BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Xai, carn de festa

20/de gener/2020

Amb una carn tendra i un gust inconfusible, el xai triomfa a moltes llars del país. És apta per a petits i grans, ens ofereix una gran varietat de talls i tot un món de possibilitats a l’hora de cuinar-los. Vols conèixer tot el que t’ofereix aquesta carn tan gustosa? Tot seguit t’expliquem els secrets per gaudir del xai.

Ideal per gaudir dels bons moments

Tot i que se sol consumir durant tot l’any, la carn de xai no pot faltar a taula en les grans ocasions. D’entrada, és un dels plats estrella dels àpats típics de Nadal. Una bona espatlla o una cuixa de xai feta lentament al forn, sense pressa, acompanyada simplement amb unes patates i aromatitzada amb herbes i una mica de vi, és tota un delícia.

Tampoc no pot faltar el xai en una bona costellada amb amics. Fet a la graella i cuit al punt, ofereix un gust inconfusible que a molts els transporta a moments agradables viscuts a l’aire lliure, tot gaudint de la bona companyia. A Bonpreu i Esclat i al supermercat online hi trobaràs carn de xai extraordinària.

 

Una llarga tradició

La tradició de menjar xai ve de molt lluny. Ja a l’edat mitjana, era un aliment molt habitual, tant a les cases de les famílies riques com entre les més modestes. Per això als receptaris de l’època hi trobem nombroses receptes fetes amb aquesta carn.

Com a curiositat, podem destacar que la carn de xai, a diferència del que passa amb la de porc (prohibida per la cultura musulmana) o amb la de vaca (que no es pot consumir a la religió hindú), és apta per a totes les cultures.

 

Un gust inconfusible

La carn de xai, tendra i melosa, té un gust exquisit amb personalitat pròpia. Es tracta d’una carn vermella que, consumida amb moderació, ens ofereix proteïnes d’alt valor biològic, amb tots els aminoàcids essencials. A més, ens aporta una quantitat important de ferro fàcil d’assimilar, per la qual cosa resulta un aliment interessant per a les persones que pateixen anèmia. També conté vitamina B12, un nutrient difícil de trobar entre els aliments vegetals, molt important per al bon funcionament del cervell i del sistema nerviós.

 

Opcions a la cuina

A la cuina, el xai ens ofereix una gran versatilitat. Queda boníssim amb tot tipus de marinades, que ajuden a estovar la carn i a reduir-ne el temps de cocció. El podem condimentar amb herbes típiques de la nostra terra, com ara la farigola, el romaní o l’alfàbrega, que donaran una aroma mediterrània extraordinària al plat.

A Bonpreu i Esclat trobaràs costelles de xai de carn de l’Era, que, juntament amb les mitjanes, són l’opció perfecta per fer a la brasa. Si et ve de gust preparar una peça al forn, l’espatlla és, sens dubte, la millor tria. Correspon a la part davantera de l’animal. És una mica més petita que la cuixa i, com que conté més greix, té una textura molt sucosa i tendra.

 

Com conservar la carn de xai

La carn de xai és de color rosat, més o menys intens en funció de l’edat de l’animal. En general, la carn procedent dels exemplars més joves presenta una tonalitat més pàl·lida. Si compres una peça amb l’os, observa si a l’interior hi queden restes de sang. Si és així, significa que l’animal ha estat sacrificat fa poc.

Un cop a casa, introdueix de seguida la carn de xai al frigorífic i consumeix-la al cap d’un o dos dies. Si veus que trigaràs més a fer-la servir, congela-la ben embolicada amb paper de plàstic transparent, en bosses de plàstic tancades o dins d’algun recipient hermètic.

Quan la vulguis consumir, treu-la del congelador i deixa que es descongeli lentament, de forma natural. El millor és deixar-la descongelar dins el frigorífic. Això sí, tingues en compte que, un cop descongelada, la carn de xai es deteriora més ràpidament, així que convé consumir-la abans no passi gaire temps.

 

Un truc molt saludable

La carn que ens ofereix el xai és molt gustosa i no requereix gaire sal. Si la fas volta i volta, posa la sal directament sobre la paella o la planxa. D’aquesta manera, la carn n’agafarà la necessària.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.