BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Consells per a un consum responsable

18/marzo/2021

Ser conscients de les conseqüències ecològiques, econòmiques i socials de les nostres compres només requereix d'una mica d'atenció a l'hora d'adquirir els productes. Cal fixar-se en la procedència i saber si tenen els segells de qualitat DOP o IGP, comprovar si són ecològics i si tenen certificat de benestar animal. Et donem algunes pistes per fer un consum responsable en el dia a dia.

Productes de proximitat
Saber què hi ha darrere dels productes que consumim i reflexionar abans d'adquirir qualsevol cosa, a més de reciclar i reaprofitar tant com puguem, és el primer pas per convertir-nos en consumidors responsables. Per continuar, és important decantar-nos per productes procedents de l'agricultura ecològica, però també pels elaborats a prop de casa, ja que amb la compra de productes de proximitat no sols fomentem l'economia local, sinó que també contribuïm a reduir el consum l'energia contaminant necessària per traslladar-los d'un lloc a l'altre. Això no sols implica adquirir fruites i verdures de quilòmetre zero, sinó també altres productes, com el peix, que no només ha de procedir de captures properes i complir amb els estàndards de mida permesa.

En aquest línia, també és convenient que fixar-se especialment en productes amb DOP o IGP, ja que aquests segells, a més d'indicar-ne la procedència de l'aliment, també són garantia de qualitat i del compliment de controls estrictes en la seva producció. I, a més, són productes agroalimentaris autòctons, arrelats al territori.

Ecològics i saludables
Cada cop més ens hem acostumat més a incloure en la cistella de la compra productes ecològics. I és un pas destacat per ser consumidors responsables, ja que tenen un cost ambiental inferior, no porten tòxics, i potencien l'ús de varietats i races locals. D'altra banda, els aliments ecològics són més saludables, ja que no han estat en contacte amb pesticides ni fertilitzants, i no inclouen els transgènics. També, cal triar preferiblement aliments sense additius alimentaris, identificats amb la lletra E en el llistat d'ingredients dels productes.

Benestar animal
I no cal seguir una dieta vegana, per ser un consumidor responsable i buscar aliments amb el certificat de benestar animal. Aquest segell, de la Comunitat Europea, garanteix que l'explotació ramadera que ha elaborat el producte ha complert amb la normativa de seguretat, higiene i protecció, i avala que el bestiar ha viscut i ha estat sacrificats sota condicions èticament responsables de benestar.

Una dieta més racional
Quan fem la llista de la compra, ho fem seguint les necessitats de la nostra dieta i, en aquest punt, també podem fer un pas endavant per avançar cap al consum responsable. Optar per un consum proteic més racional, ens suposarà menjar menys carn, llet i ous, però més cereals i llegums. A banda d'una millora en la salut personal, moltes veus alerten també que un excés en el consum de proteïna animal, en un planeta de recursos limitats com és el nostre, no és sostenible pel que fa al medi ambient. Això no vol dir necessàriament deixar de menjar carn, però sí limitar-ne'n el consum, a més de triar sempre de la màxima qualitat.

Finalment, pots millorar la teva opció de consum responsable evitant al màxim la compra i l'ús de productes no reutilitzables, com els tovallons de paper o els gots i coberts de plàstic. Hi ha alternatives molt més ecològiques, com els tovallons i mocadors de tela, i els gots i plats de vidre. També, es pot fer servir una carmanyola de vidre per reduir l'ús del paper d'alumini o el film plàstic. 

Un estil de vida
El consum responsable fomenta un estil de vida basat en hàbits alimentaris saludables i equilibrats, aposta per reduir els residus i evitar el malbaratament. Amb aquests petits consells podem omplir la cistella de la compra basant-nos sempre en dos principis bàsics: consumir allò realment  necessari i sempre quant més sostenible i solidari millor. Cal triar els productes, no sols per preu i qualitat, sinó també perquè són respectuosos amb el medi ambient i perquè els productors i empreses elaboradores compleixen els principis ecològics i de justícia social. Bona compra!

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.