BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Formatges de proximitat: exquisits i sorprenents

28/junio/2019

Molts elaboradors de formatges imprimeixen un caràcter personal o específic a alguns dels seus productes. Per això parlem de formatges especials per referir-nos als que tenen una personalitat pròpia i es distingeixen de les varietats més clàssiques i tradicionals.

 

4.000 tipus de formatges diferents

Els formatges han anat transformant-se durant milers d’anys, gràcies a la saviesa i l’experiència dels mestres formatgers, i han adquirit una infinita diversitat d’aspectes, formes, textures, colors, aromes i sabors.

Avui dia, a tot el món es comptabilitzen uns 4.000 tipus de formatges diferents. Estats Units n’és el principal productor, però la Gran Bretanya se situa al capdavant pel que fa al nombre de varietats, amb unes 700 classes. Els suïssos produeixen aproximadament 450 tipus, França 400, Itàlia 350 i l’Estat espanyol més de 200.

Catalunya no es queda enrere. Si fem un volt pels racons de la geografia catalana, descobrirem la gran diversitat de formatges que ens ofereix el territori. En molts casos són propostes amb un toc diferencial, que les converteix en úniques.

 

Produccions reduïdes

Es podria afirmar que hi ha tants tipus de formatge com d’elaboradors, sobretot quan es tracta de productors artesans amb produccions reduïdes i locals. Els estils i sabors són el resultat de l’ús de diferents espècies de bacteris i floridures, variacions en el temps de curació, aplicació de diversos tractaments en el procés d’elaboració… També hi influeix el tipus de llet emprada (o la barreja de diferents llets), així com el nivell de nata que inclouen.

Tenint en compte tots aquests aspectes, no és estrany que molts dels elaboradors catalans incloguin al seu catàleg algun formatge més o menys allunyat d’un estil predeterminat. El resultat és un producte més genuí i diferencial, fins i tot amb un toc exòtic.

Tot seguit et presentem alguns dels formatges especials que pots comprar al teu establiment de confiança Bonpreu o Esclat i al nostre supermercat Online.

 

Formatge tupí

Conegut simplement com a tupí, és una crema de formatge que s’elabora seguint procediments tradicionals al cor dels Pirineus. És originari de la zona de la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Pallars. Es fa amb trossos de formatges de vaca semicurats i curats, combinats amb aiguardents i oli d’oliva verge extra. Amb tots aquests ingredients es prepara una pasta grumollosa que presenta un sabor molt característic (potent i picant). És ideal per untar-lo sobre pa. Tasta’l amb una bona llesca de pa de pagès amb tomàquet, mantega, mel o fins i tot fruita seca. La combinació és espectacular! A la cuina, també es pot fer servir per preparar cremes i salses per acompanyar diferents receptes. A Bonpreu i Esclat disposem de Tupí de Sort en pots de 150 g.

 

Amb un punt aromàtic

Els formatges amb espècies o amb herbes aromàtiques són una autèntica delícia. A Bonpreu i Esclat te n’hi oferim un ampli assortiment. Pots gaudir, per exemple, dels productes elaborats amb llet ecològica certificada de cabra de Mas El Garet, una formatgeria amb vocació de futur. Fan servir un procés de producció autosuficient des del principi fins al final i al catàleg hi tenen varietats delicioses amb romaní, fines herbes i pebre negre.

També són molt recomanables les propostes de Muntanyola. Aquesta formatgeria, situada en una finca del massís de Montserrat, forma part d’un projecte social que dona feina a persones amb discapacitat intel•lectual. Ens ofereix un formatge de cabra amb escorça de pebre negre acabat de moldre, en què l’exterior contrasta amb l’exquisida suavitat de l’interior. És ideal per acompanyar les carns a la brasa o per servir sobre patates al caliu. També n’hi ha amb escorça de pebre vermell dolç, que desprèn un lleuger sabor de fumat i nyores. De gust suau, combina molt bé amb el xató i amb les amanides. Una altra opció molt gustosa és el formatge de cabra amb escorça d’herbes aromàtiques, cultivades i seleccionades a la finca d’Urpina on s’elaboren els productes Muntanyola. L’aroma de timó, romaní, llorer… atorga un toc suau de la terra a aquest lacti deliciós.

 

Ecològic i rentat amb cervesa

Si t’agraden les propostes sorprenents, tasta el formatge ecològic Muntanyola elaborat amb llet de vaca i rentat amb cervesa. Es fa seguint una fórmula originària de Bèlgica: es madura de tres a sis mesos i l’escorça es renta amb cervesa artesana. Els llevats que conté aquesta beguda fan que s’hi desenvolupin ferments, que donen personalitat al formatge. L’exterior té un gust amb matisos de cereal, mentre que l’interior, fi i cremós, ens recorda els formatges de llarga curació. Es recomana tastar-lo calent, lleugerament fos sobre una torrada o amb un plat de verdures.

 

De cabra amb nous

Els formatges solen combinar molt bé amb la fruita seca. Per als amants d’aquest maridatge, una opció excel•lent és el formatge de cabra amb nous de Mas Rovira. A Bonpreu i Esclat també disposem d’un altre producte semblant elaborat per la formatgeria Montbrú. Aquest es caracteritza pel format original, similar al d’un fuet. És ideal per tallar-lo a rodanxes i incorporar-lo a les amanides. Aquest productor també ofereix un altre formatge especial amb el mateix format, però elaborat amb tòfona.

 

Sabies que…?

El món del formatge és ple de curiositats. Per exemple, el bitto (paraula que en llengua celta significava ‘perenne’ o ‘etern’) és un dels més antics que es coneixen. Es produeix amb llet de vaca a la regió italiana de la Llombardia, pot arribar a tenir una maduració de fins a deu anys i pesa entre 9 i 20 quilos.

El formatge més car del món és el pule, fet amb llet de ruca. El preu supera els 1.000 € el quilo i els seus productors no el venen a qualsevol. D’altra banda, segons El llibre Guinness dels rècords, el formatge més gran del món es va elaborar al municipi corunyès d’Arzúa i va pesar 1.000 quilos.

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.