BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

angle-left Atrás

Festa de Sant Antoni: animals, foc i gastronomia

Festa de Sant Antoni: animals, foc i gastronomia

16/enero/2017

Comença l’any i arrenquen les celebracions festives arreu de Catalunya. Les festes de Sant Antoni encapçalen el calendari i en molts indrets del nostre país són sonades. El 17 de gener és el dia de Sant Antoni Abat i, des de ben antic, concretament des del segle XII, s’organitzen nombroses activitats de caire festiu al voltant d’aquesta data.

Us sona els Tres Tombs? Doncs és el ritu principal d’una festa on els protagonistes són els animals, i és que popularment se’l coneix com a Sant Antoni del porquet o dels rucs, perquè és el tradicional protector de tots els animals destinats a fer feines al camp. Antigament, la celebració consistia en donar tres voltes amb cavalls i altres animals al voltant d’un espai sagrat i en sentit contrari a les agulles del rellotge. Actualment, s’organitza com una processó, però manté el mateix propòsit: beneir les cavalleries i els animals de companyia al final de l’acte perquè es mantinguin ben sans. D’acord amb el que explica la llegenda, Sant Antoni, patró dels animals, els guaria quan els veia ferits.

Productes en honor al sant

Sense deixar de banda els animals, aquesta festivitat també s’associa a una gastronomia pròpia que té diverses particularitats locals. Un dels productes més coneguts és el tortell de Sant Antoni, un tortell que, a més a més del format tradicional rodó, també pot tenir forma de ferradura. Està fet de pasta de brioix i, com el de Reis, porta fruites confitades, va farcit de massapà i amaga una figureta que sol tenir forma d’animal. El moment de la benedicció dels animals també va acompanyat d’un dolç especial, els rotllos de Sant Antoni, que es reparteixen expressament entre els amos de les mascotes. Són uns panets dolços cuits al forn amb un forat al mig.  

Un altre bon moment per gaudir del menjar arriba durant els anomenats foguerons, que són fogueres fetes amb brancatge verd, llenya i altres materials que s’encenen a les places de moltes poblacions i van cremant durant tota la nit. En un ambient de germanor, serveixen per aplegar-s’hi al voltant, donar caliu i coure-hi carn.

A la secció de fleca de Bonpreu i Esclat, podràs trobar deliciosos tortells de Sant Antoni de diverses mides per celebrar aquesta festivitat que enceta l’any, no dubtis a encarregar el teu. I per gaudir d’allò més dels foguerons, vine a la nostra secció de carnisseria per emportar-te les millors botifarres, llonganisses, cansalada... per coure a la brasa de la tradicional foguera.

Más entradas de blog

Coca-clotxa de tomàquets i alvocats amb arengades

Com a entrant, per a l'aperitiu, per sopar... Aquesta coca-clotxa de tomàquets i alvocats amb...

Esclat Online, la compra més ràpida, fàcil i còmoda

Coneixes la nova forma de fer la compra de manera més ràpida, fàcil i còmoda? Ara a Esclat pots...

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurarlas o rechazar su uso pulsando el botón "Configurar". Más información.