BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Vi, el sabor de la nostra terra

16/agosto/2018

El vi i el cava català tenen un prestigi ben merescut. Són productes que, a més de buscar innovació i singularitat, s’identifiquen amb el territori. A Bonpreu i Esclat te n’oferim un ampli assortiment que et permetrà trobar l’opció perfecta per acompanyar els àpats.

 

12 denominacions d’origen que ofereixen el millor vi

 

En qüestió de vins, Catalunya és un gran camp d’experimentació de tècniques, mètodes i varietats viníferes com cap altra regió espanyola. Les novetats sorgeixen en qualsevol de les 12 denominacions d’origen (DO). Veiem quines són:

 

Alella

És molt coneguda pels vins blancs, secs o dolços, elaborats amb diferents varietats de raïm. Hi destaquen els que s’elaboren amb pansa blanca, sovint matisada amb chardonnay o sauvignon blanc. Són lleugers i molt perfumats. També s’hi elaboren rosats (amb garnatxa, pansa rosada i merlot), frescos, aromàtics i lleugers. I, pel que fa als negres, se’n fan amb cabernet sauvignon, ull de llebre i merlot, que donen com a resultat un producte afruitat i suau.

 

Catalunya

Ofereix negres potents, d’aroma intensa i molt equilibrats. Els blancs són, en general, lleugers i molt afruitats. També elabora rosats i licors tradicionals, misteles, i vins rancis i dolços naturals.

 

Cava

Aquest vi escumós tan tradicional al país disposa de Denominació d’Origen des del 1972. L’anomenada Regió del Cava està formada per uns 159 municipis, ubicats principalment a les províncies de Barcelona i Tarragona. També n’hi ha a Lleida, Girona, La Rioja, Àlaba, València, Badajoz, Navarra i Saragossa.

 

Conca de Barberà

La major part del vi d’aquesta DO és blanc i rosat. La varietat autòctona de la zona és el trepat, que ofereix un vi lleuger i afruitat, de color rosa gerd. També elabora negres, sobretot amb ull de llebre i garnatxa.

 

Costers del Segre

El vi negre d’aquesta DO (elaborat amb cabernet sauvignon, pinot negre, merlot i ull de llebre) és potent i equilibrat. El rosat és fresc i afruitat, mentre que gran part del blanc es fa servir per a l’elaboració de cava.

 

Empordà

La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. Els rosats (elaborats amb carinyena, garnatxa negra i lledoner) es caracteritzen per ser afruitats, frescos i molt gustosos. Els negres presenten notes aromàtiques intenses, i els blancs també són frescos i saborosos. A més, val la pena esmentar també el garnatxa, un vi dolç excepcional, típic de la zona, càlid i sedós.

 

Montsant

La major part de la producció de vi d’aquesta DO es fa a la comarca del Priorat, llevat d’algunes terres de la Ribera d’Ebre, a la riba del riu Montsant. Ofereix blancs sedosos, amb aromes elegants i subtils. Els negres són vins de guarda (envellits en ampolla), mentre que els rosats solen ser afruitats, potents i amb caràcter.

 

Penedès

Els vins blancs amb aquesta DO són lleugers, aromàtics, alegres i amb poc cos. Els vins d’agulla i els rosats són fragants, amb una aroma intensa i persistent, mentre que els negres destaquen per ser sedosos, aromàtics i equilibrats.

 

Pla de Bages

S’hi elaboren negres (sobretot amb ull de llebre, merlot, sumoll i cabernet sauvignon) afruitats i amb bona aroma. Pel que fa als blancs, la varietat autòctona més emblemàtica és la picapoll, que dona lloc a un vi lleuger i exquisit. Els rosats són moderns, elaborats generalment amb merlot i cabernet sauvignon.

 

Priorat

La majoria de la producció d’aquesta DO és de vi negre (elaborat principalment amb carinyena, garnatxa negra i peluda), amb una graduació molt elevada, d’aromes complexes.

 

Tarragona

Els blancs hi predominen per sobre dels negres i dels rosats. Presenten una graduació moderada, aromes afruitades i un cos marcat i agradable. Els rosats són fins, frescos i elegants, mentre que els negres destaquen per ser lleugers, càlids i carnosos.

 

Terra Alta

Hi destaquen sobretot els blancs de les varietats garnatxa blanca i macabeu. Són potents i molt mediterranis, lleugers i amb un paladar fi. Els rosats elaborats amb aquesta DO són molt saborosos i els negres són sobris, amb cos i molt complexos.

 

Aposta decidida per la innovació

 

Any rere any, una nova generació de joves viticultors, enòlegs i cellerers treu al mercat vi elaborat amb valentia i amb els millors coneixements vitivinícoles del moment. Aquesta gamma tan completa ha fet que Catalunya esdevingui una regió mereixedora d’un gran prestigi, tant nacional com internacional, en un curt espai de temps. Aquest prestigi va en augment, no només pel cava i el vi blanc tradicional, sinó també pels magnífics negres que han apostat per la singularitat de cada territori, la modernitat i, sobretot, l’origen.

 

Recuperació varietal

 

Bona part d’aquesta dinàmica se centra en la conservació i la recuperació del patrimoni vitícola, així com en la millora genètica de les varietats autòctones. Un bon exemple d’aquesta orientació el protagonitzen els vuit cellers de la DO Alella, que treballen per la recuperació varietal de la pansa blanca, i els de la Conca de Barberà, amb la trepat negre. També a l’Empordà molts cellers aposten per les varietats tradicionals, com la garnatxa blanca, la garnatxa negra i la carinyena o samsó, fins i tot algunes en vies de recuperació. A la zona del Priorat s’hi treballa amb una barreja entre vinya vella autòctona i vinya jove forana, sense renunciar als trets característics que sempre l’han definit: mineralitat, potència, grau i fruita madura. Al Penedès han apostat per la varietat blanca xarel•lo i la recuperació de l’antiga sumoll, negra i blanca, que ofereix un vi amb una personalitat aclaparadora.

 

Nous cultius

 

També cal destacar el creixent cultiu ecològic de la vinya, pràctica en què Catalunya és pionera i una de les regions amb més hectàrees conreades. També ho és en el cultiu i l’elaboració de vins amb la pràctica de la biodinàmica i en la vinificació dels recents vins naturals. Tenen una cosa en comú: tornar la mirada a la pròpia terra, a cuidar la vinya autòctona, a rescatar el raïm de sempre, a elaborar menys quantitat, a restringir l’ús de la fusta, a fermentar amb llevats salvatges i a treballar gairebé sense additius químics.

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.