endolcir-les prescindint del sucre blanc.

Les espècies i les herbes aromàtiques són ingredients transformadors de plats insulsos en plats deliciosos i saborosos. Com que, a més, eviten o redueixen de manera important l'ús de la sal, el resultat és més saludable i nutritiu: la reducció del consum de sodi fa baixar el risc de la tensió alta. L'àmplia gamma d'espècies que existeixen faran que els teus plats tinguin més sabor, però també fan que la dieta sigui més sana i variada. El safrà, la cúrcuma, el gingebre, el pebre, el clau d'espècia... no només aporten gust i aroma, sinó que també són antioxidants.

Un plus de nutrients

  • Espècies. La majoria de les espècies tenen diferents efectes beneficiosos per a l’organisme i, consumir-ne, pot ser una molt bona manera d’afegir una aportació extra de nutrients als plats. Pots condimentar una amanida amb alfàbrega, aromatitzar un plat de pasta amb safrà o donar vida a la carn amb una mica de pebre i farigola. Si afegeixes una mica de curri a una crema de verdures o poses pebre vermell fumat a un guisat de llenties no sols donaràs un toc diferent al plat, sinó que també estaràs afegint-li un plus de salut.
     
  • Herbes aromàtiques. Les herbes són un pilar de la cultura gastronòmica mediterrània, els condiments que omplen el receptari d’aromes i, a més, n’hi ha centenars per triar. L'elecció d'una o una altra herba aromàtica canvia del tot el resultat d’un mateix plat, que no només serà més saborós, sinó que també serà més lleuger. Per encertar- la, només cal que tinguis en compte l’ingredient principal de la recepta: si és greixós i untuós, opta per herbes de gust fresc, com ara l’anet, la sàlvia o la sajolida. Si cuines carns de sabor potent, fes-ne servir de gust fort i sec, com la farigola, el romaní o l’estragó. Fes proves, juga amb diferents combinacions i gaudeix de les aromes!
     
  • Suc de llimona. Les herbes i les espècies són ideals per substituir salses, que sovint són molt calòriques, ja que porten molt oli. Però també pots fer servir una mica de suc de llimona per amanir una carn, una graellada de verdures, un plat de peix o una amanida, sense haver de recórrer a la salsa. El suc de llimona, que pot ser una alternativa a l'ús del vinagre, realça el sabor dels plats i fa que les receptes siguin més sucoses i saboroses. En el seu cas, també el pots fer servir en plats dolços, ja que aporta un contrast molt interessant.

Dolç i saludable
Però, si el que vols és reduir el consum de sucre blanc en les receptes dolces, tens moltes alternatives, des de la mel a l'estèvia, passant per altres edulcorants més saludables: mel, concentrat de poma, sucre integral de canya, xarop d'atzavara... Tot i així, es recomana sempre un ús moderat de qualsevol tipus d'endolcidor.

  • Estèvia. L'estèvia, per exemple, té un gust característic molt concentrat, herbaci i dolç, i la pots fer servir endolcir tant líquids com sòlids: en infusions, almívars… tot i que has de tenir en compte que caramel·litza. L’estèvia té un poder 200 vegades més edulcorant que el sucre, però no aporta cap caloria al cos.
     
  • Tornant al món de les espècies, aquestes també et poden ajudar a potenciar el sabor en plats dolços. És el cas de la canyella, una alternativa dolça però amb molt poques calories. Fes-la servir per endolcir una beguda calenta, com ara un té o un cafè.
     
  • La fruita, tant seca (dàtils, panses, orellanes, prunes…) com fresca, també són una opció per acompanyar els teus plats dolços, als quals no caldrà que hi afegeixis tanta quantitat de sucre, ja que les fruites tenen sucre de manera natural, i és una dolçor més suau que permet gaudir del gust del menjar. Per exemple, pots afegir-hi trossets de fruita al iogurt i no caldrà que hi posis sucre.


I per arrodonir una dieta més saludable, opta per sistemes de cocció com el vapor o la planxa, per davant de fregits i plats més greixosos, hidrata't bé, aposta pel consum de més fruites i verdures, i fes exercici de manera regular. Però, tot, sense deixar de gaudir del sabor i les aromes en els teus plats!

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.