BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

10 pel·lícules sobre un món sense electricitat

09/abril/2021

Per sort hi ha vegades que la ficció supera a la realitat. Al cinema i la televisió són recurrents les apagades mundials, accidents increïbles i situacions excepcionals on la llum brilla per la seva absència. Aquí teniu uns quants exemples de pel·lícules, sèries i fins i tot radionovel·les amb escenaris apocalíptics on la manca d’electricitat desencadena infinitat d’inconvenients que ens compliquen l’existència. Realitat o ficció?

Mad Max (1979)
Thriller policíac australià convertit en pel·lícula de culte que compta amb tres seqüeles, dues a principi dels 80 i l’última de 2015. Ens presenta un futur apocalític –any 2021!–, on l’energia, l’aigua i el petroli són béns escassos. En un context de crisi econòmica, on predomina el caos social, les bandes de motociclistes són les que imposen les seves lleis. I entre tot aquest desordre hi ha en Max, un joveníssim Mel Gibson, membre de la patrulla que intenta mantenir l’ordre a les carreteres, que vol venjar la mort de la seva família a mans d’uns motoristes.

 

The Flintstones (1994)
Adaptació cinematogràfica de la sèrie de dibuixos dels anys 60. Fidel a l’original, la pel·lícula ens mostra l’enginy de la societat de l’Edat de Pedra que aprofiten la morfologia i la bona predisposició dels animals prehistòrics per tenir troncsmòbils, rentaplats, rentadores, dutxes, aspiradors, trituradores de menjar, cuina, màquines de cosir, tocadiscs o fins i tot caixers automàtics. No, no ens hem confós, llavors no existia l’electricitat però els seus creadors varen traslladar el boom dels petits electrodomèstics dels 60, presents a la majoria de cases del mon real, a les llars dels seus avantpassats ficticis.

 

Waterworld (1995)
Ja fa 25 anys que Kevin Costner va protagonitzar un dels desastres cinematogràfics de l’època. La pel·lícula més cara fins aleshores, planteja una societat postapocalíptica, una mena de Mad Max passat per aigua on l’electricitat brilla per la seva absència. Any 2500, els casquets polars s’han desfet i el nivell del mar ha pujat fins a cobrir pràcticament tota la terra. Una mena de premonició sobre els efectes del canvi climàtic, on l’aigua potable i el combustible són bàsics i van molt buscats.

 

Nàufrag (2000)
T’imagines viure sense alguns dels avenços tecnològics que ens faciliten tant la vida? El personatge interpretat per Tom Hanks, un Robinson Crusoe modern que sobreviu a un accident aeri i viu quatre anys a una illa deserta, descobreix ràpid què passa quan no tens cap endoll a prop: res de cuina elèctrica, cap nevera on guardar el peix que pesca, impossible trucar a la família… En resum, una existència allunyada de les comoditats que ens ofereix l’electricitat.

 

Peppa Pig (2004)
Sèrie infantil de dibuixos que explica històries de la vida quotidiana de la Peppa, la filla gran d’una família de porquets. Al capítol The powercut, la Peppa i el seu germà George escolten música i ballen, mentre el pare passa l’aspirador i la mare treballa a l’ordinador, quan de sobte es queden a les fosques i tots els aparells elèctrics que estaven utilitzant deixen de funcionar. Com sempre amb sentit de l’humor i en menys de 5 minuts, expliquen què és una apagada i què passa quan ens quedem sense electricitat, perquè els més petits entenguin fins a quin punt necessitem l’electricitat i la quantitat d’aparells que funcionen gràcies a ella.

 

La carretera (2009)
Una altra ficció apocalíptica. En aquesta adaptació de la novel·la de Cormac McCarthy, premi Pulitzer 2007, es desconeix el motiu pel que la civilització arriba a la seva fi tal i com l’entenem ara. Al mig d’un paisatge desolador, un pare i el seu fill viatgen fins a la costa a la cerca d’un lloc segur, mentre el pare intenta inculcar una sèrie de valors al fill amb la intenció que distingeixi entre el bé i el mal. Com us podeu imaginar l’electricitat i els aparells elèctrics ja són història, costa trobar menjar, i es desperta la part més fosca de la majoria dels humans.

 

Revolution (2012)
Sèrie de ciència ficció, produïda entre d’altres per J. J. Abrams. Ens situa el 2027, 15 anys després de la desaparició de l’energia elèctrica, els aparell elèctrics s’han convertit en objectes inútils, i la societat ha d’adaptar-se a una nova forma de vida. Per sort, sembla que la família Matheson pot ser capaç de desxifrar el que va passar i potser fins i tot revertir la situació. I mentre això no passa, unes memòries USB amb amplificadors són capaces de generar energia. És evident que la necessitat aguditza l’enginy.

 

Into the forest (2015)
Hi ha una apagada general, tot es queda a les fosques, la música para, desapareixen les imatges de la pantalla, no hi ha cobertura, ni aigua, la ràdio no funciona, el combustible s’acaba, els prestatges de les botigues estan buits… Tot trontolla quan falla l’energia elèctrica. És una història basada en el llibre homònim, un supervendes de l’escriptora Jean Hegland, que explica com dues germanes sobreviuen a una realitat on la violència i la desesperació afloren quan la manca d’electricitat col·lapsa el sistema.

 

Survival Family (2016)
A aquesta pel·lícula japonesa, que es va presentar a la secció oficial del Festival de Cinema de Sitges, veiem com de cop un dia l’electricitat s’esbaeix a tot el món i les conseqüències que comporta. No és només que no soni el despertador o es quedin sense llum a casa, trens que no funcionen, mòbils sense bateria, semàfors apagats, caixers automàtics fora de servei, aigua potable que s’acaba... Davant la incertesa d’aquesta mena d’apocalipsi elèctric, la família Suzuki decideix anar a la muntanya per intentar sobreviure a la situació. 

 

El gran apagón (2018)
“L’11 d’abril de 2018 es produeix una tempesta solar de classe X9. Dos dies després, la radiació arriba a l’atmosfera terrestre inutilitzant els satèl·lits i els sistemes elèctrics. El planeta queda en absoluta foscor”. Així comença el podcast El gran apagón. No és una película, tampoc és una sèrie però no ens podem oblidar d’aquesta petita joia radiofònica que parteix d’una realitat, una fallada elèctrica massiva, on res del que esperem que funcioni, funciona. A mesura que escoltes les tres temporades d’aquesta inquietant radionovel·la moderna vas prenent consciència de com d’imprescindible és l’electricitat a la nostra vida.

 

Us imagineu que alguna d’aquestes històries acabés sent real? Llevat de l’enginy dels Picapedra, esperem que res d’això arribi. Per tant, aprofitem i gaudim de totes les comoditats que ens envolten. L’electricitat marca la diferència en el nostre dia a dia, i a aquestes alçades no ens serveix qualsevol tipus d’energia, volem que sigui verda, sostenible, responsable amb el medi ambient i també amb la nostra economia familiar. Que es noti que estem orgullosos de la nostra terra, i cuidem-la entre tots: triem l’energia que volem i consumim-la de forma responsable. Així tindrem clar que la ficció pot ser apocalíptica però la realitat és verda.

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.