BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Fem melmelada: aprofitem els excedents de l’estiu

23/septiembre/2021

Vols gaudir de les fruites estiuenques tot l’any? Tens préssecs, albercocs, tomàquets i figues al rebost i no tens temps de menjar-te’ls? Cap problema. Pots fer melmelades i conserves per no llençar res de res i poder menjar fruita estiuenca fins i tot quan no n’és temporada.

Hi ha tres maneres bàsiques de conservar la fruita de l’estiu. D’una banda, en pots fer melmelada. De l’altra, en pots fer conserves i, per últim, pots conservar-la en almívar. En els tres casos necessitaràs pots de vidre —pots rentar els dels llegums cuits que trobes als nostres establiments, per exemple—, sucre, una olla grossa i una mica de paciència.

Com fer un bon almívar
La fruita en almívar es conserva molt bé. Es tracta d’una solució d’aigua i sucre (meitat i meitat) en la qual s’ha de coure la fruita. Les fruites més habituals que mengem en almívar són el préssec i la pera, i en tots dos casos el procés és semblant: pela la fruita, talla-la per la meitat, retira’n els pinyols i cou-la 10-15 min (ves-ho comprovant amb un punxó o forquilla fins que comenci a estovar-se) en 1 litre d’aigua amb 500 g de sucre.

Quan la fruita estigui a punt, posa-la en pots de vidre i cobreix-la amb el suc de la cocció i tapa el pot. De seguida t’expliquem com pots esterilitzar-lo per conservar-lo molts mesos!

Com fer una melmelada
De maduixes, de prunes, de figues, d’albercocs, de mores... Hi ha tantes varietats de melmelades que no te les acabaries mai, però totes es preparen de la mateixa manera.  Tria la que més t’agradi (tenint en compte que amb les fruites que tenen molta aigua, com la síndria i el meló, costa una mica més fer melmelades) i pren nota:

Per fer una bona melmelada només has de pelar la fruita, treure’n el pinyol i tallar-la a trossos petits. Posa-la en un cassó amb la meitat del seu pes en sucre (si poses 1 kg de fruita, necessitaràs 500 g de sucre). Posa-ho a foc baix i ves remenant bé fins que quedi com un puré. Pots triturar la melmelada, un cop feta, per donar-li una textura més fina i, si et queda molt espessa, pots afegir-hi una mica d’aigua. Després, deixa-la refredar i ja la podràs envasar.

Com fer una bona conserva
Els tomàquets i les hortalisses també es poden conservar per tenir-ne quan en vulguem. Per exemple, pots fer un sofregit i envasar-lo en pots de vidres, o coure patata i mongeta tendra i envasar-la, amb el suc de cocció, en un pot. És molt fàcil i és una manera excel·lent d’aprofitar tots els excedents!

I quan estan al pot, què?
Molt bé, i una vegada tenim la fruita en almívar, la melmelada o la conserva dins del pot de vidre, tapat, què hem de fer? Doncs esterilitzar-lo perquè ens duri molts mesos. I per fer-ho no necessites cap aparell sofisticat. Posa’ls dins d’una olla grossa, que hi càpiguen sencers, i omple l’olla d’aigua fins a gairebé cobrir els pots. Encén el foc i deixa que el bany maria faci la seva màgia: l’aigua ha de bullir 15 min com a mínim per fer el buit dins dels pots, que d’aquesta manera quedaran esterilitzats.

Ara que ja saps com fer melmelades, conserves i almívars per aprofitar els excedents de les fruites i les verdures de l’estiu, és l’hora que triïs l’ingredient i ho posis en pràctica. T’encantarà poder menjar fruites estiuenques en ple hivern!

 

Más entradas de blog

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.