BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Arriba Tots Sants. Arriba la Castanyada

28/octubre/2016

Arriba el fred, els dies s’escurcen i els carrers s’omplen de l’olor de les castanyes torrades. És temps de Castanyada, una de les festes més tradicionals que celebrem a Catalunya, mantenint encara moltes de les tradicions.

Temps de panellets, castanyes i moniatos

Hi ha tres elements que no falten a cap casa en el moment de celebrar la castanyada. Parlem, és clar, dels panellets, les castanyes i els moniatos. D’aquests, segurament el més esperat —i el més dolç— són els panellets, l'origen dels quals no es coneix amb certesa però es creu que provenen d'un culte funerari. Segons es diu, durant la festivitat de Tots Sants es feien ofrenes de petits panets a l'església o bé als cementiris per oferir als campaners que es passaven la nit tocant les campanes, perquè ningú no s'oblidés de resar per les ànimes dels difunts.

Elaborats amb pasta de patata o moniato bullit que es barreja amb rovell d'ou, sucre i farina d'ametlla —ametlles mòltes—, és tradicional que els nens/es preparin panellets a l'escola. Així mateix, moltes famílies també els segueixen elaborant de forma artesanal a casa, i és per això que a Bonpreu i Esclat tenim lots amb tots els ingredients necessaris per preparar-los. Però també són ben molts els qui es decanten per comprar-los llestos per menjar, i també podran fer-ho als nostres supermercats, tant a la secció de fleca com envasats; disposem d'un ampli assortiment: de pinyons, d’ametlla i de coco, però també, cada vegada més, d’originals com els de fruita confitada o de xocolata!

I és que el 31 d'octubre tant als petits com als grans ens agrada gaudir de les castanyes torrades, els moniatos —que a més a més de trobar-los a la secció de fruiteria, també els tenim ja cuits a la secció de fleca de molts Bonpreu i Esclat— i els panellets acompanyats d’un got de moscatell o ratafia. Als nostres supermercats, ho tenim tot a punt perquè puguis gaudir de la Castanyada com cal.

Però i què és el que se celebra aquest dia? Doncs, la festa de la castanyada és el preludi del dia de Tots Sants, l’1 de novembre, una festa tradicional catòlica que dediquem al record dels avantpassats i que va lligada al Dia dels Difunts, que és el 2 de novembre. Per això, aquest dia és tradició desplaçar-se als cementiris on reposen els éssers estimats per recordar-los.

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.