Responsive Image
 
Sabies que..
 
a partir dels 2 mesos el teu bebè comença a ajuntar les seves manetes i, en posar-lo boca avall, comença a usar els avantbraços per sostenir millor el cap i veure el que passa al seu voltant?

 

Les primeres vacunes

L'administració de vacunes pot variar d'una comunitat autònoma a una altra, però en general s'inicia als dos mesos de vida. Recorda que pots donar-li el pit al teu bebè mentre el vacunen. L'evidència recent indica que la “tetanalgèsia” és capaç de restar dolor al bebè durant les punxades.

Les vacunes, igual que qualsevol altre medicament, poden causar alguns efectes secundaris. La majoria d'ells són molt lleus, com dolor en el lloc de la injecció, irritabilitat o febre. Solen durar només un parell de dies i es poden tractar. Per exemple, pots aplicar fred local (gel embolicat en una tovallola o similar) sobre l'àrea adolorida per a alleujar el dolor i la inflamació, si es donen.

Pells atòpiques

La dermatitis atòpica o èczema atòpic és una malaltia inflamatòria de la pell, no contagiosa i hereditària (entre el 70% i el 80% dels nens tenen antecedents familiars), associada a una pell seca i fàcilment irritable.

Es manifesta amb lesions escatoses que provoquen picor intensa i pot afectar qualsevol part del cos, encara que sol aparèixer a les galtes i barbeta, les cuixes, els braços i l'abdomen. Ah, i en els plecs de braços i cames. 

L'afecció sol disminuir i fins i tot desaparèixer amb l'edat, encara que és recomanable tractar-la per a evitar al nen la molesta coïssor de pell que provoca. Es recomana evitar les substàncies irritants (detergents, blanquejadors, alguns sabons i perfums, productes de la cura de la pell amb alcohol), els teixits sintètics o de llana, la temperatura elevada o un ambient massa sec, l'estrès i la sudoració (existeix una relació entre la suor, la pell seca i la picor, que sol donar-se a l'estiu i en bebès massa abrigats).

El tractament de la dermatitis atòpica se centra a sanar la pell i prevenir els brots. El tractament ha de ser individualitzat, per la qual cosa ha de ser prescrit pel seu pediatre. En general, es recomana hidratar bé la pell del bebè, administrar un antiinflamatori (generalment un corticoide) en crema o pomada i, si hi hagués molta picor, un antihistamínic (tots dos amb recepta mèdica), que s'administraran durant curts períodes de temps i en les menors dosis possibles.

Venen les dents?

A partir dels 2 mesos, el bebè comença a posar-se les manetes a la boca constantment, la qual cosa porta moltes famílies a plantejar-se si “estarà amb les dents”. És un dubte molt habitual, però encara falten uns mesos fins que apunti la primera denteta i les seves genives deixin d'estar “pelades”.

El nen es “menja” els punys… perquè ha descobert que té mans! La naturalesa és sàvia, i l'epigenètica fa que el bebè vulgui assajar per a quan pugui emportar-se aliments a la boca, la qual cosa succeirà al voltant dels 6 mesos.

El bebè no fa caca cada dia

També és molt habitual que, cap als 2 mesos, les mares i els pares es preocupin perquè el seu bebè no fa caca diàriament. Tranquils, no és restrenyiment. Gairebé tots els bebès petitons arriben a estar 2 o 3 dies sense defecar. Molts fins i tot estan 5 o 7 dies sense fer caca, i alguns 10 o 15 dies! Encara que sembli increïble, és completament normal i no cal preocupar-se. 

No cal fer res, al final acaben fent caca ells solets quan l'hagin de fer. Si quan arribi el moment no advertiu que li costa (estreny, es posa vermell, s'estira, es mostra intranquil i plora), és que les seves deposicions són perfectament normals i no hi ha restrenyiment (restrenyiment seria si tingués la femta dura, independentment de si les fa cada dia o cada diversos dies). 

Els remeis casolans, com usar un bastonet per a estimular la zona, untar-li oli, aplicar-li una branqueta de julivert o donar-li suc estan totalment desaconsellats i poden resultar contraproduents.

Massatges per a bebès

A més d'ajudar amb la relació i el vincle, un massatge diari pot ajudar en els processos digestius i per a relaxar el bebè.

Els massatges tenen moltíssims beneficis per als bebès: regulen i reforcen el sistema gastrointestinal, i eviten així gasos, còlics i restrenyiment; redueixen l'estrès i relaxen el bebè, i l’ajuden a dormir millor; augmenten les seves defenses i enforteixen el seu sistema immunitari; equilibren els nivells d'oxigen; ajuden el bebè a conèixer el seu cos, i fomenten així el seu desenvolupament personal; afavoreixen el funcionament del sistema circulatori; tonifiquen la seva musculatura i augmenten l'autoestima i el benestar del petit, en fer-lo sentir estimat.

A més, la persona que dona el massatge al bebè també rep importants recompenses, ja que és una bona manera d'establir i enfortir el vincle afectiu mitjançant el sentit del tacte, de conèixer al seu bebè, de gaudir d'un moment d'atenció plena per a ell, de facilitar la comunicació no verbal entre progenitors i nens. No diuen que el contacte porta l’afecte? Doncs quina cosa millor que les carícies i massatges per a millorar la relació amb el nostre nen.

Crea llaços afectius

En aquesta etapa de la seva vida, el bebè ja sap que depèn completament de tu i et necessita al seu costat per a sentir-se segur i tranquil. No et preocupis si l’agafes molt en braços, cap bebè s'ha malcriat per rebre amor. De fet, l'Organització Mundial de la Salut demana més abraçades per a nens i nenes.

Així mateix, diversos estudis emfasitzen la necessitat d'establir un vincle afectiu adequat amb el bebè, ja que sentir-se cuidat i protegit és igual d'essencial per a la seva salut que ser alimentat.

Durant els primers anys de vida, el vincle emocional que el bebè estableix amb els seus progenitors és determinant en el seu desenvolupament psicològic, així com en la construcció d'una personalitat sana i equilibrada. I també en el seu desenvolupament cerebral! Les seves capacitats psíquiques, intel·lectuals i socials depenen del vincle primerenc.

Abusar de gimnasos infantils, mantetes de joc, parcs, bressols de viatge o hamaques no està recomanat. En canvi, sí que ho està jugar amb el bebè sobre una manteta a terra, practicar el pell amb pell el màxim temps possible i utilitzar un sistema de portament ergonòmic per a desplaçar-te còmodament i de manera segura amb el bebè sense que la teva esquena es ressenti i les teves mans quedin lliures, al mateix temps que les necessitats afectives del teu petit estan totalment satisfetes.

Els bebès neixen després de nou mesos de gestació (almenys els bebès nascuts a terme), i es recomana que els primers nou mesos després de néixer siguin d’exterogestació: això significa que, en la mesura que sigui possible, hem de tractar-ho gairebé com si estigués a l'úter, aportant-li un ambient càlid, assossegat, de contenció física i emocional, responent a les seves necessitats físiques i emocionals, perquè la transició de l'úter al món exterior estigui d’acord amb les seves capacitats, i no s'estressi més del compte.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.