Responsive Image
 
Sabies que..
 
en aquest període el son del teu bebè canvia per a semblar-se al dels adults? Entorn als 4 mesos es produeix una maduració del cervell dels bebès que fa que el seu son passi per noves fases, assemblant-se al de les persones adultes. Això fa que es despertin amb major freqüència, encara que si se'ls atén de pressa, s'adormen de seguida!!

 

Les vacunes dels 4 mesos

Als quatre mesos tornen a tocar vacunes, segones dosis de vacunes ja administrades als dos mesos, i s’afegeix la vacuna de la meningitis C, tal com marca el calendari vacunal.

Encara que sembla que siguin moltes vacunes de cop, perquè són diverses injeccions i potser una administrada per via oral (rotavirus), tingueu en compte que el seu cos està preparat per a rebre-les, perquè en realitat rep moltes més vacunes. Una d'elles, per exemple, inclou sis vacunes en una sola injecció, la qual cosa és una bona notícia, perquè en un sol dia estarà més ben protegit de malalties potencialment greus.

S'acaben els permisos de maternitat i paternitat: Què fem amb la lactància?

Malgrat els esforços socials per aconseguir un permís maternal més ampli que coincideixi almenys amb els 6 mesos de lactància materna exclusiva que recomana l'OMS, la realitat és que als 4 mesos finalitza el permís de maternitat i paternitat per als progenitors.

La incorporació laboral de la mare lactant suscita una altra preocupació: Podré continuar amb la lactància materna o hauré de deslletar al bebè? L'OMS recomana que els bebès continuïn amb lactància materna exclusiva fins als 6 mesos, per la qual cosa està contraindicat introduir en la seva dieta altres aliments fins llavors.

Recordeu que disposeu d’un permís de lactància del qual podeu gaudir tant la mare com la seva parella, si n'hi ha; es pot gaudir escurçant la jornada laboral durant unes setmanes, o bé agrupant-ho en dies que poden sumar-se als permisos de maternitat i paternitat.

Llavors, com es fa? Cal extreure llet amb setmanes d'antelació i congelar-la perquè el bebè pugui prendre-la quan la mare no hi sigui? En l'actualitat, la majoria de professionals estan d'acord que no és necessari crear un gran banc de llet materna, ja que solen resultar suficients les preses que el bebè fa quan la mare està a casa i la llet que aquesta s'extreu durant la jornada laboral. En qualsevol cas, la recomanació dependrà una mica de la realitat de cada família, de les hores que la mare romandrà sense veure al seu bebè, etc.

Moltes vegades, el bebè rebutja la llet materna congelada perquè fa olor d'agre i té un sabor ranci. Això succeeix amb la llet d'algunes dones per l'acció de la lipasa, un enzim que genera el nostre organisme per a digerir els greixos que ingerim. En el cas dels bebès, la llet materna conté els greixos i, a més, els enzims que ajudaran el bebè a digerir-les, i després de l'extracció, la lipasa comença a actuar, provocant que la llet adquireixi una olor i sabor desagradable perquè els greixos ja estan descompostos (sense que estigui en mal estat).

Si això arribés a passar, es pot disminuir la concentració de lipasa de la llet materna escaldant la llet recentment extreta. Per a fer-ho, n'hi ha prou amb escalfar-la en un cassó fins que comencin a sortir bombolles a la llet de la vora del cassó (quan arriba a 70 °C). Després es diposita en el recipient on s'emmagatzemarà i es refreda ràpidament, s'etiqueta i es guarda en el congelador. Seguint aquest procés, en descongelar-la tindrà un sabor molt més semblant al de la llet recentment extreta, i el bebè no la rebutjarà pel seu sabor ni olor!

Una altra opció és oferir fórmula infantil, passant a fer el que es coneix com una lactància mixta: en les hores en què la mare no està a casa, el bebè rep fórmula en un biberó o en un gotet. A vegades rebutgen aquest tipus d'alimentació perquè el sabor de la llet no és el mateix, ni òbviament el format, i espera al fet que arribi la mare a donar-li el pit. Encara que pot ser dur al principi, passats uns dies el bebè assumeix que la mare no hi és, i comença a acceptar altres maneres d'alimentar-se.

