Responsive Image
 
Sabies que..
 
als 10 mesos el 50% dels bebès assenyalen amb el dit índex quan volen alguna cosa o alguna cosa els sorprèn? El teu petitó es va acostant cada vegada més al seu primer any! Als 10 mesos de vida, ja comença a expressar-se per a demostrar el que desitja.

 

Alimentació infantil

Cal continuar oferint nous aliments cuinats de diferents maneres al bebè. D'aquesta manera, aconseguirem que continuïn coneixent colors, olors, sabors, textures… I així, a poc a poc, aniran adquirint la dieta de la llar.

És molt important ressaltar que estem davant el límit per a oferir al bebè els aliments en trossos perquè si es fa més tard, pot haver-hi rebuig de textures. A aquesta edat el bebè ja hauria de menjar perfectament aliments en trossos amb les seves pròpies manetes, encara que s'embruti a l’hora de fer-ho! Per consegüent, en la seva alimentació ja no haurien de predominar els purés i farinetes, sinó l'alimentació en trossos.

Recorda la importància de menjar a la mateixa taula i a la mateixa hora que el teu nen, sempre que sigui possible, ja que no hi ha millor manera d'ensenyar-los com menjar que permetre que ens vegi fer-ho, i fins i tot deixar que ens robi una mica de menjar (els acostuma a agradar més del nostre plat que del seu, encara que tinguem en el plat exactament el mateix).

I a aquesta edat, els bebès també poden beure aigua ells solets!

Seguretat infantil

Si el bebè dorm en un bressol i ja és capaç de posar-se en peus repenjant-se als barrots, és probable que calgui baixar el fons del bressol perquè no intenti sortir-ne i tingui una caiguda accidental.

A més, haurem d'anar amb compte amb mobles que puguin escalar, així com amb els testos als balcons, sobre els quals podrien pujar i abocar-se, i les terrasses o finestres al costat de cadires o sofàs als quals es puguin enfilar.

A l'hora de cuinar, els mànecs de la paella han d'estar sempre cap a dintre, i seria desitjable posar un protector al forn, per a evitar cremades.

Així mateix, és recomanable allunyar els productes de neteja i substàncies tòxiques del seu abast. Els mobles alts de la cuina són ara més segurs que els que estan arran de terra. Si és un bebè “explorador”, pots plantejar-te posar seguretat a portes i calaixos!

No tindrà massa "mamitis"?

A pesar que molta gent diu que en aquesta edat el bebè té molta “mamitis”, el fet que vulgui estar sobretot prop de la seva mare i, si n'hi ha, del seu altre progenitor, no sols és normal, sinó que sol ser un senyal que tenen un bon vincle d'aferrament.

Si el teu nen és una mica menys dependent i sembla que no plora quan està amb altres persones, no és indicatiu que tingui un mal vincle. Pot ser que tinguis un bebè “relacions públiques”, amb un caràcter molt obert i confiat que, simplement, gaudeix també de la companyia d'altres persones.

Desenvolupament del bebè

A aquesta edat, aproximadament un 80% dels bebès és capaç de posar-se dempeus amb suport, i entre un 50 i un 75% és capaç d'asseure's sol, és a dir, passar d'estar tombat a estar totalment assegut sense ajuda.

Als 10 mesos de vida, el bebè aconsegueix un petit grau d'autonomia. Ja gateja amb les seves cuixes, natges, mans i genolls. Això sí, no tots els bebès ho fan, així que no et preocupis si el teu no ho fa! Hi ha moltes maneres diferents de desplaçament i totes són igual de vàlides.

A poc a poc, el bebè anirà adquirint més seguretat i força. En qualsevol moment es posarà dret! Aquesta és una de les fites del desenvolupament més importants i més esperades per la família… I una de les més emocionants!

En aquesta etapa, el reflex del pas (també anomenat “reflex de caminar” o “de ball” perquè sembla que el bebè fa passes o balla quan se’l sosté alçat amb els peus tocant una superfície sòlida) és molt definit. Hi ha bebès que als 10 mesos ja caminen o que, almenys, intenten fer els seus primers passos. Uns altres es prendran encara el seu temps, és aviat per a la majoria! L'habitual és que facin els seus primers passos més endavant, entorn dels 12 mesos.

En aquest període, el bebè també comença a fixar-se en altres bebès i, si bé encara és molt aviat per a socialitzar i jugar amb ells, sent la necessitat de mirar-los, tocar-los o ser-hi a prop.

Probablement notes que el teu nen mostra el seu caràcter molt més sovint, mostrant amb vehemència el que li agrada i el que no. És important parlar-los amb afecte i paciència, i també anar-los explicant les coses que fem, perquè continuïn desenvolupant el llenguatge.

En aquest moment hi ha molts jocs que podem fer amb el bebè per a potenciar el seu desenvolupament: apilar objectes, fer transvasaments, imitar sons d'animals o d'objectes quotidians… I com ja poden estar asseguts a la banyera, podem aprofitar per a incloure joguines d'aigua, com petits vaixells, gots de plàstic o contes impermeables.
 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.