BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Fruita de pinyol: hidratant i plena de sabor

19/julio/2022

Fruita de pinyol: hidratant i plena de sabor

 

Els préssecs, els paraguaians, les nectarines, les platerines… són alguns dels representants més destacats de la gran família de les fruites de pinyol. Es tracta de fruites que presenten una única llavor, envoltada d’una estructura protectora. A més de tenir un gust deliciós, ens aporten un munt de propietats beneficioses per a la salut.

A les fruiteries de Bonpreu i Esclat i al nostre supermercat Esclat Online hi trobaràs fruita de pinyol de proximitat, collida a prop de casa i en el punt òptim de maduració, perquè puguis gaudir-ne de tot el sabor.

Vols conèixer les principals característiques de les fruites de pinyol més conegudes al país? Tot seguit te les presentem. Pren-ne nota i gaudeix-ne sempre que puguis!

 

Préssec, el rei de les fruites de pinyol

El sabor dolç i la textura —sucosa en unes varietats i carnosa en d’altres— són potser les característiques més destacades d’aquesta fruita de pinyol, a més de la textura vellutada de la pell. Per apreciar totes les aromes i els sabors del préssec, i treure el màxim profit dels nutrients que conté, el millor és consumir-lo cru, sobretot el d’aigua.

La major part del pes d’aquesta fruita de pinyol és aigua i, com que també té força fibra, és saciant i ideal per a les dietes de control de pes. Conté una bona quantitat de vitamina A i altres antioxidants, que tenen la capacitat d’estimular el sistema immunitari i són capaços d’inhibir els efectes del colesterol dolent, o LDL.

A l’hora de comprar préssecs, els has de triar amb la pell llisa i sense cops. Han de ser ferms, però que la carn cedeixi una miqueta en pressionar-los lleugerament. L’olor ha de ser suau, aromàtica i afruitada.

Pel que fa a la conservació, es recomana deixar-los a temperatura ambient i, quan ja estiguin madurs (una mica tous), convé guardar-los a la nevera separats d’altres fruites. Mai no els deixis els uns sobre els altres, perquè es fan malbé.

En general, podem distingir tres varietats de préssec:

  • D’aigua: És molt apreciat i un dels preferits de molta gent. Destaca per la polpa tova i sucosa.
  • Groc: De textura fina, sucosa i carnosa. Aquesta deliciosa fruita de pinyol deixa una sensació agradable a la boca.
  • Blanc: Destaca per la pell fina i llisa. A l’interior, la polpa és dolça i amb un toc cruixent.

 

Paraguaià, una delícia molt aromàtica

De forma aplatada i polpa molt aromàtica, alguns defineixen el paraguaià simplement com un préssec pla. Tot i que és veritat que és de la mateixa família i que prové d’una mutació natural d’aquesta fruita de pinyol, no són ben bé iguals: a més de la forma característica, el paraguaià és de mida més petita i sol tenir una polpa força dolça.

Pel que fa a les propietats nutritives, sí que té pràcticament les mateixes que el préssec. Són fruites de pinyol molt riques en carotenoides, substàncies que l’organisme s’encarrega de transformar en vitamina A, essencial per a la salut de la vista, la pell, els cabells i les mucoses.

Per la forma i la mida (més petita), és més fàcil de menjar que el préssec, i per això s’ha fet molt popular. Tria peces amb la pell uniforme, sense taques ni parts més toves. Els paraguaians es conserven a la nevera un màxim de tres dies, sobretot si ja estan madurs. Posa’ls separats d’altres fruites i millor que no estiguin apilats els uns sobre els altres.

A l’hora de consumir-lo, el paraguaià es menja com a fruita fresca, però també pot servir per preparar gelats, sucs, batuts… A més, aconseguiràs molt bons resultats si incorpores aquesta fruita de pinyol en receptes salades. Els donarà un punt de dolçor molt original.

 

Platerina, plana i amb la pell fina

Fruit d’un encreuament natural entre la nectarina i el paraguaià, la platerina comparteix amb la primera la pell fina i, amb el segon, la forma plana. Les propietats nutritives d’aquesta fruita de pinyol són pràcticament les mateixes que les del préssec: és rica en aigua, fibra, vitamina A i vitamina C, i ens aporta molt poques calories. A més, proporciona sensació de sacietat i presenta propietats laxants.

En comprar platerines, pots triar peces que no siguin gaire madures, perquè són dolces igualment. Convé evitar les que tenen taques a la pell o parts més toves. I, un cop a casa, posa les platerines al calaix de les verdures, ja que les temperatures més baixes poden fer que aquestes fruites de pinyol es congelin parcialment i perdin el gust i la textura.

Pel que fa al consum, com totes les fruites de pinyol, és ideal per prendre-la fresca, però també pots emprar-la per elaborar pastissos i gelats. A més a més, és perfecta per preparar salses que acompanyin receptes de carn.

 

Nectarina, lleugera i depurativa

És una variant del préssec, però amb la pell llisa, fina i brillant. Constitueix una bona alternativa per a les persones a qui els resulta desagradable la pell dels préssecs.

La nectarina és una fruita de pinyol ideal per combatre les altes temperatures. El contingut en aigua li atorga qualitats depuratives. Per això convé incloure-la en les dietes de control de pes. A causa de la gran quantitat d’aigua que conté (un 86 %) hidrata el cos. Si la menges amb la pell, n’aprofitaràs tota la fibra. A més, és una fruita de pinyol fàcil de pair, ja que incrementa la producció de bilis i afavoreix la digestió dels greixos. En el moment de comprar nectarines, és millor triar les peces que siguin una mica fortes. Com que continuen madurant després de la collita, el més apropiat és conservar-les a la nevera. I, perquè siguin més gustoses, com passa amb totes les fruites de pinyol, cal treure-les una estona abans de menjar-ne perquè arribin a temperatura ambient.

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.