L’escriptor Andrea Camilleri és el creador d’un dels personatges de
ficció més coneguts de la literatura italiana, el comissari Salvo
Montalbano, que entre el 1994 i el 2019 va protagonitzar gairebé
trenta novel·les. Quan Camilleri va crear Montalbano, ho va fer
homenatjant Manuel Vázquez Montalbán, que va ser el creador del
famosíssim detectiu Pepe Carvalho.
Tant Montalbano com Carvalho comparteixen la passió per menjar bé i,
en el cas del comissari italià, un dels seus plats preferits són els
arancini, una mena de croquetes d'arròs tradicionals de
Sicília i d’altres parts del sud d’Itàlia, que admeten tota mena de
farcits, com aquests espinacs.
Segur que quan les cuines també se t'obre la gana de llegir alguna
novel·la de Montalbano. Km 123 és la darrera que es va
publicar abans de la mort de Camilleri, l'any passat.
Ingredients per a 6 persones:
- 350 g. d’arròs bomba
- 20 g. de mantega
- 1 bri de safrà
- 30 g. de parmesà ratllat
- 1 l. d’aigua
- sal
- oli d’oliva verge extra
Per al farcit:
- 500 g. d’espinacs frescos
- 250 de formatge tendre de vaca
- 120 de pernil cuit tallat a daus
- 200 g. d’aigua
- Sal
Per arrebossar:
- 80 g. de farina
- 110 g. d’aigua
- pa ratllat
- oli de gira-sol
Preparació:
1. Cou l’arròs amb un litre d’aigua i sal, 25 min,
fins que quedi ben sec. Abaixa el foc i incorpora-hi el safrà diluït
amb una mica d’aigua. Barreja-ho bé i incorpora-hi el parmesà ratllat
i la mantega. Remena-ho.
2. Unta una safata amb oli d’oliva i posa-hi l’arròs,
ben estès, perquè es refredi fàcilment. Cobreix-ho amb un film i
deixa’l refredar 2 h.
3. Per al farcit: talla el formatge a cubs molt
petits. Pica el pernil cuit. Renta els espinacs i cou-los en un cassó
amb aigua i sal; escorre’ls molt bé i deixa’ls refredar. Quan estiguin
freds, pica’ls i barreja’ls amb el pernil i el formatge.
4. Per a l’arrebossat: barreja l’aigua i la farina en
un bol, procurant que no quedin grumolls, fins que et quedi una pasta homogènia.
5. Per a cada ‘arancini’, agafa uns 180 g. d’arròs
cuit i posa’t-els al palmell. Afegeix-hi la barreja d’espinacs, pernil
i formatge al centre i tanca-ho formant una bola.
6. Passa les boles per la barreja d’aigua i farina i
arrebossa-les amb el pa ratllat.
7. Fregeix-les en una paella amb oli de gira-sol
abundant, fins que quedin daurades.
