BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Trucs i consells per preparar amanides molt variades

15/julio/2020

No ens podem imaginar l’estiu sense menjar-nos unes bones amanides. I és una bona notícia, perquè aquest plat ens hidrata, ens aporta nutrients i és molt saludable!

Una amanida no és només enciam i hortalisses amb oli, sal i vinagre. Una amanida ha de ser un plat de primera categoria, especialment a l’estiu, quan ens venen més de gust, perquè són lleugeres, refrescants i tant poden servir com per acompanyar tota mena de plats de carn i de peix com per ser el preludi d’un bon arròs.

 

Fulles per triar i remenar

Les amanides es poden preparar de moltes maneres diferents. En aquest sentit, als nostres establiments pots trobar verdures i hortalisses variades, cadascuna de les quals aporta unes característiques diferents al plat. Per tant, quines fulles pots trobar i per a què les pots fer servir en una amanida? Mirem-ho:

  • Enciam iceberg: És un dels més consumits. És compacte i cruixent, ideal per a guarnicions, amanides simples o còctels de gambes.
  • Enciam romà: Té les fulles allargades i d’un color verd intens, i és un dels enciams que té més vitamines. És la varietat que es fa servir per preparar la famosíssima amanida Cèsar, a la qual s’afegeixen crostons de pa, formatge parmesà, anxoves i una salsa blanca a base d’all.
  • Enciam fulla de roure: Si vols donar un toc estètic personal a les teves amanides, aquesta varietat de color morat és perfecta. Té una consistència ferma i un gust dolcenc, que combina molt bé amb formatges i fruites.
  • Enciam trocadero o francès: Té una textura suau i un gust una mica mantegós. És un enciam molt versàtil, que es pot fer servir en tota mena d’amanides.
  • Ruca: Té una textura suau i un sabor relativament picant. És perfecta per amanides amb formatge parmesà o Grana padano. A Itàlia, és habitual afegir-la a les pizzes, un cop cuites.
  • Escarola: Destaca pel gust amarg i és un ingredient fonamental de l’amanida de xató, un plat molt típic del Penedès i el Garraf.
  • Cabdells: Són enciams de tija curta. Les fulles s’agrupen de manera semblant a les d’una col i tenen un gust fort. Queden molt bons acompanyats amb anxoves.
  • Brots tendres: Dins d’aquest grup incloem els canonges, els brots d’enciam... Són productes de gust suau que, en conjunt, conformen una mescla de sabors i textures variada i que donaran un toc de varietat a les teves amanides.
  • Endívia i endívia vermella: Aquesta fulla cruixent i amargant es pot barrejar amb altres enciams o convertir-la en la protagonista del plat, per exemple, amanint-la amb una salsa de formatge blau i afegint-hi fruita seca.
  • Espinacs: Són el gran substitut de l’enciam en una amanida, tot i que també podem barrejar-los amb les varietats d’enciam que acabem de comentar. Suaus, tendres i gustosos, queden bé amb pràcticament qualsevol ingredient amb què els vulguem barrejar.

 

Una amanida molt completa

Però el món de les amanides no comença i s’acaba amb l’enciam i les fulles verdes. Normalment, aquests ingredients els barregem amb altres hortalisses, com cogombres, tomàquets, ceba, ceba tendra, però també tens altres ingredients a l’abast que pots fer servir com a base de les teves creacions. Per exemple, pots fer un empedrat boníssim amb llegums, o pots afegir pollastre a l’amanida per convertir-la en un plat únic.

També hi pots posar patata, remolatxa, alvocat, arròs... I no ens oblidem d’un altre ingredient que no hauria de faltar en cap amanida per fer-la més proteica: les llavors. Poden ser de sèsam, pipes de gira-sol o de carbassa i les pots complementar amb fruita seca i germinats.

I un altre ingredient que sempre queda molt bé a les amanides és la fruita. Pots posar-hi fruites del bosc, préssec tallat a trossos, albercocs... Busca fruites que no siguin molt toves, per poder-les tallar bé i que donin un punt dolç i cruixent al resultat. Ah! I si tens la mala sort d’obrir un meló que no té gaire gust, per què no el talles a trossos i el poses en una amanida?

 

Com amanir una amanida

Pots optar per l’amaniment clàssic, a base d’oli d’oliva verge extra, sal i vinagre, però l’amanida també es pot amanir amb una vinagreta (de fruites, amb vinagres de tota mena, amb mel...) que tindràs a punt en un tres i no res.

A més, si vols vigilar el consum de sal, no pateixis, perquè hi ha maneres fantàstiques de substituir-la (i això també et serveix per a tota mena de preparacions, no només per a les amanides). Les herbes aromàtiques i el suc de llimona són solucions fantàstiques, en aquest sentit.

Per acabar, un consell important: menja amanides tot l’any. Potser venen més de gust a l’estiu, perquè són fresques, però fora d’aquesta estació també en pots menjar, encara que siguin racions més petites, per acompanyar altres plats. Al cap i a la fi, si fas una amanida ben completa seguint els consells que t’hem donat gaudiràs d’aquest plat sempre que et vingui de gust!

 

 

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.