BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Cireres, un petit caramel

14/junio/2019

Molt llamineres, pel sabor dolç i sucós, i amb una bonica aparença, les cireres són una de les fruites que més triomfen. Les primeres arriben al maig, però n’hi ha fins a principis d’agost, així que les podem considerar cent per cent primaverals i estiuenques. A més, ens aporten un munt de beneficis nutricionals, per la qual cosa val molt la pena tenir-les en compte a la dieta. Compra cireres a les fruiteries de Bonpreu i Esclat i al nostre supermercat Online. Comprovaràs que són ben dolces i acabades de collir.

 

Dolçor i delicadesa

A l’hora de comprar cireres, convé triar les que tenen un color vermell intens o negre fosc, en funció de les diferents varietats. Pel que fa a la consistència, no han de ser excessivament toves, perquè de seguida es fan malbé.

Normalment les que són més grosses tenen un gust més intens, però també hi ha cireres petites, com les picotes, que són delicioses. Un cop comprades, convé consumir-les com més aviat millor. Mentrestant, conserva-les a la nevera, sense tapar, i renta-les just abans de menjar-les. Si les compres amb la cueta, evitaràs que deixin anar el suc.

 

Prevenen l’envelliment i ajuden a combatre infeccions

A la composició nutricional de les cireres el primer que hi destaca és el contingut en aigua, que pràcticament arriba al 85 %. Per això és una fruita excel•lent per hidratar-se a l’estiu. A més, consumir-ne pot ser molt interessant per a les persones que tenen alguna patologia que empitjori amb la retenció de líquids (com ara la hipertensió).

Les cireres representen una bona font d’hidrats de carboni, principalment en forma de fructosa. De tota manera, cal desmentir la creença popular que assegura que engreixen molt. Com passa amb moltes fruites, no ens fan engreixar sempre que les mengem amb mesura, ja que ens aporten tan sols 50 calories per cada 100 grams de producte. De fet, el contingut en sucres naturals és molt similar al que ens ofereixen altres fruites de consum molt habitual al país, per exemple, les pomes (52 kcal per 100 g), les peres (61 kcal) i els kiwis (51 kcal).

Una altra característica molt interessant de les cireres és que són riques en diversos antioxidants, entre els quals destaquen especialment els flavonoides (sobretot del grup dels antocians, que són els pigments responsables del color vermell). Aquestes substàncies contribueixen a prevenir l’envelliment de l’organisme (ja que són capaces de contrarestar els efectes dels radicals lliures), protegeixen els vasos sanguinis i ajuden a combatre infeccions i a eliminar toxines.

A més contenen vitamina C (100 grams de cireres ens aporten el 12 % de la quantitat diària recomanada), vitamina B9 i provitamina A, així com una bona dosi de potassi, fòsfor, calci i magnesi.

 

Un munt de varietats diferents

Sabies que avui dia hi ha unes 15.000 varietats de cireres i que cada any en surten de noves? A Catalunya en tenim de molt interessants:

Cireres del Baix Llobregat

El Baix Llobregat és la principal comarca productora de cireres de Catalunya. El cultiu es concentra especialment a les zones muntanyoses de la comarca. Les cireres que es fan en aquesta àrea són molt valorades pel gust dolç i per la frescor que ofereixen.

Cireres de la Ribera d’Ebre

És una de les varietats que es cullen més aviat (durant els mesos de maig i juny). Presenten una forma molt arrodonida, i tenen el pinyol petit i una polpa de consistència tova.

Cireres d’en Roca del Maresme

El cultiu es concentra sobretot a la població d’Arenys de Munt. La denominació prové del cognom de dos germans que les van dur des de l’Empordà fins a aquest municipi maresmenc. El color va del vermell al groc pàl•lid. Tenen una polpa consistent, la pell forta i un gust intens, entre dolç i àcid. Actualment són molt preuades per fer productes de pastisseria.

 

Incorpora cireres a les receptes

Les cireres són perfectes per menjar-ne per postres o per picar-ne entre hores. Un grapat a mig matí o a mitja tarda ens donarà una bona dosi d’energia i de nutrients per mantenir-nos en forma.

També van molt bé per fer tot tipus de receptes dolces. Una proposta molt llaminera i fàcil és omplir un bol petit amb xocolata negra (desfeta amb una mica de llet) i posar-hi les cireres a dins. Per acabar d’arrodonir aquestes petites delicadeses, pots afegir-hi ametlles a làmines. La combinació és espectacular!

Si ho prefereixes, pots preparar una coca de cireres, molt típica de la zona del Camp de Tarragona. Actualment aquesta preparació dolça se sol fer amb pasta adobada o pasta de brioix (un tipus de massa molt esponjosa que s’elabora bàsicament amb ous i mantega). Però, segons la recepta tradicional, es fa amb una pasta de pa fina ben estirada, ruixada amb oli i empolsada amb una bona quantitat de sucre. Per sobre s’hi posen les cireres. D’aquesta manera, la coca queda ben cruixent i amb una dolçor exquisida.

Però les opcions de les cireres a la cuina no s’acaben aquí, ja que també són excel•lents com a ingredient en receptes salades. Has provat mai de posar-ne al gaspatxo? La dolçor de la fruita li dona un toc exquisit. I també són perfectes per fer salses delicioses per acompanyar la carn. El filet de vedella amb salsa de cireres és un plat espectacular!

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.