BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Vida sense gluten

18/d’abril/2023

Cada vegada es diagnostiquen més persones amb celiaquia a Catalunya, un trastorn alimentari que sobretot afecta l'hora de triar productes com el pa, la pasta o els dolços. Tot i això, mantenir una dieta lliure de gluten és més fàcil avui dia, ja que existeix una gran varietat d'alternatives al mercat.

 

Què és la celiaquia? 

La celiaquia és un intolerància permanent al gluten que es presenta en individus genèticament predisposats. La ingesta d'aquesta proteïna provoca l'atròfia de les vellositats de l'intestí prim, que en deteriorar-se, és menys capaç d'absorbir els nutrients dels aliments. Per aquest motiu, és molt important diagnosticar el problema com més aviat millor, ja que si no, la persona que pateix celiaquia pot veure afectada la seva salut.

 

La celiaquia es pot tractar mèdicament?

Actualment no hi ha cap tractament mèdic per poder assimilar correctament aquesta proteïna, l'única solució per pal·liar els efectes de la celiaquia és mantenir una dieta sense gluten. D'aquesta manera s'aconsegueix de forma gradual, la total reparació de la lesió intestinal. La recuperació està condicionada per l'exposició de nous contactes amb gluten.

 

Quins símptomes té la celiaquia?

Pel que fa als símptomes, val a dir que cada persona és un món i que ha de ser un metge especialista qui diagnostiqui la celiaquia. Tot i això, és habitual que les persones pateixin amb freqüència els següents senyals: diarrea, vòmits, pèrdua de pes i gana, nàusees, retard del creixement, meteorisme i dolors abdominals. No obstant això, en funció de si el pacient és nen, adolescent o adult, els símptomes poden variar.

 

Què és el gluten? 

Es tracta d’una proteïna amorfa que es troba en la llavor de molts cereals com són el blat, ordi, sègol i espelta, així com els seus híbrids i derivats. Representa un 80% de les proteïnes del blat i està composta per gliadina i glutenina. Aquests cereals no contenen únicament gluten, ja que hi ha altres parts com són el midó, el germen o el segó, que si s'extreuen de manera cautelosa i amb un control exhaustiu es poden utilitzar com ingredients sense gluten.

 

Aliments lliures de gluten 

Com bé us hem explicat abans, la persona que pateix celiaquia ha d'evitar ingerir gluten durant tota la seva vida. Però això no ha de causar el pànic, perquè la majoria d'ingredients no contenen gluten i hi ha moltíssimes alternatives de productes sense gluten. Si són frescos, carn, peix, fruita seca, làctics, verdures, fruites, oli, begudes, salses... No solen portar gluten. Tot i això, si aquests aliments han sigut processats (mòlts, conservats, precuinats, congelats, dessecats, cuits, etc.) cal ser especialment curós i comprovar a l'etiqueta del producte que no continguin gluten, derivats o traces.

Habitualment, com més frescos siguin els aliments, menys processats estaran, i per tant, tindran menys probabilitat de contenir gluten. Tot i això, hi ha productes que encara que siguin frescos no són aptes per a celíacs, per exemple tots aquells que s'han elaborat amb cereals amb gluten. El pa, massa (coca, pizza, pastís, etc.), pasta, rebosteria, figues dessecades, cervesa de civada i els productes processats, són els aliments més problemàtics habitualment.

Avui en dia hi ha una gran varietat de productes lliures de gluten als supermercats, així que si sou celíacs, podeu estar tranquils. A Bonpreu i Esclat disposem d'una gran oferta de productes sense gluten. A més, els podreu identificar fàcilment, perquè saber que podeu o no menjar no és tan complicat com feia uns anys, ja que la normativa exigeix etiquetar la composició dels aliments.

 

Quines alternatives hi ha per a la farina de blat?

La farina de blat forma part de la majoria de productes que porten més maldecaps als celíacs, per això des de Bonpreu i Esclat us animem a tastar les alternatives a la farina de blat que hi ha al mercat. La d'arròs o de blat de moro són les substitutes habituals però és molt fàcil adquirir opcions que van més enllà. El problema més habitual però, ve a l'hora de decidir quina farina utilitzar per a cada recepta, ja que no totes serveixen per fer arrebossats o rebosteria. Per aquest motiu, us oferim uns consells per conèixer quina farina és la més adequada com a alternativa a la tradicional.

Per a rebosteria: necessitem que la massa quedi esponjosa i més lleugera, i algunes de les farines que proporcionen aquesta textura i sabor són la d'ametlla, castanya o ordi. Per arrebossar: es pot utilitzar pa ratllat sense gluten, però hi ha altres alternatives, com la farina d'arròs, ideal per fer tempures, o la de cigró, que és una de les millors per fregits.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.