BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Les verdures estrella de l'estiu

31/d’agost/2021

Les verdures tenen un alt contingut en aigua —ens hidraten— i no contenen greixos —tenen poques calories—, de manera que són ideals per consumir durant tot l'any, però especialment a l'estiu. Si vols mantenir una dieta saludable i equilibrada, també els mesos de calor, t'expliquem quines són les verdures de temporada i com les pots incorporar a la cuina, en plats lleugers i saborosos per als àpats estiuencs. Així, ara trobaràs en el seu millor moment de consum la mongeta tendra, l'albergínia, el carbassó, el rave, el tomàquet i el cogombre, entre d'altres verdures i hortalisses.

El tomàquet i els pebrots són els reis de l'estiu, dos clàssics que pots incorporar en moltes receptes, ja sigui en amanides com en sopes fredes, com ara el gaspatxo, refrescant i deliciós. A més, totes dues hortalisses contenen una gran quantitat d'antioxidants, ideals per cuidar la pell i protegir l'organisme. D'altra banda, la mongeta tendra, gustosa i suau, és la reina de les verdures estiuenques amb la que pots preparar plats refrescants, nutritius i saborosos, més enllà de coure-la amb patates: saltada, en una crema, en arròs...

A més de tomàquets, ceba i pebrots, a les amanides també és habitual la presència decorativa del rave, que a més dona una textura cruixent i un toc de sabor picant d'amargor al plat. L'estiu és el millor moment d'aquesta hortalissa amb moltes propietats, ja que afavoreix la resistència òssia i és depuratiu. T'atreveixes a preparar-lo en una crema? És boníssim!

De la samfaina als 'zoodles'
El carbassó, com també les carbasses d'estiu, són opcions molt populars. Els carbassons pots incorporar-los en bunyols —dolços i salats—, truites o, simplement, farcir-los amb altres vegetals, amb carn o amb peix. És un bàsic de la samfaina i és present en moltes preparacions casolanes fàcils i ràpides de preparar: amanides, cremes, plats de carn o de peix, arrossos i, fins i tot, coques i altres postres! Però, en els últims anys, el carbassó s'ha convertit també en un dels protagonistes principals dels anomenats zoodles, és a dir una mena d'espaguetis, però no de pasta, sinó fets d'hortalisses, preferentment rodones i allargades. Amb un ganivet, o bé amb l'estri per fer espirals, només et caldrà tallar tires llargues de carbassó i combinar-les amb la salsa que prefereixis o amanir-les al teu gust.

Aquests mesos de calor, també trobaràs les varietats estiuenques de la carbassa. De pell més clara i fina, tenen una conservació més curta (si vols que et durin més temps, escalda-les i congela-les). Pots fer-ne, per exemple, flams, coques, gelats i hummus. Només et cal una mica d'imaginació.

El toc alegre del gaspatxo
De la família del carbassó, el cogombre també et pot oferir múltiples possibilitats per refrescar els plats estiuencs, tant en amanides (amb ceba, tomàquet, feta i olives, a l'estil grec), com en sopes fredes (també, és un imprescindible del gaspatxo, al qual dona un punt d'alegria!), sucs (amb meló i menta, és boníssim) o salses. Amb un 95% d'aigua, el cogombre és molt hidratant i conté nombrosos nutrients, entre els quals destaca el potassi. Si vols aprofitar totes les seves propietats beneficioses per al cos, menja-te'l amb la pell, que conté fibra, betacarotè, silici i clorofil·la. Normalment es menja cru, ja que amb la cocció perd part de les seves qualitats organolèptiques.

Com ja saps l’albergínia és molt versàtil a la cuina i el moment ideal per consumir-ne és, precisament, l’estiu. La pots fregir, fer al forn, arrebossar-la, escalivar-la... i també fer-ne cremes, xips o un puré ben mediterrani, com ara el babaganuix, que es fa amb albergínia escalivada i es condimenta amb all, sèsam, oli i tahina. Les albergínies acompanyen molt bé diferents plats, com ara la carn o el peix, però també són ideals en truita, plats de pasta, arròs...

A banda de les verdures i hortalisses de temporada, les fruites (meló, préssec, albercoc, síndria...) són les millors opcions per a la cuina dels mesos més calorosos de l'any. Unes i altres et permeten elaborar els plats més idonis per suportar les altes temperatures i per mantenir una dieta equilibrada i saludable.

 

Més entrades de blogs

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.