Segur que heu sentit o llegit més d’una
vegada els consells que demanen reduir la quantitat de sal que
fem servir a la cuina. Això, però, no té per què significar
que hàgim de renunciar a donar bon gust als aliments. Per fer-ho,
podem recórrer a les espècies, les substàncies vegetals que, a més
d’aroma, aporten un toc exòtic que ens permetrà descobrir nous sabors.
Cada zona del món té preferències per
unes espècies i, fins i tot, algunes es posen més de moda que les
altres. En tots els casos, però, serveixen per millorar el plat i per
això hem de saber triar les espècies més adequades per a cada
cas. A més, si us costa trobar la que busqueu, podeu recórrer
a internet, que es convertirà en un bon aliat per comprar espècies online.
Com fer servir les espècies
Després repassarem algunes de les
millors espècies per cuinar que podem trobar al mercat, però, abans,
donem un cop d’ull a alguns consells per cuinar amb espècies que val
la pena tenir en compte:
Podeu fer servir més d’una espècia. Hi ha espècies
que, barrejades, donen més bon gust als plats. Per exemple, podem
mesclar canyella, pebre i clavell d’espècia i obtindrem un masala, una
barreja típica de la cuina índia amb molt de sabor. Una altra barreja
d’espècies clàssica és el curri, del qual n’hi ha centenars de
varietats diferents.
Mantingueu l’equilibri dels plats. Tingueu en compte
que, com passa amb la sal, l’excés d’espècies pot esgarrar un plat
sencer. Feu servir les espècies amb moderació sobretot les que tenen
més intensitat d’aromes i gustos i tingueu en compte que, si cal,
sempre n’hi podeu afegir més, però que treure’n és molt més complicat.
La millor espècia per a cada plat. Tot i que hi ha
gustos per a tot, no totes les espècies queden bé amb tots els
ingredients. Per exemple, les millors espècies per llegums, salses i
verdures i hortalisses són el pebre, la nou moscada, el curri, el
julivert i l’orenga, entre d’altres; mentre que per a les postres
sempre és millor fer servir espècies dolces, com el gingebre i l’anís.
Les espècies que no poden faltar a la cuina
Si voleu descobrir tot el món de les
espècies i, de pas, reduir el consum de sal per condimentar els plats,
aquestes són les principals varietats d’espècies que heu de tenir a la cuina:
Cardamom: Té un gust dolç amb notes picants i una
fragància intensa. Es fa servir molt a la cuina índia i asiàtica,
especialment per fer curris i per cuinar arrossos, pastissos i alguns
tipus de pa.
Canyella: És una espècia molt utilitzada en
rebosteria, però també serveix per aromatitzar infusions i begudes o
per condimentar plats com ara el tagín, típic del Marroc.
Safrà: S'ha convertit en un ingredient típic de la
dieta mediterrània i s’afegeix, per exemple, a la paella o a alguns
plats de peix i marisc. Per conservar-lo bé, guardeu-lo a la nevera.
Julivert: És un dels condiments més utilitzats a la
cuina mediterrània. Normalment se'n consumeixen les fulles i, tant si
és fresc com si és sec, es pot afegir a amanides, sopes, estofats i
molts altres plats.
Clavell d’espècia: Lliga molt bé amb plats de carn,
de llegums o de col llombarda. També serveix per aportar sabor a
pastissos i galetes, o per condimentar el Glühwein, un vi calent
especiat típic d'Alemanya.
Aquests només són cinc exemples
d’espècies que no poden faltar a la cuina, però n’hi ha moltíssimes
més, com el pebre, l’anís estrellat i el curri, que tenen grans
possibilitats gastronòmiques.
Comprar
espècies online és una bona opció per aconseguir les que
no trobeu al supermercat, i assegurar-vos que en teniu un bon
assortiment a casa. No només us serviran per substituir la sal i
condimentar els plats, sinó també per descobrir tot un univers
gastronòmic diferent!