BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

"La carxofa Prat es distingeix de les altres carxofes"

28/enero/2016

 

ENTREVISTA A RAMON LLONCH, gerent de KopGavà

Quina zona geogràfica o localitats s’inclouen dins del distintiu carxofa Prat?
La carxofa Prat es localitza en la zona agrícola del Delta del Llobregat (Sant Boi de Llobregat, Viladecans i el Prat de Llobregat), ja que és aquesta la zona que compleix amb els requisits climatològics i de terreny que demana aquest producte.

Quines són les condicions que fan que el Baix Llobregat sigui una zona ideal per al conreu de carxofes?
La carxofa és un producte que necessita climes temperats, on les temperatures no poden baixar dels 4ºC, i la humitat ha de ser relativament baixa. La zona del Baix Llobregat, les muntanyes de Collserola i el Garraf, d’una banda, i l’acció marina reguladora de la temperatura, d’una altra, fan que tota l’àrea del Delta estigui protegida dels canvis bruscos de temperatura, la qual cosa fa més difícil l’aparició de gelades i facilita que la producció agrícola tingui una major qualitat.
A més a més, la terra d’aquesta zona és rica en minerals, ja que com tots els deltes és un terreny al·luvial, que ha anat acumulant material sedimentari durant molts anys i ha generat unes terres riques en minerals i de gran fertilitat. Això afavoreix la gran qualitat de les hortalisses que s’hi conreen i la carxofa no n´és una excepció.

Quina és la temporada de carxofa Prat?
De novembre a maig (generalment i depenent de la climatologia de l’any).

Actualment, existeix algun altre distintiu per poder reconèixer les carxofes Prat?
La carxofa Prat es distingeix amb el distintiu de Producte FRESC, creada pel Parc Agrari del Baix Llobregat, que distingeix el productes frescos i d’alta selecció i qualitat que es cultiven dins el Parc Agrari.

A nivell de gust o sabor, quin són els trets diferencials de la carxofa Prat?
Molts especialistes gastronòmics la defineixen lleugerament àcida, fresca, intensa, dolça i vellutada. Gustosa i suau. Aquesta suavitat, dolçor i textura fina són els trets diferencials respecte a la resta de carxofes.

A més a més de la ubicació geogràfica, existeixen altres criteris perquè una carxofa pugui comptar amb el distintiu del Prat?
La marca Producte FRESC és un segell distintiu que només s’autoritza als pagesos que adquireixen els compromisos establerts a la Carta del Producte FRESC.

  • Origen i Proximitat: un temps i una distància mínims entre la collita i el seu trasllat fins al consumidor.
  • Frescor és la garantia d'un producte que manté totes les seves propietats organolèptiques i nutritives.
  • Qualitat i Sabors d’abans
  • Zona geogràfica

Amb aquest distintiu de qualitat, el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat pretén recollir la tradició pagesa de la comarca i recuperar la memòria històrica alimentària

Quina és la quantitat anual de carxofes Prat que es produeixen?
A la comarca del Baix Llobregat s’ocupa aproximadament unes 560ha per aquest cultiui produeix unes 7400 tn/any (depenent de la campanya)*

(*) Font: EIA. Gabinet d’Anàlisi i Prospectiva del DARP (Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya).

Ens podries explicar alguns dels beneficis del consum de carxofes?

  • Hipertensió, colesterol i arteriosclerosi:
    Contribueix a reduir el nivell de colesterol de la sang i la pressió arterial. Per tant, ajuda a prevenir malalties vasculars. Facilita la recuperació després d’haver patit un infart o una angina de pit.
  • Antidiabètica:
    Ajuda a reduir el nivell de sucre a la sang i, per tant, a prevenir i minimitzar els efectes de la diabetis.
  • Diürètica:
    Afavoreix l’eliminació del líquid sobrant de l’organisme, així com també l’eliminació de toxines i àcid úric, i contribueix a la millora de malalties com la gota i l’artritis.
  • Fetge i bilis:
    Pot ajudar en el procés de recuperació de les malalties hepàtiques com la cirrosi, l’hepatitis i la insuficiència hepàtica. Estimula la bilis i evita la formació de càlculs.

Sabem que s’està treballant perquè la carxofa Prat es converteixi en una Indicació Geogràfica Protegida (IGP), en quin punt es troba aquest certificat?
Carxofa PratLa Carxofa Prat, amb gairebé 100 anys d'història, és la reina dels cultius del Delta central i assoleix un mateix sabor i paladar de gran qualitat. Per tot això, l’Associació de Promotors de la IGP (Indicació Geogràfica Protegida) Carxofa Prat i el Parc Agrari treballem actualment per aconseguir aquest distintiu de qualitat de la Unió Europeaactualment s'està treballant en l'obtenció del distintiu europeu de qualitat d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Un producte amb aquest distintiu, és un producte de gran prestigi i reputació, identificable amb una zona geogràfica concreta, encara que la totalitat del procés productiu no tingui lloc necessàriament dins dels seus límits.

Quina és la teva recepta preferida per menjar-les?
Carxofes a la brasa. Aquesta és la recepta més senzilla, però és la millor opció per poder gaudir de totes les característiques organolèptiques.
Ingredients:

  • 4 carxofes Prat
  • sal
  • oli d’oliva

Preparació:

  1. Talleu les tiges i netegeu les fulles més exteriors.
  2. Colpegeu contra una superfície dura l’extrem superior de la carxofa per tal d’obrir-la.
  3. Salpebreu-ne l’interior i afegiu-hi un raig d’oli d’oliva.
  4. Poseu-les dretes a la brasa i deixeu-les uns 20-30 minuts.

Ens pots explicar alguna curiositat o anècdota relacionada amb la carxofa Prat?
CarxoferaGràcies a l’esforç dels pagesos de la zona i del Parc Agrari del Baix Llobregat, cada vegada més, aquest producte està agafant valor afegit. Tant és així, que en els últims anys s’organitzen a diferents municipis del delta (el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat...), grans festes populars, “carxofades”, amb les quals participen millers de persones, apropant-nos al públic i fer valer la Carxofa Prat, al igual que es fa amb altres productes de denominació com el calçot de Valls.

Vídeo i fotografies: cedides per KopGavà.

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.