BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Què és millor, gas, vitroceràmica o inducció?

Aquesta és l'una de les preguntes més habituals entre aquells que us heu de canviar la cuina o fer-la nova. Us descobrim els avantatges i desavantatges de la cuina vitroceràmica i la d'inducció.

18/febrero/2020

El gas s'assembla més al foc viu, la vitroceràmica és fàcil de netejar i la inducció és segura. Cadascun dels sistemes té els seus pros i contres, com també detractors i fidels. Però realment, decidir-vos per un o altre només depèn de les vostres preferències i gustos a l'hora de cuinar. Les diferències més significatives es troben en preu, neteja, potència, escalfor o l'estalvi energètic.

 

Gas: tradicional però brut

El gas serà sempre el sistema que més s'aproxima al foc tradicional, per això és l'escollida pels puritans de la gastronomia. Permet fer de tot, saltejats, coccions lentes, baixes temperatures. A més, és molt ràpid en transmetre la calor, ja que el contacte del foc i el recipient és directe. D'altra banda admet tot tipus de cassoles : ferro, acer, ceràmica, etc.

Econòmicament, tant els fogons com la font d'energia utilitzada són els més assequibles: el gas és barat i no suposa una gran despesa en l'economia domèstica. Pel que fa al medi ambient, no té un gran impacte mediambiental, però és cert que es tracta d'una font d'energia no renovable. Tant el gas butà com el gas natural s'obté perforant la terra per arribar als jaciments que els contenen.

La pitjor part del gas és que és bastant més complicat de mantenir i netejar que una vitroceràmica o la inducció. Cal retirar els cremadors i el suport base metàl·lic per poder netejar la base. Tampoc cal deixar de banda, encara que és extremadament excepcional, que hi ha risc de fuites en cas de distracció, i això pot provocar alguns accidents domèstics.

 

Vitroceràmica: neta i econòmica

La placa vitroceràmica funciona a partir d'una placa de vidre vitroceràmic que s'escalfa mitjançant unes resistències. Quan la cassola entra en contacte amb el vidre, també s'escalfa. El principal avantatge que s'atribueix a aquest sistema és que és molt més econòmic que la inducció i que permet l'ús de qualsevol mena de cassoles i paelles. No cal preocupar-se pels antics recipients de ferro fos, coure, fang, etc. Tots aquests materials funcionen amb la vitroceràmica. Si us heu canviat d'una cuina de gas a una cuina de vitroceràmica, no haureu de comprar ni preocupar-vos per noves paelles.

Cal afegir que és l'únic aparell elèctric que permet aprofitar la calor residual que queda a la placa quan després de cuinar, ja que el vidre seguirà calent encara que estigui a potència 0. A diferència de la cuina de gas, és molt fàcil netejar la placa elèctrica.

Això sí, la vitroceràmica s'emporta la medalla d'or a lentitud: triga a escalfar-se i això és el primer que notarà una persona que es passi a aquest sistema. A més, si intenteu estalviar diners, no ho aconseguireu amb la 'vitro'. Encara que adquirir-la sigui barat, a llarg termini les vostres butxaques es ressentiran més, bàsicament perquè consumeix més energia elèctrica que la inducció.

 

Inducció: ràpida, segura però cara

Inducció és sinònim de rapidesa. Com la calor es genera directament a la base del recipient, no cal esperar la fase de preescalfament. Fins i tot hi ha algunes plaques amb opció 'power' per escalfar el doble de ràpid.

Aquest sistema es basa en la tecnologia física bàsica en què un nucli, al qual se li ha subministrat electricitat, crea un camp electromagnètic. Quan aquest camp entra en contacte amb un material magnètic, produeix calor. És per aquest motiu que la inducció és el sistema més segur: la placa no s'escalfa, només el recipient. D'aquesta manera es poden evitar la majoria de les cremades indesitjades.

Val la pena dir que, la inducció s'emporta la medalla d'or a manteniment i consum entre els sistemes elèctrics. La placa es pot netejar tan bon punt s'acaba de cuinar, ja que no crema. Alhora, consumeix menys que les vitroceràmiques. La gran pega de la inducció és el seu elevat preu, ja que la despesa inicial en instal·lació és més cara, i cal comprar paelles i cassoles magnètiques, ja que si no no es pot cuinar.

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.