Responsive Image
 
Sabies que..
 
en aquesta etapa el teu bebè aprendrà a asseure's? És una fita molt important en el seu desenvolupament! La majoria encara necessitarà cert suport per a mantenir-se alçat, però molt aviat deixarà de necessitar suport. I d'aquí al gateig hi ha només un pas!

 

Inici de l'alimentació complementària

Al voltant dels 6 mesos d'edat, els nens comencen l'alimentació complementària, encara que la llet materna o de fórmula continuarà sent el seu aliment principal fins als 12 mesos! Així que no t'atabalis si al principi el teu bebè no menja molt. És normal. És una etapa d'experimentació en la qual el més important és descartar al·lèrgies i familiaritzar al bebè amb les textures i sabors dels aliments en els quals més endavant es basarà la seva dieta.
En aquesta etapa és molt comú en moltes famílies el temor al fet que el nen s'ennuegui. Sabràs si el teu nen està preparat per a ingerir sòlids i triturats quan apareguin els següents senyals:
 
 • Ha perdut el reflex d'extrusió (un mecanisme de defensa innat dels bebès que consisteix en un moviment involuntari de la llengua, que empeny cap a fora qualsevol cos estrany que entra a la boca per a evitar l'asfíxia).
 • Es manté assegut per si mateix, amb suport o sense suport.
 • Té una bona coordinació ull-mà-boca (és capaç de veure objectes, agafar-los amb la mà i portar-los a la boca).
 • Mostra interès pel menjar.

Des del primer dia pot menjar de tot (fruita, carn, peix, ou, verdures, llegums…), afegint un nou aliment per dia, només evitant el sucre, la sal, la mel, els ultraprocessats i els espinacs, bledes, enciam, col i remolatxa (encara que com ja us comentem, en el centre de salut us donaran aquestes instruccions al detall). En el cas dels més al·lergògens (cacauets, ou, préssec…), es recomana oferir-los almenys en tres ocasions, en dies diferents, sense afegir en aquests dies cap aliment nou, per tenir clar que, en cas de reacció, el causant és l'esmentat aliment.

Pots triar dues formes per a introduir els nous aliments en la seva dieta: els triturats (farinetes, cremes i purés) o els sòlids. Cada bebè és un món, però en l'actualitat, molts experts aposten per la modalitat d'alimentació complementària autoregulada pel bebè o a demanda, coneguda com a BLW (Baby Lead Weaning, pel seu nom en anglès).

Consisteix a incorporar a la seva dieta els aliments en estat sòlid, eliminant la fase de les farinetes. El bebè, a més, s'alimenta per si mateix, usant només les mans, sense que la persona adulta intervingui en el seu ritme ni forci la ingesta d'aliments (recorda que en aquesta etapa el seu aliment principal continua sent la llet!). Fins i tot si el teu bebè té les genives sense dents, podrà ingerir sòlids sense problema, ja que li oferirem aliments tovets que ell rosegarà i salivarà per a estovar-los!

Tant si ofereixes trossos com si dones el menjar triturat, és més que recomanable que poseu un hule a terra, i que compteu amb alguna mena de protecció per a la seva roba. Hi ha pitets amb mànigues (impermeables), i n'hi ha també amb butxaca, per a recollir gran part dels trossos que acabaran caient de les seves mans i la seva boca. La trona, a més, ha de tenir reposapeus (els seus peus no haurien de quedar penjant per, si en algun moment té una arcada, poder trepitjar per a tirar-se cap endavant), i es recomana no posar les cingles que lliguen al bebè a la trona pel mateix motiu: ha de tenir llibertat per a tirar-se cap endavant i, en cas d'ennuegada, que puguis agafar de pressa al teu bebè. Òbviament, cal vigilar-lo en tot moment.

Així mateix, els bebès que s'alimentin amb fórmula d'inici passaran en aquest moment a la fórmula de continuació, un aliment de transició entre la lactància materna i la llet de vaca. La llet de continuació està enriquida amb els minerals i vitamines que el bebè necessita per al seu correcte desenvolupament com a part d'una dieta diversificada. Això significa que la llet de continuació ha de combinar-se amb altres aliments per a la completa nutrició del bebè (és possible que hagis sentit o llegit que es recomana seguir amb la d'inici fins a l'any de vida: fins fa un temps aquesta recomanació tenia sentit, perquè les fórmules de continuació tenien una concentració superior de proteïnes; no obstant això, en l'actualitat, aquest desavantatge ja no existeix en la majoria de formulacions).

