Responsive Image
 
Sabies que..
 
al teu bebè acabat de néixer només se'l considerarà nounat durant quatre setmanes? És un període de temps molt curt en el qual el teu bebè protagonitzarà molts canvis i molt ràpid! Després se'l denomina “lactant”.

 

Alimentació del nounat

L'alimentació del bebè és de vital importància per al seu òptim desenvolupament físic i cognitiu. L'OMS recomana lactància materna exclusiva fins als 6 mesos de vida i combinada amb altres aliments a partir d'aquest moment i sense límit de temps. La lactància materna fins més enllà dels dos anys té múltiples beneficis, tant per al bebè com per a les mares. El pit s'ofereix a oferta les primeres setmanes i, una vegada que s'ha establert la lactància materna, a demanda, cosa que significa que el bebè podrà mamar cada vegada que vulgui i tant com necessiti.

En el cas de l'alimentació amb fórmula infantil, la recomanació actual és que el biberó també es doni a demanda. Així mateix, és important seguir les instruccions de preparació de cada fabricant per a una preparació adequada.

El cordó umbilical

En l'actualitat es recomana no fer res especial fins que caigui (entre els 5 i 20 dies, normalment), tret que sigui necessari perquè hi hagi infecció. Ha d'estar sempre net i sec, però no fa falta realitzar cures ni usar antisèptics com es feia antany, tret que ho indiqui el seu pediatre.

El primer bany

Quan neix, la pell del bebè està coberta d'una capa de greix blanquinós, anomenada vèrnix caseosa, que els protegeix d'infeccions dins i fora de l'úter. S'aconsella no banyar al bebè abans de les primeres 24-48 hores després del naixement, per a no danyar l'untet sebaci.

Així mateix, es recomana usar només aigua o un gel suau hipoal·lergogen amb PH neutre (el xampú s'usa poc al principi perquè els bebès a penes tenen pèl), i és recomanable utilitzar els que contenen tensioactius naturals que provinguin de components vegetals.

L'ús de locions infantils corporals es recomana en cas de descamació o dermatitis. En cap cas s'han de fer servir pólvores de talc, ja que ressequen en excés la pell i hi ha risc d'aspiració.

En cas d'usar colònia, ha de ser sense alcohol, a base de compostos naturals, i mai ha d'aplicar-se directament sobre la pell del bebè, sinó sobre la seva roba.

Els bebès no desprenen mala olor en suar ni es taquen com els adults, per la qual cosa el bany del nounat no ha de ser diari (es recomana no fer-ho més de 3 vegades per setmana) ni tampoc durar més de 10 minuts, tret que s'embruti.

En canvi, pots tallar-li les ungles amb cura des del primer dia i tant com ho necessiti! Es desaconsella llimar les ungles del bebè fins a les tres o quatre setmanes de vida, ja que no tenen encara la consistència necessària i podrien trencar-se. Per a tallar-les, es recomanen tisores amb punta arrodonida. Així evitaràs danyar els seus ditets per distracció!

El canvi de bolquer

Des del naixement i fins a aproximadament els 3 mesos de vida, hauràs de canviar una mitjana de 6 a 8 bolquers al dia, la qual cosa indicarà que el teu bebè està menjant suficient i es manté hidratat.

Encara que les tovalloletes humides faciliten molt el treball (sobretot quan sortim de casa), l'ideal és usar aigua i sabó i netejar de davant cap endarrere, sobretot en el cas de les nenes. Si fas servir tovalloletes, assegura't que siguin hipoal·lergògenes i sense alcohol.

Així mateix, es recomana usar cremes per a la zona del bolquer només si és necessari. Si el teu bebè desenvolupa dermatitis del bolquer, els productes amb òxid de zinc són útils per a prevenir, calmar la pell i alleujar les molèsties.

