Des de l’associació Llet de Cabres
Catalanes, s’ha desenvolupat un nou formatge de cabra tendre en suport
a la ramaderia de cabrum catalana per fer front a la crisis causada
per la Covid 19, que ja va començar a afectar al sector des de l’inici
de la pandèmia.
Arrel del tancament de restaurants i
l’aturada en sec de l’exportació de productes, moltes formatgeries van
haver de reduir la seva producció de manera dràstica i, de retruc, es
va frenar la demanda de llet. Tot i així com és evident, els cicles
naturals dels animals no poden aturar-se, i per això diàriament moltes
granges de cabra que van trobar-se sense la recollida de la llet, van
haver de començar a llençar part o la totalitat de la seva producció.
Des de Llet de Cabres Catalanes,
coneixedors de la problemàtica, es va considerar que s’havia d’actuar
per sustentar el sector del cabrum català. Per això, en un primer
moment, les quatre formatgeries integrants de l’associació – Formatges
Montbrú, Mas El Garet, Sant Gil d’Albió i Cal Quitèria - van decidir
absorbir aquest excedent de llet de granges no associades, i començar
a elaborar formatges de més llarga maduració. Alhora, es van iniciar
converses amb l’administració pública per a buscar una solució
conjunta al problema i, a més paral·lelament, es va plantejar com
donar sortida de manera més immediata a tota aquesta llet.
Així va sorgir la idea d’elaborar un
formatge de cabra tendre de tall, pensat per al consum diari i que
pogués ser distribuït a través de la gran superfície. El Grup Bon
Preu, propietària de les ensenyes Bonpreu i Esclat, de seguida va
donar el seu suport al projecte i va decidir incorporar aquesta nova
referència al servei de tall de les xarcuteries de més de 160
establiments Bonpreu i Esclat.
En un temps rècord de tres setmanes, les
quatre formatgeries s’han coordinat telemàticament per idear la
recepta del formatge, compartir diferents tècniques, elaborar-lo de
manera conjunta i, finalment, poder servir aquesta setmana passada una
comanda de fins a 6 palets de formatges Il·lusió als supermercats
Bonpreu i Esclat.
Encara que aquest sigui un formatge
destinat al servei al tall a les xarcuteries, des de Llet de Cabres
Catalanes s’ha treballat perquè tingui una imatge molt diferencial en
el mostrador, amb una etiqueta que atorga el protagonisme als ramaders
i ramaderes i alhora, evoca al consum local i de proximitat, ara més
necessari que mai.
Recordar que el segell de qualitat
agroalimentària Llet de Cabres Catalanes ja va néixer amb l’objectiu
de defensar i potenciar el sector del cabrum de llet del país, fixant
un preu estable de la llet de cabra que fos digne pel ramader i el
formatger. Mantenir una producció amb uns estàndards de qualitat
superiors als de la normativa vigent, tenir present el benestar animal
i la
sostenibilitat, és el que fa que el ramader pugui
aconseguir una llet de cabra d’altíssima qualitat,
i alhora, que
les formatgeries continuïn elaborant grans formatges catalans, com ja
fan des dels darrers anys.
Ara, amb aquesta nova iniciativa, des de
Llet de Cabres Catalanes es vol continuar apostant pel sector ramader,
ajudant a mantenir les produccions i l’estabilitat en el preu de la
llet de cabra a Catalunya, aconseguint així l’objectiu de
l’associació, que tan ramaders com formatgers es guanyin la vida de
manera digna, i així poder superar aquesta crisis sanitària i
econòmica de manera conjunta.