Comença l'escola infantil o es queda amb un familiar?

Aquest canvi en les rutines familiars obliga els progenitors a haver de decidir a cura de amb qui desitgen deixar al seu bebè.

Hi ha diverses alternatives a la cura per part dels progenitors: la família (habitualment els avis), contractar una persona que cuidi del nen a casa, les mares de dia, que són mares que habiliten la seva llar i tenen titulació per a poder cuidar d'un nombre limitat de nens, i les escoles infantils.

L'important en tots els casos és que qui es quedi a càrrec del bebè sigui una persona amable, pacient i respectuosa, que sàpiga atendre el bebè i oferir-li les cures físiques i emocionals que necessita en una edat tan primerenca.

En relació amb el risc de malalties, l'evidència demostra que podria ser recomanable, en aquestes edats, tenir contacte amb el menor nombre de bebès possible ja que, a més interaccions, més risc de patir infeccions diverses, en una edat en la qual el seu sistema immunitari no ha madurat del tot.

Comença l'alimentació complementària?

Encara que en les últimes dècades, cap als 3-4 mesos es recomanava anar oferint al bebè suc de taronja, cereals i farinetes de fruites per a iniciar la seva alimentació complementària, l'última evidència suggereix que és millor començar-la a partir dels 6 mesos, quan el desenvolupament del bebè ha fet desaparèixer el reflex d'extrusió (aquell pel qual el bebè expulsa el que se li posa a la boca que no sigui líquid) i és l'adequat per a permetre-li mantenir-se alçat, en posició assegut, per a ingerir sòlids.

Administrar al bebè aliments, sòlids o triturats, abans d'aquest moment augmenta el risc d'infeccions, així com d'ennuegada i asfíxia.

En l'actualitat els experts en nutrició aconsellen donar fruita sencera, ja que té molts beneficis per a la salut.
És a dir, en bebès alletats es recomana esperar als 6 mesos per a començar amb l'alimentació complementària; en el cas dels alimentats amb fórmula infantil, la recomanació és menys unànime, encara que en tot cas no es recomana començar mai abans dels 4 mesos.

En qualsevol cas, en la visita amb el/la pediatre o infermer/a, se us lliurarà informació sobre l'inici de l'alimentació complementària.

Asseiem al bebè?

Encara que el mercat està ple de cadiretes de passeig, hamaquetes, gronxadors i trones recomanades per a bebès de 3 i 4 mesos d'edat, els pediatres recomanen que els bebès comencin a estar o anar asseguts en una cadira de passeig a partir dels 6-7 mesos, quan el bebè ja es manté assegut de manera estable.

No està aconsellat forçar el desenvolupament del bebè per a “animar-lo” a aconseguir fites que en realitat són maduratives abans d'hora. Atès que pot ser perjudicial per a la seva salut i desenvolupament, no s'ha d’“entrenar” al bebè perquè es mantingui assegut malgrat que, per desgràcia, continua sent una recomanació habitual. Tampoc és saludable saltar-nos etapes, per exemple, asseient al bebè abans d'hora. Posar al bebè a terra jugant amb ell en aquest espai, portejar-lo, tenir-lo en braços… farà que vagi desenvolupant cada vegada millor la seva motricitat global.

El bebè comença a dormir de costat

Alguns bebès ja comencen a posar-se de costat sols dormits. Què fem llavors amb la recomanació de posar al bebè boca amunt amb el caparró decantat en el bressol? Res! Si el bebè ja ha aconseguit el desenvolupament necessari i suficient per a girar-se per si mateix, no és necessari estar fent guàrdia enfront del seu bressol per a canviar-lo de posició quan es mou durant el son. Pot dormir de costat i, fins i tot, podria dormir boca avall si arribés per si mateix a aquesta posició.

El més important en aquesta etapa és eliminar qualsevol risc per a la seguretat del bebè durant el son.
Així mateix, és recomanable prescindir de quanta roba de llit sigui possible (especialment si són mantes o edredons pesats) i substituir-la per saquets de dormir o un pijama gruixut amb roba de llit lleugera.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.