Responsive Image
 
Sabies que..
 
els bebès de 11 mesos comencen a dir “mama” i “papa” amb sentit? També comencen a obeir ordres simples acompanyades de gestos com “vine” o “dona'm”. A poc a poc ens entenem més i millor!

 

Li dono sopar?

Sobre aquesta època, a vegades una mica abans, els nens comencen a posar-se al llit una mica més tard i això fa que estiguin en disposició de començar a sopar aliments diferents de la llet.

Però què pot sopar un bebè? Doncs alguna verdura, una sopeta, una crema, una mica de pasta integral, una mica de patata cuita, moniato… És bona idea preparar els nostres sopars amb aliments que puguin menjar ells, cuinats de manera sana, per si els ve de gust provar alguna cosa.

D'aquesta manera, els nens van assimilant el moment del sopar amb els seus pares com un ritual més de la família.

En el cas dels bebès, cal ser previnguts amb les proteïnes, sobretot en horari nocturn, perquè els seus ronyons encara no són massa madurs per a processar-les. Però si al llarg del dia no les han pres, no passa res perquè sopin algun aliment que les contingui.

I si el teu bebè al principi no sopa molt, no et preocupis. Els sopars no són imprescindibles mentre la seva font d'alimentació principal continuï sent la llet materna o la fórmula.

El bebè s'enfada!

A aquesta edat, el bebè s'enfada si li traiem les coses o si no li deixem agafar el que vol. I a més, s'enfada molt i crida, plora o fins i tot dona cops, a vegades a si mateix! És normal, encara no té tolerància a la seva pròpia frustració i haurem d'acompanyar-lo en el complex procés de comprendre les seves emocions.

Val la pena evitar treure-li les coses de manera abrupta. A canvi, podem oferir-li una alternativa cridanera que sí que pugui tocar, per a poder recuperar amb calma l'objecte que volem agafar de les seves mans.
En aquest període és bastant comú que als nens no els vingui de gust un cert menjar, fins i tot encara que abans els agradés molt. Per exemple, un dia voldrà menjar-se tres maduixes, i l'endemà no voldrà ni veure-les. Això és molt normal a aquesta edat.

Desenvolupament i autonomia

El bebè de 11 mesos és cada dia més autònom i podria ser ja capaç de començar a fer els seus primers passos, grimpar i posar-se dempeus amb ajuda d'algú o agafant-se a alguna cosa.

Això sí, quan comenci a caminar veureu que el gateig i caminar encara coexistiran durant un temps, la qual cosa és molt beneficiosa per al desenvolupament de la lateralitat i la ubicació espaciotemporal. Les seves cames poden estar encara arquejades i els seus peus plans, per la qual cosa encara li resulta difícil estar molt de temps dempeus. La seva mobilitat està en ple desenvolupament!

En aquesta etapa, molts bebès tindran ja la fontanel·la totalment tancada, encara que si no se li ha tancat encara, té marge de temps, ja que sol fer-ho entre els 9 i els 18 mesos. També el seu llenguatge continua evolucionant, molts ja diuen les seves primeres paraules, i la majoria ja entén el que els estan dient i són capaços de seguir algunes converses!

Quant al seu creixement, en posar-se dempeus i caminar, és possible que el bebè faci una estirada en qualsevol moment. Encara que també pot ser que succeeixi el contrari i deixi de menjar. Això és conegut com a “pics de creixement” i no han de ser motiu de preocupació.

Educació positiva

El nen ja comença a entendre com funcionen els objectes que formen part de la seva vida quotidiana, com el telèfon o el comandament a distància, i el concepte causa-efecte (si premo el botó, s'encén o apaga la tele) i es diverteix fent coses senzilles per si mateix (com agafar una flor i donar-la-hi a la mare).

Com que ja ens entén, és bo mantenir converses senzilles amb ell i començar a establir límits respectuosos perquè el seu món tingui ordre i estructura, una cosa bàsica per al benestar dels nens petits.

En aquesta etapa és molt important que li parlis amb afecte i fermesa perquè creixi amb seguretat i confiança. També ho és que el felicitis quan fa alguna cosa bé, posant l'accent en l'esforç, més que en el resultat. Això serveix d'estímul per als nens, reforça els seus comportaments positius i fa que guanyin confiança en si mateixos.

Seguretat infantil

La majoria de bebès es posen ja dempeus amb suport en aquesta època, així que de sobte arriben als mobles més baixos i poden començar a tocar tot el que hi tinguem damunt.

Toca fer revisió, si no s'ha fet ja, de taules, prestatges i prestatgeries baixes; així com de calaixos i cistelles o caixes d'emmagatzematge. El bebè està en etapa exploratòria i té molta curiositat per descobrir el món que l’envolta i per a què serveixen els diversos objectes que en ell es troben.

A més, entén que, si està al seu abast, pot agafar-lo; així que cal parar atenció amb els objectes que tallen, cremen o són tòxics i amb aquells que són pesats i podrien fer-li mal si li cauen a sobre.

El son del bebè als 11 mesos

Encara que molta gent creu que en arribar a l'any de vida els bebès ja haurien de dormir pràcticament com els adults, en realitat el son madur no sol arribar fins als 5-6 anys. De manera que encara és freqüent que es despertin diverses vegades a la nit.

De fet, segons l'Acadèmia Americana de Pediatria (AAP), els problemes relacionats amb el son són freqüents en la segona meitat del primer any de vida d'un bebè.

Molts bebès reclamen la presència dels seus progenitors i els costa adormir-se o ploren demanant la seva companyia a mitjanit, tranquil·litzant-se quan perceben que mamà o papà són a prop. Això es deu a l'ansietat de separació que, com ja hem esmentat, és una etapa normal del desenvolupament que es produeix durant aquests mesos.

És a més, un moment en el qual van sortint dents, i a alguns bebès els poden molestar les genives; també van adquirint noves fites del desenvolupament, i intenten repetir, de nit, el que han après… La suma de tot això fa que sigui, precisament, una de les pitjors etapes, si no la pitjor, pel que fa al son.
Si ocorregués això, si es despertés una o diverses vegades a la nit, és important calmar el bebè durant el temps que precisi perquè s’assossegui i torni a quedar-se adormit de forma relaxada, i perquè no associï el son a un moment desagradable de separació i angoixa.

També és normal compartir encara l'habitació amb el bebè. De fet, l’AAP recomana compartir l'habitació amb ell fins al seu primer aniversari, sense que sigui contraproduent estendre més enllà aquest període.
Tot i que estigui a punt de complir un any, no ho oblidis: el teu bebè continuarà sent un bebè fins que compleixi dos anys. Encara és molt petit, i et necessita gairebé tant com el primer dia.

No és fàcil, ni per a les mares ni per als pares, però és que ningú va dir que fos fàcil (i si algú ho va dir, potser és que no va tenir fills, o no els va cuidar); preneu aire, respireu profundament, sapigueu que no esteu sols/es i intenteu treure suc a tots aquests moments en els quals ens somriuen, ens fan petons de baves i ens ofereixen moments preciosos amb les capacitats que van aprenent dia a dia. Són màgics!

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.