BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Les propietats dels bolets

11/d’octubre/2018

Ja ha arribat la tardor i això vol dir que els boscos catalans ja estan plens de bolets! I el millor de tot és que, si voleu gaudir-ne a casa, no cal que us desplaceu al bosc. Als supermercats Bonpreu i Esclat trobareu els millors bolets frescos per cuinar-los i aprofitar-ne les propietats!

Un aliment antic

El consum de bolets ve de molt antic i se'n té constància des de l'antiga Grècia, Roma i també a l'edat mitjana. A l'actualitat els bolets formen part de la tradició gastronòmica catalana, i podem consumir-los fora de temporada si els guardem dessecats, congelats, en conserva o en pols i cuinar-los en multitud de presentacions: a la brasa, a l'estofat, en truita, en puré o sopa... hi ha pocs aliments que siguin tan versàtils!

 

Fruit de tardor

Els bolets es troben als boscos i als prats catalans sobretot en dos moments de l’any, la primavera i la tardor, tot i que és la tardor, amb l’arribada de les pluges i del fred, quan n’hi ha més varietats. Sortir a collir-los —o a caçar-ne, com en diuen els experts— és una activitat familiar de primera categoria, però cal tenir present que si no coneixem bé les diverses varietats de bolets podem acabar-ne collint algun de tòxic. Per això, sempre és millor comprar-los, ja que d’aquesta manera tenim la garantia que estan al moment òptim i que són varietats perfectament comestibles.

 

Com són els bolets?

Els bolets pertanyen al regne dels fongs, i això vol dir que no són un vegetal en sentit estricte, ja que no són capaços de fer la fotosíntesi. A Catalunya en podem trobar gairebé 1.500 espècies diferents, tot i que normalment no en consumim més de vint, entre les quals destaquen noms com el rossinyol, el camagroc, la trompeta de la mort, la llenega, el fredolic, el xampinyó, l’ou de reig, el pinetó, el rovelló i el cep.

 

Quines propietats nutricionals tenen els bolets?

Tot i que pot haver-hi alguna diferència en funció de l’espècie, la majoria de bolets comparteixen algunes propietats nutricionals molt interessants:

Molta aigua:

Gairebé el 90% dels bolets són aigua i, per tant, ens ajuden a hidratar-nos, encara que a la tardor això no sigui tan necessari com a l’estiu.

Pocs hidrats de carboni:

El contingut d’hidrats de carboni dels bolets és d’un 4%, aproximadament, i per això són perfectes per fer dieta, ja que tenen poques calories.

Molt poca fibra:

Amb un 2% de fibra, els bolets són perfectes per a tothom, fins i tot per a les persones que tenen alguns problemes digestius que els impedeixen menjar aliments rics en fibra.

Poca proteïna:

Els bolets tenen un 2% de proteïnes i això també ajuda a rebaixar-ne les calories. Si heu de fer exercici no us ajudaran gaire, però si heu de fer dieta, són perfectes!

Gens de greix:

Els bolets tenen tan poc greix que és difícil quantificar-lo amb un percentatge.

 

Vist tot això, podem veure que els bolets comparteixen força propietats amb les verdures —excepte el contingut de fibra— i que com que tenen molt poques calories, són ideals per a tota mena de dietes.

 

Vitamines i minerals dels bolets

A més dels nutrients habituals de la majoria d’aliments, els bolets són una font molt interessant de vitamines i minerals. Al primer grup podem trobar les vitamines del grup B, com la B2 i la B3, que ajuden al metabolisme cel•lulars, la vitamina A, essencial per a la visió, i l’ergosterol, una substància vegetal que es transforma en vitamina D, fonamental per als ossos, quan passa pels ronyons.

Pel que fa als minerals, destaca el contingut en iode, indispensable per al funcionament de la tiroides; el fòsfor, per reforça l’estructura dels ossos; i el potassi, imprescindible per a l’activitat muscular.

 

Un receptari molt variat

Ara que ja coneixem les propietats dels bolets, arriba el moment de gaudir-ne a la cuina i incorporar-los a les nostres receptes preferides. Podem fer-ho amb la tranquil•litat de que estem afegint un aliment de primera categoria i amb la comoditat que als supermercats Bonpreu i Esclat trobareu els bolets és frescos i de temporada.

Més entrades de blogs

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.