BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

8 hàbits d'estalvi energètic per als petits de la casa

23/abril/2021

Les persones aprenem per imitació, per això es diu sovint que la canalla aprèn més gràcies al que veuen que no pas al que els diuen. Aquesta evidència és alhora és una oportunitat: la d’educar a través de l’exemple. Qualsevol gest que fem a casa ajuda que les criatures aprenguin des que són ben petites la importància de l’estalvi energètic i el consum responsable. Aquí teniu alguns hàbits que contribuiran a què tota la família sigui conscient de la importància de no malbaratar, i tenir cura així del planeta i de l’economia familiar.

 

1. Les 4R: reduir, reutilitzar, reciclar i recuperar

Els recursos mnemotècnics sempre ajuden. Les 4 erres corresponen a reduir, reutilitzar, reciclar i recuperar. A casa, i també a l’escola, tenim un munt d’oportunitats per posar en pràctica la nostra consciència mediambiental i contribuir a la cura del planeta. Reduïm la despesa, demostrant en el dia a dia que no sempre cal consumir, i reutilitzem tant com podem. Transformem caixes i pots de vidre per guardar-hi tresors; reciclem en família, i recuperem. No cal llençar de bones a primeres el que no funciona, podem intentar entendre què ha passat i veure si ho podem reparar.
 

2. Revisem persianes i finestres

A ningú que tingui set se li acudiria omplir un got d’aigua ple de forats. Per tant, a casa tampoc deixem escapar l’energia. Abans de posar en marxa l’aire fred o calent, podem demanar als petits de la casa que facin una repassada general de finestres  i persianes, per assegurar-nos que s’adapten al moment del dia i estació de l’any. Hàbits que les criatures assumiran com a propis i a mesura que es facin grans se’n podran fer càrrec.
 

3. Atents a l’armari!

Si és hivern i fa fred, no sortirem al carrer amb calça curta o sandàlies. Per tant, tampoc hauríem de fer-ho a casa. Quan estiguem davant de l’armari, hem d’animar els més petits a vestir-se amb seny: amb poca roba i teixits frescos quan fa calor, i abrigant-nos quan fa fred. Així trigarem més en posar la calefacció o endollar l’aire condicionat.
 

4. Triem una cançó per controlar el temps de dutxa

Amb l’aigua estem de sort, tenim un munt d’oportunitats per fer-ho bé. Podem aprofitar l’aigua que no bevem per regar les plantes, tancar l’aixeta mentre ens ensabonem o ens rentem les dents, posar un cubell per recollir l’aigua fins que surt calenta, dutxar-nos millor que banyar-nos quan ja es té prou equilibri per no caure, i no estar més de 5 minuts dutxant-nos. Que soni una cançó que agradi els nens i nenes i duri el temps de la dutxa és perfecte per no gastar més del compte. Posar un compte enrere per acabar abans que el comptador arribi a zero també és un bon estímul quan els petits de la casa són competitius.
 

5. Apaguem els llums que no necessitem

Sembla senzill: si hi ha llum natural, l’aprofitem. Quan no n’hi ha, encenem l’artificial i quan deixem de necessitar-la, l’apaguem. Però qui no ha sortit d’una habitació i ha deixat el llum encès? Les criatures poden ser les aliades perfectes per controlar que només encenem llums quan cal i que en sortir sempre els apaguem. Fent-los responsables aconseguirem que s’impliquin, segur que mai s’oblidaran d’apagar llums i no ens deixaran passar ni una!
 

6. El stand-by no és un opció: qui ho revisa?

Algun voluntari per revisar que no deixem cap electrodomèstic amb el pilot encès? Segur que sí, tenir l’oportunitat de dir als grans que haurien de fer-ho millor sempre resulta estimulant per als petits de la casa. Que sàpiguen que no n’hi ha prou amb tancar els aparells elèctrics si els deixem en espera (stand by), perquè segueixen consumint energia, i poden encarir la factura entre un 5 i un 16%.
 

7. Pensem abans d’obrir la nevera

Les àvies ja ho deien: “Pensa què vols abans d’obrir la nevera”. Obrir-la i tancar-la moltes vegades consumeix fins a un 20% més d’energia. Fins que les criatures no tenen certa alçada no arriben als prestatges, però podem començar a sensibilitzar-los, per exemple, quan obrim els frigorífics dels supermercats. Allà sí que hi arriben, i mica en mica, el missatge el faran seu.
 

8. Donem-los responsabilitat

És curiós que a l’escola tothom vol ser l’encarregat: l’encarregat de pujar persianes, de cuidar les plantes, de comprovar que es recicla correctament, d’apagar llums… En canvi, a casa, fer el ronso sembla més fàcil. Una proposta? Dir menys “fes això, fes allò”, i canviar-ho pels mateixos càrrecs que tenen a classe, adaptant-los. La idea és que cadascú tingui la seva parcel·la de responsabilitat. Saber que allò et correspon i depèn de tu perquè surti rodó ja et dona ganes de fer-ho. Som un equip i a cadascú li corresponen unes tasques adaptades a la seva edat.

 

A casa tenim moltíssimes oportunitats per anar incorporant diferents hàbits, gestos senzills perquè entre tots cuidem el planeta i alhora estalviem en la factura elèctrica. Només cal constància per aconseguir que els més petits siguin responsables, que sàpiguen que som una terra plena d’energia i que el millor que podem fer és cuidar-la. Esforcem-nos perquè els joves d’ara siguin responsables i tots plegats podem garantir un futur encara millor.

 

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.