Responsive Image
 
Sabies que..
 
a partir dels 7 mesos el teu nen comença a comprendre que si surts del seu camp visual no deixes d'existir? A aquesta edat els nens i nenes desenvolupen l'anomenat “sentit de permanència”. Fins a aquest moment, si un objecte o persona desapareixia de la seva vista, ploraven perquè pensaven que havia deixat d'existir, però ara ja saben que “roman” i si un objecte cau, el busquen en el sòl. Si el seu pare s'amaga, espera que torni a aparèixer i riu quan el torna a veure. I si la seva mare surt de l'habitació, entén que tornarà!

 

Al·lèrgies alimentàries

Les al·lèrgies més freqüents i més precoces en nens són les al·lèrgies alimentàries, concretament a la llet i a l'ou, per la qual cosa és freqüent que es manifestin en aquesta etapa, la de la introducció de l'alimentació complementària.

Encara que no és fàcil prevenir-les, sí que podem prendre precaucions per a detectar-les:
 • No esperar a oferir aliments al·lèrgens, ja que com més tard se li donin, més gran sembla ser la probabilitat d'al·lèrgia.
 • No introduir mai més d'un aliment nou alhora.
 • Esperar 24 hores abans d'introduir un altre aliment nou.
 • Donar a provar al bebè els aliments nous durant el dia, i no a la nit, per a poder observar si apareixen símptomes. En cas que així sigui, l'aconsellable és acudir immediatament a urgències.

Actualment, se sol recomanar a la mare que alleta seguir una dieta sense restriccions, excepte si s'ha confirmat que el lactant és al·lèrgic a proteïnes de la llet o similar. Aleshores sí que es pot aconsellar evitar certs aliments.

Les càries

La càries de la infància primerenca, coneguda popularment com a càries rampant, pot aparèixer amb les primeres dents. Es tracta d'una patologia molt ràpida, per la qual cosa detectar-la a temps és fonamental per a tractar-la i neutralitzar-la.

Se sol manifestar com una taca blanca, una erosió o una irregularitat en l'esmalt.
Per a prevenir-la és molt important tenir cura de la salut bucodental des de petits amb una correcta higiene i cura de les dents des del primer, ja que la seva aparició està directament relacionada amb la higiene i l'alimentació.

La càries en bebès i nens es deu al fet que els bacteris s'alimenten del sucre de la llet i altres aliments, que queda adherit a les dents del nen, on proliferen i van destruint la mineralització de la superfície dental. És important la neteja de genives i dents.

Restrenyiment després d'iniciar l'AC

El canvi d'alimentació en aquesta etapa pot provocar canvis en la microbiota (flora intestinal) que poden afavorir el restrenyiment.

És normal que el sistema digestiu del nen respongui amb un alentiment i enduriment de la femta, ja que la llet materna i de fórmula estan compostes en la seva majoria per aigua, per això són més fàcilment digeribles!

Amb la introducció de sòlids, en canvi, es redueix la proporció d'aigua i el bebè comença a prendre aliments astringents (com el plàtan madur, la poma al forn o la pastanaga, l'arròs i la patata cuites) i altres que li poden provocar més gasos que la llet.

Res d'això vol dir que no hàgim de continuar oferint-li al bebè aquests aliments, el seu estómac s'ha d'acostumar a digerir-los!

Per a ajudar a fer caca al bebè podem augmentar la quantitat de líquid que pren oferint-li més aigua, així com més fruites i verdures en cada menjar (a més de ser aliments rics en aigua, afavoreixen la deposició).

A més, no hem de forçar el bebè a menjar més quantitat de la que desitgi ni limitar el seu accés a la lactància per a aconseguir que així ingereixi més sòlids. L'alimentació complementària, com el seu propi nom indica, complementa a la lactància. De fet, si el bebè té set, és normal que ens demani més llet i rebutgi el menjar. És millor que prengui llet que no pas que begui aigua, encara que li hem de continuar oferint en cada menjar.

La farmaciola infantil

Qualsevol medicament que tinguem a casa haurà de mantenir-se fora de la vista i l'abast dels nens. Encara que sembli una obvietat, és el primer que cal recordar a l'hora de preparar la farmaciola infantil.

