BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

Xai, carn de festa

20/enero/2020

Amb una carn tendra i un gust inconfusible, el xai triomfa a moltes llars del país. És apta per a petits i grans, ens ofereix una gran varietat de talls i tot un món de possibilitats a l’hora de cuinar-los. Vols conèixer tot el que t’ofereix aquesta carn tan gustosa? Tot seguit t’expliquem els secrets per gaudir del xai.

Ideal per gaudir dels bons moments

Tot i que se sol consumir durant tot l’any, la carn de xai no pot faltar a taula en les grans ocasions. D’entrada, és un dels plats estrella dels àpats típics de Nadal. Una bona espatlla o una cuixa de xai feta lentament al forn, sense pressa, acompanyada simplement amb unes patates i aromatitzada amb herbes i una mica de vi, és tota un delícia.

Tampoc no pot faltar el xai en una bona costellada amb amics. Fet a la graella i cuit al punt, ofereix un gust inconfusible que a molts els transporta a moments agradables viscuts a l’aire lliure, tot gaudint de la bona companyia. A Bonpreu i Esclat i al supermercat online hi trobaràs carn de xai extraordinària.

 

Una llarga tradició

La tradició de menjar xai ve de molt lluny. Ja a l’edat mitjana, era un aliment molt habitual, tant a les cases de les famílies riques com entre les més modestes. Per això als receptaris de l’època hi trobem nombroses receptes fetes amb aquesta carn.

Com a curiositat, podem destacar que la carn de xai, a diferència del que passa amb la de porc (prohibida per la cultura musulmana) o amb la de vaca (que no es pot consumir a la religió hindú), és apta per a totes les cultures.

 

Un gust inconfusible

La carn de xai, tendra i melosa, té un gust exquisit amb personalitat pròpia. Es tracta d’una carn vermella que, consumida amb moderació, ens ofereix proteïnes d’alt valor biològic, amb tots els aminoàcids essencials. A més, ens aporta una quantitat important de ferro fàcil d’assimilar, per la qual cosa resulta un aliment interessant per a les persones que pateixen anèmia. També conté vitamina B12, un nutrient difícil de trobar entre els aliments vegetals, molt important per al bon funcionament del cervell i del sistema nerviós.

 

Opcions a la cuina

A la cuina, el xai ens ofereix una gran versatilitat. Queda boníssim amb tot tipus de marinades, que ajuden a estovar la carn i a reduir-ne el temps de cocció. El podem condimentar amb herbes típiques de la nostra terra, com ara la farigola, el romaní o l’alfàbrega, que donaran una aroma mediterrània extraordinària al plat.

A Bonpreu i Esclat trobaràs costelles de xai de carn de l’Era, que, juntament amb les mitjanes, són l’opció perfecta per fer a la brasa. Si et ve de gust preparar una peça al forn, l’espatlla és, sens dubte, la millor tria. Correspon a la part davantera de l’animal. És una mica més petita que la cuixa i, com que conté més greix, té una textura molt sucosa i tendra.

 

Com conservar la carn de xai

La carn de xai és de color rosat, més o menys intens en funció de l’edat de l’animal. En general, la carn procedent dels exemplars més joves presenta una tonalitat més pàl·lida. Si compres una peça amb l’os, observa si a l’interior hi queden restes de sang. Si és així, significa que l’animal ha estat sacrificat fa poc.

Un cop a casa, introdueix de seguida la carn de xai al frigorífic i consumeix-la al cap d’un o dos dies. Si veus que trigaràs més a fer-la servir, congela-la ben embolicada amb paper de plàstic transparent, en bosses de plàstic tancades o dins d’algun recipient hermètic.

Quan la vulguis consumir, treu-la del congelador i deixa que es descongeli lentament, de forma natural. El millor és deixar-la descongelar dins el frigorífic. Això sí, tingues en compte que, un cop descongelada, la carn de xai es deteriora més ràpidament, així que convé consumir-la abans no passi gaire temps.

 

Un truc molt saludable

La carn que ens ofereix el xai és molt gustosa i no requereix gaire sal. Si la fas volta i volta, posa la sal directament sobre la paella o la planxa. D’aquesta manera, la carn n’agafarà la necessària.

Más entradas de blog

Menjar sa per estar bé

“Que el teu aliment sigui la teva medicina”, ja ho deien els grecs fa milers d’anys quan...

Recepta de faves, pèsols i carxofes amb pollastre

Recepta de faves, pèsols i carxofes amb pollastre, ingredients per a 4 persones: 4...

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurarlas o rechazar su uso pulsando el botón "Configurar". Más información.