BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

La disbauxa abans de Quaresma

02/febrero/2016

Entre Reis i Setmana Santa sembla que el temps passa més a poc a poc, però, per sort, el calendari és llest i hi ha una setmana que trenca les normes de l’avorriment i ens anima a passar-nos-ho d’allò més bé. Parlem, és clar, del Carnaval, un període en què aparquem els prejudicis —també els gastronòmics— i ens permetem saltar-nos les normes i la dieta que tot just hem començat al gener. Després arribarà la Quaresma i ja farem bondat, però ara toca gaudir de les tradicions arreu del territori. I n’hi ha de ben curioses!

Tradicions singulars
Si Catalunya és un territori divers, el Carnaval també ho demostra. Més enllà dels productes típics d’aquesta festa, singularment la coca de llardons i la botifarra d’ou, comuns a tot el país, hi ha tradicions que han arrelat a punts concrets del territori, com per exemple el ranxo de Vidreres, a la comarca de la Selva, que se serveix des de fa més de cent anys amb una recepta secreta que inclou verdura i cigrons. A Sitges, que segurament celebra el Carnaval més famós de Catalunya, el protagonisme gastronòmic és per a les xatonades, que són menús a base de xató, truita, taronja caramel·litzada i coca de llardons. Ben a prop de Sitges, a Vilanova i la Geltrú, a més del xató, la protagonista del Carnaval és la merenga, amb una merengada que empastifa els més despistats i en què els joves del poble no dubten a fer servir aquest dolç com a projectil per endolcir la jornada.

Farcit de Carnaval
La botifarra d’ou és l’embotit més típic d’aquesta festa, però a les comarques del Pirineu en preparen un de diferent, el farcit de Carnaval, que, amb la girella, protagonitza un concurs el dimarts de Carnaval a Sort, la capital del Pallars Sobirà.
Perquè, al cap i a la fi, del que es tracta aquests dies és de transgredir les normes, de passar-ho bé i de mantenir les tradicions, que són moltes i molt variades. Després de Carnaval enterrarem la sardina i arribarà el moment de fer bondat. Serà el temps de la Quaresma, que al nostre país també és ple de tradicions gastronòmiques.

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.