BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Saps com diferenciar un cava?

L’etiqueta d’un cava t’aporta molta informació sobre el producte que tens a les mans. Et descobrim algunes d’aquestes indicacions

27/diciembre/2019

No pot faltar mai a les celebracions, per brindar amb alegria per tot allò que ens dona la vida o, simplement, per gaudir d’un moment de tranquil·litat tot assaborint els infinits matisos que ens ofereix a la copa. El cava és un element imprescindible a moltes taules catalanes quan es tracta de celebrar alguna cosa o per acompanyar un bon àpat.

Però saps com s’ha de triar el cava més adequat en funció dels teus gustos o els dels teus comensals? Et descobrim algunes informacions que t’aniran molt bé per poder triar amb coneixement. Recorda que als establiments Bonpreu i Esclat i al nostre supermercat BonpreuEsclat online hi trobaràs el cava que necessites.

 

Com es fa el cava?

D’entrada, cal saber d’on ve aquesta beguda tan preuada a casa nostra. El mètode d’elaboració tradicional que fan servir els cellers catalans segueix les bases del mètode francès xampanyès, però adaptat a les varietats de raïm autòctones del Penedès. En aquest sentit, la base de l’elaboració d’un bon cava està formada per tres varietats: macabeu, parellada i xarel·lo. Cadascuna d’aquestes varietats aporta al cava unes característiques complementàries:

 

Macabeu

És una varietat d’aparença delicada però que resisteix molt bé les gelades de primavera. Aporta al cava dolçor, perfum i una aroma delicada.

 

Parellada

És l’última varietat a veremar. Permet elaborar vins suaus, de graduació moderada. Dona finesa, frescor i una aroma floral i subtil.

 

Xarel·lo

Per la seva acidesa general, és la varietat que té més personalitat. Dona al cava cos, estructura i una bona acidesa.

 

També es poden fer servir altres tipus de raïm, com ara:

Chardonnay

Permet fer vins molt aromàtics, amb cos i una acidesa elevada.

 

Malvasia

Aporta estructura al cava i serveix per elaborar vins frescos, de bona composició aromàtica, que van guanyant en complexitat amb la criança.

 

Pinot negre

S’empra per fer caves rosats molt aromàtics i amb cos.

 

Trepat

Únicament es pot fer servir per elaborar caves rosats. Produeix vins de graduació moderada i acidesa equilibrada.

 

Garnatxa negra

Ofereix vins rosats molt aromàtics.

 

Monastrell

D’un color blau intens, permet elaborar cava amb cos, de graduació mitjana-alta.

 

Amb aquestes varietats de raïm es prepara un vi base tranquil, és a dir, que no té gas carboni. Un cop afegits els llevats, es produeix una segona fermentació a la mateixa ampolla, que transforma aquest primer vi en un altre de més sofisticat: el cava.

Gran part del cava s'elabora al Penedès, però també es produeix a Girona, Lleida, La Rioja, València…

 

Temps de criança

El procés d’elaboració del cava, que va des del tiratge (abans d’afegir-hi els llevats) fins al degollament (moment en què s’eliminen els sediments que han quedat a l’ampolla), té una durada mínima de 9 mesos.

Segons el temps de criança, podem trobar tres categories, que es distingeixen per una etiqueta circular d’un color diferent que trobarem damunt del tap.

  • Cava: de 9 a 15 mesos de criança. Són caves joves, que presenten una etiqueta blanca.
  • Cava reserva: a partir de 15 mesos de criança. Es distingeixen amb una etiqueta verda.
  • Cava gran reserva: amb un mínim de 30 mesos de criança. Els reconeixeràs per l’etiqueta negra.

 

La classificació del cava segons el contingut de sucre 

El contingut de sucre que presenta un cava també ens serveix per fer una altra classificació. Aquesta indicació apareix just a sota del nom de la marca i pot ser:

  • Brut nature: menys de 3 g de sucre per litre i sense sucre afegit.
  • Extra brut: entre 0 i 6 g/l.
  • Brut: fins a 12 g/l
  • Extra sec: entre 12 i 17 g/l.
  • Sec: entre 17 i 32 g/l.
  • Semisec: entre 32 i 50 g/l.
  • Dolç: més de 50 g/l.

Les indicacions brut nature, extra brut i brut només es poden concedir als caves que entren dins de la categoria de gran reserva.

 

Què és un cava de paratge qualificat? 

Amb aquesta denominació ens referim als caves que tenen una qualificació prèmium. S’obtenen a partir de vins produïts amb raïm d’un paratge determinat, amb unes condicions molt específiques que compleixen uns criteris molt estrictes de qualitat en la producció i l’elaboració. A més, perquè un cava tingui aquesta denominació, es requereixen més de 36 mesos de criança.

 

Idees per maridar el cava

Hi ha qui encara creu que el cava només va bé per a les postres, però això no és en absolut cert! Tot seguit, et donem algunes idees per maridar-lo amb altres tipus d’àpats:

Amanides

El cava és ideal per acompanyar les que contenen fruita fresca o les que es condimenten amb vinagres aromàtics. En cas d’incloure fruita seca entre els ingredients, l’opció més adequada serà un cava amb una criança llarga. Per a les fulles verdes, es recomanen especialment els caves rosats brut.

 

Pasta

Combina bé amb tot tipus de caves. Els rosats o els brut són perfectes per a les receptes que inclouen tomàquet, ja que van molt bé per contrarestar l’acidesa d’aquest ingredient.

 

Arròs  

El cava és el maridatge per excel·lència per a tot tipus d’arrossos, perquè ressalta els matisos i les aromes dels ingredients. Si vols una combinació sorprenent i deliciosa, prova d’acompanyar la fideuà amb un cava rosat.

 

Peix

El toc carbònic del cava va molt bé per compensar el gust fort que ens ofereix el peix blau. Per als peixos blancs, es recomana especialment el brut nature gran reserva.

 

Marisc

Es recomana maridar-lo amb caves de criances llargues, que ajuden a potenciar el sabor del marisc.

 

Carn

El cava va molt bé amb tot tipus d’aus i carns blanques. També és una molt bona opció per servir amb el xai i el foie, ja que ajuda a contrarestar el greix.

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.