Molts elaboradors de formatges
imprimeixen un caràcter personal o específic a alguns dels seus
productes. Per això parlem de formatges especials per
referir-nos als que tenen una personalitat pròpia i es
distingeixen de les varietats més clàssiques i tradicionals.
4.000 tipus de formatges diferents
Els formatges han anat transformant-se durant milers
d’anys, gràcies a la saviesa i l’experiència dels mestres
formatgers, i han adquirit una infinita diversitat d’aspectes, formes,
textures, colors, aromes i sabors.
Avui dia, a tot el món es
comptabilitzen uns 4.000 tipus de formatges diferents.
Estats Units n’és el principal productor, però la Gran Bretanya se
situa al capdavant pel que fa al nombre de varietats, amb unes 700
classes. Els suïssos produeixen aproximadament 450 tipus, França 400,
Itàlia 350 i l’Estat espanyol més de 200.
Catalunya no es queda enrere. Si
fem un volt pels racons de la geografia catalana, descobrirem la
gran diversitat de formatges que ens ofereix el territori.
En molts casos són propostes amb un toc diferencial, que les
converteix en úniques.
Produccions reduïdes
Es podria afirmar que hi ha
tants tipus de formatge com d’elaboradors, sobretot quan es
tracta de productors artesans amb produccions reduïdes i locals. Els
estils i sabors són el resultat de l’ús de diferents espècies de
bacteris i floridures, variacions en el temps de curació, aplicació de
diversos tractaments en el procés d’elaboració… També hi influeix el
tipus de llet emprada (o la barreja de diferents llets), així com el
nivell de nata que inclouen.
Tenint en compte tots aquests aspectes,
no és estrany que molts dels elaboradors catalans incloguin
al seu catàleg algun formatge més o menys allunyat d’un estil
predeterminat. El resultat és un producte més genuí i
diferencial, fins i tot amb un toc exòtic.
Tot seguit et presentem alguns dels
formatges especials que pots comprar al teu establiment de confiança
Bonpreu o Esclat i al nostre
supermercat Online.
Formatge tupí
Conegut simplement com a tupí,
és una crema de formatge que s’elabora seguint procediments
tradicionals al cor dels Pirineus. És originari de la zona
de la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Pallars. Es fa amb trossos de
formatges de vaca semicurats i curats, combinats amb aiguardents i oli
d’oliva verge extra. Amb tots aquests ingredients es prepara una pasta
grumollosa que presenta un sabor molt característic (potent i picant).
És ideal per untar-lo sobre pa. Tasta’l amb una bona llesca de pa de
pagès amb tomàquet, mantega, mel o fins i tot fruita seca. La
combinació és espectacular! A la cuina, també es pot fer servir per
preparar cremes i salses per acompanyar diferents receptes. A Bonpreu
i Esclat disposem de Tupí de Sort en pots de 150 g.
Amb un punt aromàtic
Els formatges amb espècies o amb herbes aromàtiques són una
autèntica delícia. A Bonpreu i Esclat te n’hi oferim un
ampli assortiment. Pots gaudir, per exemple, dels productes elaborats
amb llet ecològica certificada de cabra de
Mas El Garet, una
formatgeria amb vocació de futur. Fan servir un procés de producció
autosuficient des del principi fins al final i al catàleg hi tenen
varietats delicioses amb romaní, fines herbes i pebre negre.
També són molt recomanables les
propostes de
Muntanyola. Aquesta formatgeria, situada
en una finca del massís de Montserrat, forma part d’un projecte social
que dona feina a persones amb discapacitat intel•lectual. Ens ofereix
un formatge de cabra amb escorça de pebre negre acabat de
moldre, en què l’exterior contrasta amb l’exquisida suavitat
de l’interior. És ideal per acompanyar les carns a la brasa o per
servir sobre patates al caliu. També n’hi ha amb escorça de pebre
vermell dolç, que desprèn un lleuger sabor de fumat i nyores. De gust
suau, combina molt bé amb el xató i amb les amanides. Una altra opció
molt gustosa és el formatge de cabra amb escorça d’herbes aromàtiques,
cultivades i seleccionades a la finca d’Urpina on s’elaboren els
productes Muntanyola. L’aroma de timó, romaní, llorer… atorga un toc
suau de la terra a aquest lacti deliciós.
Ecològic i rentat amb cervesa
Si t’agraden les propostes sorprenents,
tasta el formatge ecològic Muntanyola elaborat amb llet de
vaca i rentat amb cervesa. Es fa seguint una fórmula
originària de Bèlgica: es madura de tres a sis mesos i l’escorça es
renta amb cervesa artesana. Els llevats que conté aquesta beguda fan
que s’hi desenvolupin ferments, que donen personalitat al formatge.
L’exterior té un gust amb matisos de cereal, mentre que l’interior, fi
i cremós, ens recorda els formatges de llarga curació. Es recomana
tastar-lo calent, lleugerament fos sobre una torrada o amb un plat de verdures.
De cabra amb nous
Els formatges solen combinar molt bé amb la fruita
seca. Per als amants d’aquest maridatge, una opció excel•lent
és el formatge de cabra amb nous de Mas Rovira. A Bonpreu i Esclat
també disposem d’un altre producte semblant elaborat per la
formatgeria Montbrú. Aquest es
caracteritza pel format original, similar al d’un fuet. És ideal per
tallar-lo a rodanxes i incorporar-lo a les amanides. Aquest productor
també ofereix un altre formatge especial amb el mateix format, però
elaborat amb tòfona.
Sabies que…?
El món del formatge és ple de
curiositats. Per exemple, el bitto (paraula que en llengua
celta significava ‘perenne’ o ‘etern’) és un dels més antics que es
coneixen. Es produeix amb llet de vaca a la regió italiana de
la Llombardia, pot arribar a tenir una maduració de fins a deu anys i
pesa entre 9 i 20 quilos.
El formatge més car del món és el pule, fet amb llet de
ruca. El preu supera els 1.000 € el quilo i els seus
productors no el venen a qualsevol. D’altra banda, segons El llibre
Guinness dels rècords, el formatge més gran del món es va elaborar al
municipi corunyès d’Arzúa i va pesar 1.000 quilos.