BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Els millors olis de Catalunya

15/noviembre/2016

Aquest mes de novembre, a Bonpreu i Esclat hem estat guardonats en la 4a edició dels Premis Denominacions d'Origen Catalanes d'Oli per la tasca de difusió i distribució dels olis verge extra amb Denominació d'Origen Protegida (DOP). Aquest guardó és atorgat pels Consells Reguladors de les cinc DOP catalanes: DOP Siurana, DOP Les Garrigues, DOP Oli de Terra Alta, DOP Oli del Baix Ebre-Montsià i DOP Oli de l'Empordà.

El distintiu DOP està oficialment reconegut per la Unió Europea i identifica productes alimentaris arrelats a un territori determinat. I és que gràcies al clima i les característiques orogràfiques del terreny, tots els olis de Catalunya destaquen per unes característiques organolèptiques excepcionals i, al mateix temps, són diferents en color, sabor i aroma segons les comarques.

Per altra banda, les diverses varietats d'oliva que s'utilitzen per elaborar aquests sucs, unides a les tècniques de cultiu i extracció així com el saber fer i la tradició fan que l'oli d'oliva verge extra hagi esdevingut un signe d'identitat de la cultura gastronòmica catalana.

D'aquesta manera, cadascun dels reconeguts olis catalans compta amb trets diferencials que li proporcionen una personalitat pròpia. Tot seguit, et detallem les principals característiques dels olis de les cinc Denominacions d'Origen Protegides que podràs trobar a Bonpreu i Esclat sota diferents marques comercials*:

  • DOP Siurana
    El riu Siurana és qui dóna nom a aquesta DOP que acull un oli d'oliva verge extra sensacional elaborat majoritàriament amb oliva Arbequina del Priorat, de la Ribera d'Ebre, de l'Alt Camp, del Baix Camp, del Baix Penedès, de la Conca de Barberà i del Tarragonès. Aquest oli afruitat compta amb un perfecte equilibri entre el dolç, l'amarg i el picant que juntament amb una producció acurada i mil·lenària li atorguen un gran prestigi.
  • DOP Les Garrigues
    A les Garrigues i al sud de les comarques del Segrià i l'Urgell, el conreu de l'Arbequina és cultura i tradició; i és que precisament aquesta varietat d'oliva és autòctona d'Arbeca, una petita localitat ubicada a la comarca que dóna nom a aquesta DOP. És d'aquest fet d'on se'n deriva l'elaboració d'uns olis d'oliva verge extra d'alta qualitat. Es tracta d'un suc afruitat, dens i gustós; quan l'oliva és més verda, resulta més amarg i picant, mentre que es torna suau i dolcenc quan l'oliva és més madura.
  • DOP Oli de Terra Alta
    Les condicions climàtiques i l'orografia de la comarca de la Terra Alta i la varietat Empeltre –juntament amb l'Arbequina, la Morruda i la Farga– permeten l'elaboració d'uns olis d'oliva verge extra de gran qualitat. En podem destacar el seu gust dolcenc que es combina alhora amb un punt amarg, una mica astringent i amb un toc picant.
  • DOP Oli del Baix Ebre-Montsià
    On l'Ebre es confon amb el mar, les oliveres són mil·lenàries. Les varietats Morruda, Sevillenca i Farga donen olis d'oliva verge extra transparents que varien de color segons l'època de recol·lecció: del groc verdós al groc daurat. Aquests olis ebrencs són rics en aromes amb notes que recorden el tomàquet i l'ametlla madura.
  • DOP Oli de l’Empordà
    Al nord del territori existeix una llarga tradició oleícola, i és que són hereus del saber fer de l'època grecoromana. Per a l'elaboració d'aquests olis d’oliva verge extra, s’utilitzen les varietats autòctones de l'Empordà –Argudell, Corivell i Llei de Cadaqués– juntament amb l’Arbequina per fer-ne uns sucs molt aromàtics, que resulten molt agradables al paladar pel seu contrast d'amargor i picantor amb el gust afruitat.

L'oli d'oliva és un aliment que presenta infinites possibilitats a la cuina: per amanir, fregir, coure, sofregir... A la vegada, la seva composició rica en àcid oleic, vitamina E i diferents antioxidants fa que l’oli d’oliva verge extra resulti beneficiós per a la salut d'infants i adults. És per tot això que des de Bonpreu i Esclat volem fer la màxima difusió d’aquests olis catalans amb certificat de qualitat i t’animem a tastar-los per gaudir del seu sabor únic i totes les seves propietats.

* Les ampolles de la fotografia superior són la imatge de cada DOP.  No tots els productes estan disponibles a tots els supermercats.

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.