BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Festes nadalenques, festes gastronòmiques

22/diciembre/2016

A Catalunya, les festes de Nadal són gairebé un ritual gastronòmic, i és que, quan sentim aquestes paraules, a més d’associar-les a la família i a la germanor, també les relacionem amb el menjar, però no a qualsevol menjar! Des de ben antic, i aprofitant que es reunia tota la família, a cada casa se servien els millors productes que es podien oferir. I és que l’àpat de Nadal és un dels més importants que se celebren durant tot l’any.

El dia 25 no és festa grossa si no es cuina escudella i carn d’olla. Però no pot ser una qualsevol: la tradició marca que ha de ser amb el brou de les quatre carns, és a dir, ha de dur carn de bou, de moltó, de gallina i de porc, cadascuna de les quals simbolitza un sant: Sant Lluc, Sant Joan, Sant Pere i Sant Antoni. I la pasta que acompanya el brou? Ha de ser galets, sense cap mena de dubte! Per si vols saber quins són la resta d'ingredients per preparar-la, a la nostra pàgina de Facebook hem compartit la recepta de l'escudella catalana tradicional.

“Ara ve Nadal, matarem el gall...”
I com que el dinar de Nadal és el més abundós, després de menjar la carn d’olla, la ceba, la col, la patata, els cigrons, les mongetes,... toca pollastre o capó rostit i farcit amb prunes i pinyons. I no pot ser un gall qualsevol, sinó un capó, que és un exemplar que creix el doble que un gall normal perquè ha estat castrat a les 6-7 setmanes. El més curiós és que el gall és la versió de ciutat d’allò que antigament es cantava a les zones rurals: “Ara ve Nadal, matarem el xai...”, i a taula se servia cabrit o xai rostit.

I l’endemà, dia de Sant Esteve, tampoc no hi falta la carn. Per això, a totes les cases catalanes se serveixen canelons. Els tradicionals són de rostit, tot i que, amb imaginació, ara se n’elaboren de tota mena: d’espinacs, de bolets, de peix,...

“Les dolçaines de Nadal solen dur mal de queixal”
Els àpats de Nadal no es donen per finalitzats si a les postres no hi ha torrons i neules. La tradició de menjar aquests dolços és tan antiga com la resta d’àpats. Les neules ja es preparaven al segle XI, tot i que llavors no tenien la forma cilíndrica d’ara, sinó que eren planes. Els torrons, originaris de l’antiga Corona d’Aragó, daten del segle XIV.

A Bonpreu i Esclat, trobaràs tots els ingredients necessaris per cuinar els plats tradicionals de la cuina catalana. Tenim carns d’altíssima qualitat, ideals per als menús de Nadal; tota mena de dolços per a les postres i la sobretaula; vins i licors per brindar i fer petar la xerrada amb els convidats... Fes els teus encàrrecs a totes les seccions i oferiràs als teus convidats plats nadalencs deliciosos i plens de sabor. Així mateix, trobaràs la recepta de l'escudella, el pollastre de pagès i molt més al nostre catàleg de Nadal, descarrega-te'l ja!

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.