BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Viatjant per la Catalunya de Dalí

31/marzo/2016

Salvador Dalí, el geni de la tramuntana

La genialitat de Salvador Dalí només es comprèn endinsant-se en els paisatges de l’Empordà, a Girona, on va néixer i viure. Figueres, la badia de Portlligat i el castell de Púbol són elements clau en la seva biografia i la seva obra. A través d’aquesta ruta, es descobreix la capacitat de Dalí per mitificar el seu entorn.

Salvador Dalí (1904-1989) va tenir dues grans passions que van inspirar tota la seva obra: la seva esposa Gala, a qui va dedicar centenars de quadres, i el paisatge de l’Empordà, a Girona, que va elegir com a marc idíl·lic de les seves obres més surrealistes. Recórrer aquests escenaris resulta imprescindible si es vol aprofundir en el món interior del geni empordanès. Figueres (1), a la província de Girona, és el punt de partida del triangle dalinià, que suposa uns 75 quilòmetres de ruta en total. En aquesta població va néixer Dalí i és on hi ha el Teatre-Museu Dalí, un dels espais museístics més visitats de Catalunya. Aquest edifici, situat sobre les ruïnes del teatre de Figueres —destruït durant la guerra civil espanyola—, va ser l’emplaçament escollit i ideat per l’artista per exhibir la seva obra. Sota la cúpula de vidre, de la qual parteixen vint-i-dues sales, el visitant pot admirar obres tan emblemàtiques com el Cadillac Plujós o la sala Mae West. Al costat del museu, es pot visitar la mostra Dalí Joies, que exhibeix una trentena de dissenys que l’artista va concebre entre el 1941 i el 1979.

Cadaqués i Portlligat (2) són la parada següent. Situat a la costa i aïllat històricament per la geografia escarpada del Cap de Creus, el poble de Cadaqués preserva un aire mariner, de cases emblanquinades i racons preciosos, que ha atret sempre molts artistes, entre ells, Dalí. Des de Cadaqués —en cotxe o a peu—, per l’antic camí de Portlligat, s’arriba on vivia l’artista. Es tracta d’un conjunt de cases antigues de pescadors que l’artista va adquirir durant els anys trenta per tenir una panoràmica única del Cap de Creus. La distribució laberíntica de la casa-taller de Portlligat es deu precisament a la unió i posteriors annexions d’altres casetes, que estan coronades per uns ous enormes, segell inconfusible de Dalí.

L’últim vèrtex de la ruta és el castell de Púbol (3), al poble de la Pera, consagrat a Gala, on Dalí va passar els últims anys després de la mort d’ella, que hi està enterrada. El pintor va comprar aquest castell gòtic per satisfer la seva musa, i ella el va convertir en el seu refugi. Ni tan sols Dalí podia visitar-la sense invitació prèvia. L’edifici mereix una visita per la seva decoració singular i per l’exposició de dibuixos i vestits que Dalí va fer per a la seva dona.

El paisatge més dalinià: el Parc Natural del Cap de Creus

Al Cap de Creus moren els Pirineus, que es precipiten al mar. Dalí va saber captar com ningú la màgia de l’indret i va convertir aquesta terra, de vents forts i muntanyes pelades, en un paisatge universal. Avui aquest parc natural es pot recórrer a cavall, a peu o en bicicleta o bé admirar-lo des del mar.

Fotografies:
Casa-taller Salvador Dalí de Portlligat. © Imagen M.A.S
Torre del Teatre-Museu Dalí. © D. Julia

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.