Responsive Image
 
Sabies que..
 
el teu bebè ja et reconeix? Reconeix la teva cara i la teva veu i, per això, quan plora, es calma quan li parles o el sosteniu en braços! A més, comença a somriure!

 

Els cereals en el biberó

Des de fa dècades hem sentit que un biberó amb cereals a la nit fa que els bebès dormin més i millor, però en l'actualitat sabem que això no és així.
Tant la llet materna com la fórmula infantil contenen tots els elements nutricionals necessaris per al desenvolupament saludable del bebè i proporcionar-li altres aliments farà que el bebè se sadolli i no prengui després la quantitat de llet que necessita.

Una vegada que el bebè comenci l'alimentació complementària, la millor manera de proporcionar-li una alimentació sana i equilibrada és donar-li cereals en la forma en què els consumim els adults (arròs, pasta, pa…). En cas d'oferir-los per a preparar unes farinetes, es recomana triar l'opció que contingui un major percentatge de cereals i una menor quantitat de sucres simples. Per sort, cada vegada hi ha més opcions en el mercat que compleixen amb aquestes qualitats.

Quant a la millora del son, encara que alguns bebès semblen dormir millor en consumir-los en el sopar, uns altres dormen igual, i n’hi ha que dormen pitjor, en fer-se-li la digestió més pesada. Això fa que no s'hagi generalitzat l'ús de cereals com a recomanació.

De fet, si funcionés, tots donaríem cereals al bebè a partir dels 5 mesos i tots els bebès dormirien com un tronc! Això, evidentment, no succeeix.

El meu bebè plora molt en el cotxe

És freqüent que els bebès plorin molt en el cotxe, ja que han d'anar ben subjectes al sistema de retenció infantil. En aquest moment la temptació de canviar-los a una cadira a favor de la marxa és forta, sobretot perquè la família pressiona per si s'estigués marejant, però està absolutament desaconsellat.

Els experts en seguretat infantil subratllen que els nens i nenes petits han d'anar en una cadira adequada a la seva grandària i pes en el sentit contrari a la marxa fins a, almenys, els 4 anys (i tot el temps que la seva constitució ho permeti).

Per descomptat, les cadires en el sentit de la marxa estan homologades… però homologat no és el mateix que segur. Una cosa és complir amb les reglamentacions i evitar que ens amonestin per cometre una infracció de seguretat viària i una altra, molt diferent, voler protegir la integritat física del nostre bebè aspirant a la lesió zero en cas de frenada brusca o accident.

Si el teu bebè plora en el cotxe, prova de guardar joguines especials que només li oferiràs en els trajectes, pots posar-li música per a bebès (divertida o relaxant, segons el cas) i viatjar en el seient posterior del cotxe al seu costat. Les joguines per al cotxe han de ser tovetes perquè, en cas d'accident o frenada, en colpejar-se amb elles, el nen no es faci mal (un peluix, un conte de tela, etc.).

Els bebès no es maregen (el sentit de l'equilibri no es desenvolupa fins bastant més tard), per la qual cosa si el teu bebè vomita en el cotxe, prova a no viatjar amb ell just havent dinat. Així mateix, recorda fer aturades suficients per a alimentar al bebè i deixar que aquest modifiqui la postura del sistema de retenció infantil.

El son infantil

En aquest període, els bebès es mouen molt més, per la qual cosa és possible que el teu nen aprengui a donar-se la volta per a dormir completament boca avall. Si succeeix, assegura't que posa el cap de costat (que no respiri en el matalàs) i que no hi hagi res tovet que pugui quedar prop de la seva boca.

En aquesta etapa també és normal que el teu nen faci menys migdiades durant el dia (probablement dos) o que aquestes siguin més curtes. És probable que es desperti una mica menys que als quatre mesos (quan molts es despertaven gairebé cada hora), en el que és una petita fase d'uns mesos en què dormen una mica millor de nit, fins que arriba l'etapa dels 7-11 mesos, quan tornen a despertar-se més sovint.

No obstant això, cada bebè és un món, així que si això no es compleix, continua insistint a mantenir una rutina estable i uns correctes hàbits de son (el bany abans de dormir si és que el relaxa, posar llums càlids i tènues, llegir un conte, escoltar música relaxant…), per a afavorir que cada vegada li costi menys dormir més hores seguides.

Estimulació psicomotriu del bebè

Els bebès de 5 mesos solen ser capaços de dirigir la mà cap als objectes que veuen, per a agafar-los i manipular-los, passar-los de mà en mà, deixar-los caure a terra per a veure quin so fan… El seu desenvolupament motor ha estat molt ràpid i la seva curiositat no té límits!

De fet, comprovaràs que en aquest període el teu bebè insisteix a aconseguir i agafar tot objecte que estigui al seu abast i s'enfada i gruny o plora si no aconsegueix els seus propòsits. El seu caràcter ja es va forjant!

A més, si li agafes les mans, farà força per a aixecar-se i quedar-se assegut. En aquesta edat, els bebès sostenen molt millor el cap, sense que els caigui cap endarrere, i si apliques una petita pressió en les plantes dels seus peus, el nen farà esforç per a estendre les cames. Tot, en definitiva, obeeix al desig del teu nen d'exercitar i enfortir els seus músculs per a les etapes de la sedestació i el gateig, que ja estan molt a la vora!

En aquest moment és molt important passar temps interactuant amb el bebè i també jugant amb ell a terra per a reforçar el vincle afectiu, promoure el seu desenvolupament físic i mental i com a entrenament psicomotor, perquè tingui capacitat de girar-se (si no ho fa ja) i començar a desplaçar-se quan estigui preparat.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.