BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi

10/noviembre/2016

L’11 de novembre és el dia de Sant Martí, i a partir d’aquesta data podem començar a parlar de la matança del porc. Aquesta tradició és una de les més arrelades al camp català, com ho confirma la iconografia que simbolitza els mesos de l’any: per exemple, a la portalada romànica de Ripoll, del segle XII, el mes de novembre el protagonitzen dues persones donant el cop de gràcia a un porc amb un garrot i una destral.

Aquesta cerimònia comença quan el fred es fa notar, un període que va des de mitjan novembre fins ben entrat el febrer. Malgrat que ara és més habitual comprar l’embotit ja elaborat, antigament les matances eren essencials, perquè proveïen d’aliment les famílies, que emmagatzemaven la carn per passar l’hivern, i els permetien tenir reserves durant tot l’any per si venien temps magres.

Així doncs, a les cases hi havia un porc que s’engreixava durant un any; i en arribar el dia assenyalat ben d’hora al matí, els habitants de moltes masies d’arreu de Catalunya treballaven plegats per matar-lo i elaborar pernil, llonganisses, sobrassades, xoriços, botifarra i botifarrons, salsitxes, costelles de porc, galta de porc, llom, morro, orelles, peus de porc, cansalada, mantega i una llarga llista!

Malgrat que se segueix celebrant-se a l’interior de masos i masies amb un aire festiu, avui dia ja no té la mateixa connotació. Ara va molt més enllà del sacrifici d’un animal: és una celebració de germanor amb amics i familiars que també s’emmarca com a activitat turística i popular en certes poblacions, que han convertit la matança del porc en una festa on es degusten les millors carns i els millors embotits.

Aquesta celebració continua estant força arrelada a les comarques d’Osona, l’Urgell i el Pallars Sobirà, i diverses festes majors d’hivern la inclouen en el programa i reparteixen l’embotit en entrepans o amb llesques de pa amb tomàquet perquè grans i petits en gaudeixin plegats. Tot i això, ara ja no ens cal esperar a Sant Martí per tastar els millors embotits. Només cal apropar-se a Bonpreu i Esclat, on en trobem de qualitat, tot l’any, per gaudir-ne com més ens agradi.

D’altra banda, aquesta era l’època de l'any en què arribaven els primers vins de la collita, el conegut com a vi novell. Per Sant Martí, era el moment d’espinjolar les bótes, és a dir, de treure’n el tap —l’espínjol— per tastar el vi de la nova anyada. Els cellers penjaven a la porta una branca de pi per indicar que ja tenien a la venda aquest vi de la verema de l’estiu. Tal com diu la dita popular: "on hi ha ram, hi ha mam; i si és de pi, és de bon vi"; i actualment alguns cellers també organitzen actes per donar la benvinguda al vi novell i donar a conèixer aquest suc gairebé acabat d’esprémer.

A Bonpreu i Esclat, disposem del vi novell de l’Agrícola Sant Josep de Bot, elaborat a base de garnatxa negra de la Terra Alta de la collita 2016. És un vi amb cos que es caracteritza per una aroma molt afruitada, un gust refrescant i l'olor a vi recent fet. Així que no esperis més i per Sant Martí, enceta el vi!

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.