BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Aprenem a fer servir el forn

15/noviembre/2019

Esteu reformant la casa i no sabeu quin tipus de forn comprar, o simplement us agradaria desxifrar per a què serveix cada funció de cocció? Us ho expliquem tot sobre com cuinar al forn.

El forn és un electrodomèstic que forma part de la majoria de cuines, però sovint passa, que no dominem del tot les funcions que ens ofereix. El més habitual és escalfar per dalt i baix i oblidar-se de totes les altres opcions per estalviar-se maldecaps. Sabíeu que si trieu la funció més adequada per la vostra recepta, obtindreu un plat molt més saborós? Per exemple, en cuinar peix al forn, és millor posar el ventilador per evitar que el vapor s’estanqui. Traieu-vos la mandra i apreneu a cuinar al forn com uns autèntics xefs.

Com utilitzar el forn?

  • Calor inferior. L’escalfor inferior és molt utilitzar per mantenir els aliments amb calor tan bon punt estan cuits. Per exemple, si es fa una barbacoa, es pot encendre el forn amb aquesta opció i posar la carn cuita a dins per evitar que es refredi. També es pot usar per fondre formatges o xocolates al bany maria.
  • Calor a dalt i baix. Aquesta és la funció tradicional per excel·lència. Amb la calor superior i inferior podem coure rostits sense que quedin secs. Això sí, caldrà no tenir pressa perquè es necessitarà més temps.
  • La majoria dels forns tenen dues opcions de grill: suau i fort. Es configura el suau quan la peça de menjar és més fina o quan es vol una cocció menys agressiva. En canvi, el grill fort s’utilitza per talls grans, coccions ràpides o torrades. A més, com el mateix nom indica, amb qualsevol dels dos modes es pot gratinar.
  • La funció ventilador del forn serveix per evitar que els vapors quedin estancats. És a dir, el que fa és moure l’aire. És molt adequat cuinar al forn amb ventilador grans peces de carn, peix, verdures i pizzes amb vegetals, ja que són aliments que contenen molta aigua. També es pot utilitzar quan es redueixen salses.
  • Per descongelar bé un aliment, i no de qualsevol manera al microones, els forns disposen d’una funció específica. Aquesta opció genera calor constant i suau que ajuda a descongelar sense perdre sucs. L’ideal és posar la safata a la meitat del forn amb l’aliment a descongelar al mig.

Quins tipus de forn existeixen?

Si heu de comprar un nou forn, considereu aquests aclariments sobre les diferències entre models:

  • Forn convencional. Es tracta del forn més comú a les llars catalanes. La seva única funció és escalfar l’aire a més o menys temperatura mitjançant les resistències de la part superior i inferior. És el de tota la vida.
  • Forn-microones. Aquest electrodomèstic combina les opcions del forn amb les del microones. Perfecte per cases petites amb poc espai.
  • Forn multifunció. A diferència del forn convencional, en el forn multifunció es poden cuinar receptes més complexes. És més car que el bàsic, ja que disposa de programes de cocció com el ventilador.
  • Forn pirolític. És genial pels amants de la gastronomia que cuinen habitualment al forn, ja que el forn pirolític disposa de l'opció de neteja per piròlisi. Es tracta d'un procediment en què el forn s'escalfa a 500º durant una hora. D'aquesta manera carbonitza la brutícia i permet acabar de netejar fàcilment amb un drap. Com el forn arriba a temperatures altes, la majoria d'aparells d'aquest tipus estan fabricats amb 3 vidres de protecció. Per tots aquests motius, és més carn que qualsevol altre forn. És per això que instal·lar un electrodomèstic d'aquesta complexitat dependrà només del tipus de gastronomia que practiqueu.
  • Forn amb vapor. El forn amb vapor és d’ús professional, tot i això, alguns aficionats a la gastronomia també se’l compren perquè ofereix les possibilitats de tots els anteriors, amb l’afegit del vapor. Val a dir que alguns forns pirolítics també la inclouen. Normalment tenen un calaix per posar l’aigua, així s’evita l’enrenou de posar una safata amb aigua al forn. El vapor va molt bé per cuinar aliments sense perdre sabor, textura i color, ja que manté la humitat dels productes.
  • Forn de gas. Cuinar al forn de gas és més eficient energèticament, però suposa una inversió inicial més gran. Clar, a la llarga surt a compte. Aquest tipus de forn també te l’avantatge que genera més humitat que l’elèctric, ja que la combustió de gas genera una calor més humida. A més, emet menys gasos d'efecte hivernacle.
  • Forn de llenya. Finalment, trobem el forn de llenya. Més que un electrodomèstic, podríem dir que és un espai tancat que s’escalfa per la calor del foc. Aquí no hi ha resistències, sinó llenya que crema. És molt estrany instal·lar-lo en una casa, però si disposeu d’espai i us agrada cuinar pizzes o pa com es feia antigament, endavant! Sorprendreu a tothom i obtindreu un sabor de restaurant!

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.