Colorides, saludables, variades i, sobretot, fresques. Són les
sopes d'estiu, d'aquí i d'allà. Perquè, més enllà dels propers
gaspatxos i vichyssoise, també hi ha altres plats de cullera més
llunyans per fer passar la calor als gurmets.
Molt arrelades en els receptaris dels
països de clima calorós, les sopes fredes són especialment esperades a
l'estiu, sigui d'entrant o com a postres. S’elaboren, la majoria, amb
fruites i verdures sobretot, permeten hidratar l'organisme i saciar la
gana amb poques calories. Tot seguit us donem idees de receptes per
fer a casa els mesos més calorosos de l’any!
Gaspatxo
Amb més o menys all, més o menys pebrot
i més o menys cogombre, el gaspatxo és una sopa senzilla i gustosa que
ajuda a fer més suportable la calor. A més, és una font de vitamines,
antioxidants, minerals i líquids, necessitats que cal tenir cobertes
quan els termòmetres escalen graus. El gaspatxo té una formulació
bàsica: tomàquets carnosos i madurs, all, pebrot, ceba, cogombre, oli
d’oliva, vinagre, sal i aigua. Tot i que, com la majoria de plats,
admet variacions i adaptacions!
Salmorejo
Sovint es confon amb el gaspatxo, però
el salmorejo es diferencia per incorporar pa sec en la seva preparació
i pel seu aspecte dens que atipa més. Tant en el salmorejo com en el
gaspatxo és fonamental disposar de tomàquets de la millor qualitat
possible. A l’estiu us recomanem utilitzar els de pera, ja que són
durs i carnosos, és a dir ideals per aquest tipus de sopes fredes.
Vichyssoise
Tot un clàssic de la cuina francesa, la
vichyssoise és una sopa freda elaborada a base de porros, ceba,
patata, brou de pollastre, nata, oli d’oliva i mantega. La seva
preparació no es fa tota en fred, primer cal sofregir la ceba i la
part blanca del porro en mantega. Quan passen 5 minuts, es daura la
patata tallada a daus, s’hi posa el brou i es deixa bullir 30 minuts.
Després es tritura fins que queda una crema fina i es deixa refredar a
la nevera. És llavors quan s’hi afegeix la nata. És possiblement la
sopa freda més suau de les que us expliquem. Si no us van els sabors
forts, aposteu per la vichyssoise!
Ajoblanco
Un plat refrescant, molt nutritiu i que
no necessita foc. Es tracta d’una recepta inequívocament humil, ja que
es prepara amb pocs ingredients: all, ametlles, oli d’oliva, vinagre,
aigua, pa sec. Sempre es poden canviar les ametlles per faves seques.
Les claus perquè tot quedi ben emulsionat són la qualitat dels
productes i l’art del majado. Per fer ajoblanco poseu al got de la
batedora les ametlles, la molla de pa, el gra d'all, la sal i la
meitat de l'aigua. Seguiu afegint-hi oli a poc a poc, mentre ho seguiu
batent i fins que quedi incorporat. Poseu-hi el vinagre i la resta de
l'aigua i tritureu fins que quedi una crema ben fina. Guardeu-ho a la
nevera 3 hores abans de consumir-lo, ja que el repòs farà que tots els
sabors s'assentin i quedarà molt millor. Si bé és cert que avui dia,
en moltes llars andaluses i extremenyes encara es fa com abans, amb
morter i grans dosis de paciència.
Hiyajiru
El hiyahiru és una preparació freda que
va néixer als monestirs budistes nipons i que s’elabora a base de miso
i sèsam. És típic de la prefectura de Miyazaki. Un ingredient
d’aquesta sopa és el cogombre oriental, més llarg i amb la pela més
suau. El peix, que dona a la recepta un matís diferent, és l’altre
ingredient important del plat. La manera habitual de menjar-se aquesta
sopa freda seguint la cultura japonesa és abocar-la sobre un bol
d’arròs cuit calent i barrejar-lo amb la sopa i les verdures. El
hiyajiru més popular però, és el hiyajiru udon, que inclou els fideus
udon. En definitiva, els mesos estivals són ideals per
prendre aquesta sopa casolana refrescant!
Svekólnik
Aquesta sopa freda russa ens ajuda a
refrescar-nos a l'estiu. La remolatxa n'és l'ingredient principal,
junt amb el rave, li dona el color característic i un toc lleugerament
dolç. Porta les verdures típiques de l'hort rus: remolatxa, rave, ceba
tendra, anet, julivert i cogombre. Habitualment, se serveix freda,
encara que també es pot afegir un parell de glaçons a la sopa. Hi ha
famílies russes que hi inclouen mortadel·la tallada a daus per fer-ne
una sopa més nutritiva. Si voleu donar un toc fresc i colorit als
àpats, podeu sorprendre els familiars i els amics amb una svekólnik!
En definitiva, els mesos estivals són ideals per prendre aquesta sopa
casolana refrescant!
Animeu-vos també a provar nous sabors i
variacions, per exemple, el gaspatxo admet combinacions d’altres
hortalisses i fins i tot fruites, com la síndria, la taronja o la
remolatxa. Convertiu-vos en xefs i que flueixi la creativitat a la cuina!