BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

angle-left Atrás

La castanyada, una festa tradicional

La castanyada, una festa tradicional

28/octubre/2015

La nit abans de Tots Sants, el 31 d’octubre, els catalans seiem a la taula per menjar castanyes, panellets i moniatos amb familiars i amics. Durant les setmanes prèvies a l’1 de novembre, els carrers de les ciutats fan olor a castanyes i moniatos torrant-se i s’omplen de paradetes on les castanyeres seuen a la voreta del foc. Una tradició molt catalana que, en canvi, se celebra a tots els racons del món per honrar les persones que han mort. I per a cada lloc, una celebració diferent.  

L’origen de la festa és el dia de Tots Sants, l’1 de novembre, que està íntimament relacionat amb la festa celebrada l'endemà: la del Dia dels Morts o Dia dels Difunts, el 2 de novembre. Tradicionalment, la creença diu que l'1 de novembre els vius visiten els morts i el 2 de novembre passa a l’inrevés, que els morts visiten els vius. I aquesta creença cristiana ha portat molts països i societats a desenvolupar una festa pròpia que en el fons té un origen comú: el culte als morts.

Als països anglosaxons celebren Halloween, una festa que s’ha colat a la llar de famílies de tot el món i on hi conviu amb les celebracions autòctones. Disfressar-se d’algun personatge terrorífic, dibuixar ulls, nas i boca a les carabasses i sortir a buscar caramels és una aventura massa irresistible per als nens, que poca poc han anat cedint protagonisme a aquesta celebració!

Per la seva part, asturians, lleonesos i gallecs celebren el Magosto, una festa molt semblant a la de la castanyada però on el foc i les fogueres són els protagonistes indiscutibles de la nit.

Més lluny encara, els mexicans reivindiquen el Día de los muertos, una festivitat que ha estat declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, durant la qual es fan tota mena d’ofrenes als familiars i amics que ja no estan amb nosaltres.

A Occitània (zona que comprèn bona part del terç sud de França, la Vall d'Aran, les valls del Piemont i Mònaco), en canvi, celebren la Castanyada com nosaltres però la diferència aquí és que per a ells no és una festa associada al dia de Tots Sants, sinó com una festa de la tardor.  

Sigui com sigui, es tracta de trobar un moment per reunir-nos amb els vius i recordar els morts, menjar un bon àpat i passar una bona estona. Visca la castanyada, el magosto, el Halloween i totes les festes que serveixen d’excusa per trobar-nos amb els nostres!

Más entradas de blog

“Un maridatge és pura química que ens passa dins de la boca”

ENTREVISTA A ÈRIC ENGUITA, sommelier d' Artcava   Aquest sommelier fet a sí...

10 trucs per triar la carn, conservar-la i cuinar-la

Cuinar un tros de carn pot semblar una de les feines domèstiques més fàcils i poc creatives del...

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Más información.