BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Arriben les carxofes!

15/noviembre/2018

Tot Sants marca l'inici de novembre, i també el tret de sortida de la carxofa, l'hortalissa més floral. Es considera erròniament una flor, però realment és una inflorescència, és a dir, un conjunt de petites flors amb forma de tub envoltat de fulles protectores.

La carxofa es cull quan la flor encara no ha començat a obrir-se, i la costa barcelonina, des del Prat de Llobregat fins al Garraf, és, com totes les zones deltaiques, el lloc més recomanable per conrear-la. Aprofiteu ara que venen els mesos de fred per gaudir de la millor època de la carxofa, ja que és una flor d'hivern. La temporada comença al novembre, encara la tardor, i acaba a l'abril.

Com triar i cuinar les millors carxofes

Per triar la carxofa més tendra als supermercats Bonpreu i Esclat, escolliu la que estigui més tancada i pesi més, amb les fulles molt juntes. No patiu si les fulles més externes són fosques, ja que normalment és un símptoma de fred i no altera les qualitats del producte.

Cuineu la carxofa abans de cinc dies perquè heu de tenir en compte que la carxofa s'oxida molt ràpidament i agafa un color fosc. Per conservar-la, el millor que podeu fer és guardar-la en llocs frescos tan aviat com sigui possible. També es poden posar en un recipient tancat o en una bossa de plàstic i posar-la a la nevera. Si se us han posat una mica lletges... Submergiu-la en aigua amb llimona o amb julivert!

Perquè no us quedin les mans negres...

Per netejar-les i no quedar amb les mans negres, es recomana pelar-les i tallar-les amb guants. Com es pelen adequadament? Ruixeu-les amb suc de llimona o fregueu-les amb algun cítric perquè no s'oxidin, o bé deixeu-les en remull en un bol amb aigua freda i suc de llimona. No us oblideu de treure els pèls que envolten el cor de la carxofa, ja que poden resultar desagradables al paladar. En cas que les vulgueu prendre bullides, us quedaran més tendres si a l'aigua hi afegiu una mica de suc de llimona i una culleradeta de farina. Si voleu rebaixar l'amargor de les carxofes, poseu una cullerada de sucre a l'aigua mentre es couen.

Propietats nutricionals de les carxofes 

Teniu problemes de colesterol, fetge, cor o àcid úric? Doncs la carxofa pot ser una bona aliada per a vosaltres. No cal que a partir d'ara us convertiu en uns adeptes a la dieta de la carxofa —això ja està molt passat de moda i té més inconvenients nutricionals que beneficis—, ja que és molt millor mantenir una dieta variada, però sí que podeu incorporar-la a les vostres receptes per millorar la vostra alimentació. Conté molt poques calories i té grans propietats diürètiques, és a dir, ajuda a l'hora de perdre pes.

Per lluitar contra els problemes digestius

La carxofa és ideal per als problemes digestius i metabòlics, gràcies a la fibra soluble que conté. Així doncs, és depurativa, regula el trànsit intestinal i enforteix el sistema immunològic. També és bona pels mals de cap i per controlar el colesterol. Aquesta hortalissa protegeix el fetge, ajudant així a què es recuperi en casos de malalties hepàtiques. Val la pena afegir que redueix el nivell de sucre a la sang.

La carxofa està plena de viatmines

Nutricionalment parlant, la carxofa conté vitamines del grup B (niacina, riboflavina, tiamina, i B6) i vitamina A. És rica en ferro, calci, fòsfor, magnesi, potassi i sodi, i també té unes quantes proteïnes, hidrats de carboni i fibra soluble. A més, és molt interessant per a l'organisme pels àcids que aporta: el cafeoilquínic, dicafeoilquínic, cafeic, l'oleic, linoleic i el pantotènic.

Com veieu, només es poden dir virtuts de la carxofa, i és que realment, és tota una joia! Finalment, cal recordar que el consum estimula producció de bilis. Per aquest motiu, els que tinguin pedres a la vesícula és millor que se n'estiguin de menjar carxofes. De la mateixa manera, cal advertir a les mares de nadons que la carxofa disminueix la producció de llet, i pot no resultar interessant menjar-ne en època de lactància.

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.