BLOG

A través del blog de Bonpreu i Esclat, podràs mantenir-te al dia sobre nutrició, gastronomia i molts altres aspectes del nostre territori.

angle-left Vés enrere

Un passeig per les terres de l’or gastronòmic

Un passeig per les terres de l’or gastronòmic

15/de gener/2016

A Catalunya, l’oli és una manera deliciosa de conèixer els paisatges, els pobles i la gastronomia del país.

Per començar, la DOP Les Garrigues utilitza les varietats d’arbequina i verdiella i té més de 25 cooperatives, la majoria modernistes. A la comarca, hi ha pobles com Juneda, el nucli antic del qual forma un conjunt monumental; les Borges Blanques, capital mundial de l’oli, i Vinaixa, amb l’església de Sant Joan, declarada Monument Històric Artístic. Precisament a la capital de les Garrigues, aquest 2016, els dies 15, 16 i 17 de gener s'hi celebra la 53a Fira de l'Oli, una de les fites més importants d'aquest preuat producte gastronòmic.

La DOP Terra Alta, que barreja les varietats empeltre, arbequina, morruda i farga, porta el visitant per Arnes, per gaudir d’una panoràmica del Parc Natural dels Ports; Bot, que en el segle XVIII tenia quatre molins de premsa de biga; la Fatarella, en una zona de barrancs de bellesa incomparable, i Horta de Sant Joan, amb el Centre Picasso d’Horta, l’olivera mil·lenària Lo Parot i el Cap de l’Ecomuseu dels Ports.

Per acabar, cal destacar que la DOP Empordà utilitza en molts molins el procés tradicional de premsat. La seva zona inclou paisatges com la serra de l’Albera, que invita a anar des d’Espolla fins a la costa agresta de Portbou; la serra de Rodes, amb el monestir de Sant Pere de Rodes, i les Gavarres, amb municipis de visita obligada com la Bisbal, amb una gran oferta d’artesania; Torrent, localitat medieval amb les restes d’un antic castell, i Vall-llobrega, amb l’església de Sant Mateu, que data del segle XVII.

5 DOP (denominacions d’origen protegides)

Catalunya té cinc denominacions d’origen protegides: Les Garrigues (1) va sorgir a partir de la DO Oli de Borges, que es va crear el 1975. La DOP Siurana (4) va néixer el 1977 i, més endavant, es van crear les DOP de la Terra Alta (2), el 2002, del Baix Ebre-Montsià (5), el 2003, i de l’Empordà (3), el 2008.

Als supermercats Bonpreu i Esclat, podràs trobar olis de qualitat del nostre territori que et faran gaudir d'allò més de tots els àpats.

Foto: Museu-molí d’Oli de l’Argilés, Arbeca. © Miguel Raurich

Més entrades de blogs

“Els donatius de Bonpreu i Esclat ajuden a apropar l’aigua potable a moltes famílies de la República Centreafricana”

ENTREVISTA A BÀRBARA SALINAS, d’aliances estratègiques d’Oxfam Intermón Comprant postals a 1...

Flam de calçots i gambes

Ingredients: 600 g de calçots 150 g de gambes 6 ous 250 ml de nata líquida ...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web per millorar els nostres serveis. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu el seu ús. Més informació.