Importància de la rentada de la roba del bebè

El sistema immune del bebè encara és immadur, per la qual cosa és important no posar-li roba nova sense rentar-la, ja que cal eliminar els gèrmens i restes de productes químics emprats en la seva creació i manteniment.

A l'hora de rentar-la, és important fer-ho amb productes hipoal·lergògens, perquè els detergents regulars contenen compostos químics que realcen els colors i aporten aromes, que poden irritar la sensible i delicada pell del bebè.

El son del bebè

El descans del bebè també és fonamental per al seu benestar físic i emocional, per la qual cosa hem de deixar que dormi tot el que necessiti, fins i tot de dia, sense despertar-lo. Es recomana que dormi boca amunt, amb el cap tombat cap a un costat i en la mateixa habitació que els progenitors, per a poder atendre les seves necessitats adequadament i prevenir riscos.

Així mateix, la superfície on dorm ha de ser ferma i sense coixins o peluixos. La roba que el cobreix no ha de ser pesada i no hem d'abrigar al bebè en excés. S'aconsella mantenir l'habitació del bebè a 22-24 °C durant el dia i 18-20 °C a la nit.

El llit familiar s'ha manifestat com una pràctica amb molts beneficis per als bebès i nens petits. No obstant això, depèn de cada família triar la forma en la qual se senten més còmodes tots dormint. En cas de voler practicar-se, ha de fer-se seguint les recomanacions de les societats pediàtriques i UNICEF per a un llit familiar segur, i evitar-lo en casos de tabaquisme, alcoholisme, consum de drogues o fàrmacs antidepressius o somnífers, obesitat i en cas de prematuritat i bebès de baix pes en néixer. Tampoc es recomana que animals de companyia ni germans més grans dormin amb el bebè fins a, almenys, haver complert aquest els 12 mesos d'edat.

Cures bàsiques del nounat

El primer que necessitarà el teu bebè després de sortir de l'hospital és un bon sistema de retenció infantil a contramarxa, correctament instal·lat en el vehicle familiar. Val la pena invertir en ell, ja que el teu bebè l'usarà per molt de temps i marcarà la diferència entre sortir il·lès o sofrir lesions greus en cas de xoc o accident.

Els experts en seguretat infantil incideixen en la necessitat d'acudir a establiments especialitzats que venen i instal·len només aquest tipus de sistemes. Així mateix, està desaconsellat adquirir-lo en línia, heretar-lo o comprar-lo de segona mà a causa de la caducitat de moltes de les seves peces.

Quant a la família, és molt important aprendre a posar límits a les visites durant el postpart immediat. La mare i el bebè necessiten descansar, recuperar-se i començar a conèixer-se. La família al complet ha d'adaptar hàbits i horaris, i és probable que estiguin esgotats perquè dormin i descansin poc durant les primeres setmanes de vida del nou membre de la família.

També és fonamental rentar-se bé les mans abans d'agafar o manipular al bebè. Les seves defenses encara són baixes i no té vacunes que el protegeixin.

Un altre aspecte a ressaltar és que els especialistes en la salut infantil incideixen en la necessitat de no exposar al sol directe ni usar cremes solars protectores fins als sis mesos de vida. En canvi, és molt saludable sortir a passejar amb el bebè des del primer dia perquè rebi llum indirecta.

Els ulls del nounat són molt delicats, si veus que té lleganyes pots usar sèrum fisiològic i una gasa estèril per a rentar-los amb suavitat i cura. Si té molts mocs, l'ideal és retirar-los amb rentades nasals.

La cura afectiva del bebè

El tacte i la proximitat física són fonamentals per al correcte desenvolupament físic, emocional, psicològic i afectiu del bebè. És una necessitat bàsica del nounat tenir al seu pare o a la seva mare a prop. És un ésser petit i dependent en un món que encara no coneix i es troba en constant estat d'alerta. I no és cert que s’acostumin malament als braços! Els necessiten, és impossible malcriar a un bebè per donar-li amor.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.