BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Per Carnaval, tot s’hi val

22/febrero/2017

Hi ha una setmana de l’any on la gresca i la disbauxa estan justificades: la setmana de Carnaval. No us penseu que aquesta festa és una invenció moderna, atès que antigament els jueus, els grecs i els romans ja feien una celebració semblant en la qual els esclaus i els soldats triaven un rei, com ho fem avui dia amb el rei Carnestoltes, un rei que manava tant com volia però que al final havia de morir.

El Carnaval va de dijous gras a dimecres de cendra, quan es festeja l’arribada, el regnat, la mort i l’enterrament del Carnestoltes, el personatge que representa aquesta festivitat i que s’associa amb les transgressions, els excessos, la festa,... Durant aquesta setmana, molts indrets de Catalunya fan festa grossa i organitzen desfilades de comparses, rues plenes de gent disfressada i altres activitats en què, per unes hores, pots deixar de ser tu mateix i fer les coses d’una manera diferent de la resta de l’any. Allò que també regna en abundància és el menjar, perquè s’ha d’aprofitar abans que arribi el temps de sacrifici de la Quaresma i no es pugui menjar gaire.

Les festes de Carnaval a casa nostra

Una setmana abans de l’inici oficial de les celebracions de Carnaval, Torà, a la Segarra, ja escalfa motors amb la coneguda festa del Brut i la Bruta. Els carrers i les places s’omplen de comparses i el Bonic i la Bonica dansen de manera acurada als punts principals de la vila, mentre el Brut i la Bruta se’n burlen. D’aquesta manera s’inicia la rua de Torà, que finalitza amb una botifarrada popular.

Una altra festa molt sonada és la merengada de dijous gras a Vilanova i la Geltrú, al Garraf, per encetar el Carnaval. Aquest dia és sinònim de xatonada, i el sopar de cada casa consisteix en un primer plat de xató, un segon plat de truites i, de postres, la coca de llardons i l’empastifada amb la merenga. A mitjanit, tothom es reuneix a una plaça i, amb galledes de merenga, comença una guerra dolça. El diumenge és dia de comparses, i els carrers de Vilanova s’omplen de gent que les vol veure passar i participar en la guerra de caramels que té lloc a la plaça de la Vila entre les diverses comparses i el públic assistent. Si hi aneu, protegiu-vos el cap!

La gran rua osonenca

Durant aquests dies, el lluïment del cos, la disfressa i el ball tenen un gran protagonisme, i al Carnaval de Terra Endins de Torelló ho saben prou bé. La Gran Rua d’aquesta vila d’Osona és una de les més esperades i el punt àlgid de la rauxa a Torelló. Aquí, el Carnaval comença amb el Pullassu, el dijous gras, quan surt al carrer el gegant de Margalef, el fill bastard del rei Carnestoltes, un personatge que destaca per la mida del seu membre viril, que dóna nom a la festa. Aquest acte, la rua i la festa de les senyoretes i els homenots són els esdeveniments principals i més esperats del Carnaval osonenc.

I al mapa de la festa d’aquesta setmana intensa, el Carnaval de Sitges, al Garraf, té un paper reservat: el del tancament. La Rua de l’Extermini té lloc el dia abans del dimecres de cendra amb una de les rues més espectaculars, extravagants i lluïdes que es poden contemplar arreu del país i que posen el punt final a la disbauxa del Carnaval.

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.