El juny dóna
el tret de sortida de l’estiu i de l’arribada de les fruites
de pinyol als nostres establiments. T’expliquem quines fruites
trobaràs i com les pots triar al punt perfecte.
Encara podem gaudir del gust i del color de les maduixes, de les
pomes, de les peres i d’altres fruites més llunyanes, com el kiwi,
però si hi ha uns protagonistes absoluts a les fruiteries aquest mes
són els pinyols. Perquè el juny és el primer mes de l’estiu i també
marca l’arribada dels albercocs, les nectarines i les nespres de
proximitat (i als últims dies, dels primers préssecs), que se sumen a
les cireres, que ens acompanyen des de fa unes setmanes, i amb permís
de la síndria i el meló.
Sabem que esperaves l’arribada de les fruites més estiuenques amb
moltes ganes i per això et volem explicar com les pots triar en el
moment òptim de maduració. Som-hi!
Com escollir els préssecs i les nectarines més madures
El préssec i la nectarina són cosins germans i, en contra de la
llegenda urbana, la nectarina no és un híbrid entre el préssec i la
pruna, sinó que és una varietat de préssec i, de fet, en un mateix
arbre podem trobar préssecs i nectarines.
Quan en compris, fixa’t en la pela de la fruita: ha de ser llisa,
sense taques ni cops a la superfície, ja que això els ajuda a
conservar-se més bé i durant més temps. Pots triar entre el préssec
d’aigua, de color vermell, el de vinya, el groc, el paraguaià, que és
més aixafat, o la nectarina. Posa’t els guants i pressiona’ls una
mica. Si els notes tous (però no massa), és el moment perfecte per
comprar-los. Pots conservar-los a la nevera, però per degustar-ne tots
els sabors el millor és que te'ls mengis a temperatura ambient.
Si t’agrada, pots menjar-te la fruita amb la pela (però renta-la
bé!), ja que així n’aprofitaràs més la fibra, però també els pots pelar.
Consells per comprar albercocs
Els albercocs també arriben al mercat al juny. Són molt rics en
vitamina A, que ajuda a tenir la pell en bon estat i per això és tan
recomanable que en mengis, a l’estiu.
A l’hora de comprar-los, fixa’t en la pela i el color i tingues
present el concepte de “punt mitjà”, és a dir, el color no ha de ser
ni molt brillant ni molt pàl·lid, i la fruita no ha de ser ni molt
dura ni molt tova. Si et fixes en la zona al voltant de la tija, també
veuràs que quan la fruita està al punt no té un color verdós ni
blanquinós, sinó que és gairebé del mateix to que la resta de la pela.
En tot cas, quan compris fruites de pinyol, si encara no està madura
del tot no cal que pateixis, ja que a temperatura ambient madurarà
aviat. També la pots guardar a la nevera (millor si és dins d’una
bossa amb alguns forats), on madurarà en un parell de dies. D’aquesta
manera, podràs menjar-te-la en el punt òptim i gaudir de tota l’aroma,
el gust i la dolçor que ens aporten les fruites de pinyol.