És important ressaltar que, encara que pot ser que a partir d'aquest moment el bebè faci cada vegada menys preses en començar a menjar altres aliments, els bebès alletats han de continuar tenint disponibilitat a demanda del pit matern.

La sortida de la primera dent

La primera dent sol aparèixer als 6 mesos, però hi ha una enorme variabilitat en la seva aparició, i és perfectament normal que hi hagi bebès que no treguin dents fins als 12 mesos. En general, les primeres dents a sortir són gairebé sempre els incisius centrals inferiors. Immortalitza el moment perquè el teu bebè estarà més graciós que mai! La majoria dels nens tindran totes les seves dents de llet als 3 anys.

Fer massatge a les genives inflamades i oferir-li un mossegador fred pot ajudar el nen a alleujar el dolor de la dentició.

Per a cuidar les dents de llet del teu bebè, cal raspallar les dents des del primer un mínim de dues vegades al dia amb molt poca quantitat de dentifrici amb fluor (de la grandària d'un gra d'arròs), especialment després de l'última beguda o menjar del dia. Existeixen múltiples dentifricis específicament formulats per a bebès i nens (ha de tenir almenys 1000 ppm de fluor).

La cura de la pell

A partir d'aquest moment, es pot començar a posar crema solar al bebè si és estiu o si hi ha risc de cremada solar per exposició forta o prolongada al sol, tenint en compte que el bebè també necessita exposar-se a estones a plena llum diàriament, per a una correcta síntesi de la vitamina D.

Segons l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), el fotoprotector pediàtric ideal ha de ser:
 • D'ampli especte (observar logotip UVA encerclat a l'envàs).
 • Amb un FPS 50 o superior.
 • Resistent a l'aigua.
 • Es prefereixen fotoprotectors físics, perquè tenen menor capacitat d'absorció i d'actuar com a potencials fotoal·lergògens i, per tant, són més segurs.
 • Ha de ser fàcil d'estendre i aplicar (no funcionarà si no s'aplica bé).
 • D'olor agradable (perquè el nen no s'oposi al seu ús).
 • Amb un tipus de filtre mineral, per evitar els qu

És important aplicar-lo abans de l'exposició solar per  donar temps a la pell a absorbir-lo, i tornar a aplicar quan passi un temps (cada 1-2 hores o si s'ha banyat).

Tingueu en compte igualment que la millor protecció és la que puguis fer de manera física: amb gorreta, màniga llarga fina (sempre que no li faci molta calor), l'ús d'ombrel·les o similars, i fins i tot que valoreu posar-li ulleres de sol. Si les accepta, són recomanables en els moments en els quals a nosaltres també ens molesta el sol.

Desenvolupament motor

A més de ser capaç d'asseure's (molt aviat sense suport), als 6 mesos molts bebès són capaços de passar-se un objecte d'una mà a l'altra, i de treure’s un mocador de la cara si, jugant, la hi tapem. I es diverteix molt mirant-se en un mirall! És un bon moment per a realitzar amb ell jocs corporals, com el “cu-cu-tras”.

També pot donar-se la volta en totes dues direccions i bressolar-se cap endavant i cap endarrere. Per a fomentar el seu desenvolupament en aquesta etapa, asseu-lo a estones sobre els teus genolls, amb la seva esquena recolzada en el teu cos, i proporciona al teu bebè joguines que siguin fàcils d'agafar amb una mà. També és molt beneficiós que tinguis converses amb ell sobre els diferents objectes que agafa o que li criden l'atenció, ensenyant-li els seus noms i per a què serveixen.

El son del bebè

Els bebès de 6 mesos solen començar a fer 2-3 migdiades al dia, i alguns allarguen una mica l'estona de son a la nit, arribant a dormir fins a 4-6 hores seguides. Uns altres seguiran amb bastants despertars, per a saber-se segurs, acompanyats, per a continuar menjant. És freqüent, per exemple, que es despertin més si durant el dia veuen poc als seus progenitors:  volen assegurar-se que a la nit els tindran a prop. En aquests casos, tan sols haureu de consolar-lo i tornar a adormir-lo.
A més, pensa que als 6 mesos es produeixen moltes fites en el seu desenvolupament: el bebè es mou més durant el dia, ja s’asseu i també es produeixen canvis en la seva alimentació. Tots aquests factors poden influir en el son del bebè, de manera diferent en cada cas.

Potser en aquesta edat la família o algun conegut us recomana passar al bebè a la seva habitació. Com ja hem comentat amb anterioritat, el bebè hauria encara de dormir acompanyat, almenys fins als 12 mesos. Així ho recomanen nombrosos organismes oficials, com l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) i l'Acadèmia Americana de Pediatria (AAP).
 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.