Els nens i nenes petits ens imiten constantment i solen jugar a ser majors i fer el que fan els adults, incloent prendre medicació, per la qual cosa es recomana que quan utilitzem els medicaments, els nens no estiguin mirant-nos.

També és important separar la farmaciola infantil de la farmaciola per a adults.
Aquests són els productes que hem de tenir a la farmaciola infantil:
 
 • Termòmetre. Si pot ser digital, és més fiable que el d'oïda.
 • Material de cures per a petites ferides. Gases, esparadrap de paper (que és més fàcil de retirar després), tisores petites (per a tallar la gasa) i un antisèptic transparent amb clorhexidina, com Cristalmina® o Oliderm®. Finalment, les tiretes amb dibuixets dels seus personatges favorits tenen el poder curatiu extra d'encantar als nens! Són molt útils per a esgarrapades, erosions i petites ferides.
 • Antitèrmics. El paracetamol o l’ibuprofèn són els clàssics. Com a analgèsic i antitèrmic és millor utilitzar el paracetamol via oral, cuidant sempre d'ajustar la dosi com ens indica el prospecte. L’ibuprofèn, a més de l'efecte antitèrmic, té també propietats antiinflamatòries.
 • Pomades per a les cremades. Les cremades lleus i superficials que només produeixen envermelliment de la pell es podrien tractar amb una crema que refresqui, amb àloe vera o simplement vaselina. Pomades amb antibiòtics podrien ser útils en uns certs casos (el teu pediatre o infermer/a t'indicarà en cada cas). Però si la cremada ha produït butllofa, és necessari consultar als professionals, ja que estaríem parlant d'una cremada de segon grau.

Així mateix, hi ha productes que no hauríem de tenir a la farmaciola infantil, pel risc que comporten:
 
 • Antisèptics amb iode, povidona iodada (Betadine®).
 • Medicaments per als vòmits, com Motilium® o Primperan®.
 • Xarops per a la tos, mucolítics, expectorants o descongestius. Tret que hagin estat prescrits pel metge, el seu ús general està actualment desaconsellat per impedir la mobilització de moc, la qual cosa pot ser contraproduent. És millor consultar al metge abans de medicar amb ells als nens.
 • Antibiòtics “per si de cas empitjora”. Aquests han de ser sempre prescrits pel seu pediatre. En cas contrari, podrien empitjorar la situació i provocar resistències.
 • Cremes amb antibiòtics o antifúngics per al bolquer.
 • Medicaments caducats.
 • Medicaments oberts passat un temps (normalment indicat en l'envàs).
 • Col·liris o gotes per a les oïdes que portin oberts més d'un mes.
 • Medicaments sense caixa ni prospecte i, en general, mal identificats.
 • Medicaments per a adults barrejats amb els infantils. Es pot donar una situació molt perillosa si per error administrem a un nen petit un medicament per a adults.

Per a cops i hematomes, res millor que el gel: una bosseta de gel (o de pèsols congelats) embolicada en una tovallola posada en els primers 5-10 minuts després del cop, durant uns 20-30 minuts, disminueix considerablement la inflamació i el dolor. Es pot tornar a aplicar cada 2 o 3 hores durant els primers dos dies, si és ben tolerat.

El son del bebè

A hores d'ara, moltes famílies es pregunten per què el seu bebè no dorm ja tota la nit d’una tirada. La veritat és que, al contrari del que molta gent espera, a aquesta edat només un petitíssim percentatge de bebès dorm tota la nit seguida.

L’AEPED incideix que, de manera general, cap als 6-7 mesos s'estableix ja un ritme de vigília-son, amb un son nocturn que pot arribar fins a les 5 hores seguides. Però que pugui ser, no vol dir que hagi de ser. Hi ha bebès que dormen 5 i fins i tot més hores d’una tirada, i altres que no.

Que el nen dormi millor o pitjor a la nit depèn molt dels ritmes de cada família, i de com siguin els dies. I és que el son dels bebès és molt fràgil: qualsevol esdeveniment l'altera, i per això continua sent important oferir calma i estabilitat al teu bebè.

Les primeres sabates del bebè... per a gatejar?

Moltes famílies dubten si posar sabates o no al bebè durant l'etapa del gateig. La resposta és no. Els especialistes en desenvolupament infantil recomanen que no es calci al bebè fins que comenci a fer les primeres passes i, fins i tot en aquest moment, com millor es desenvolupa el peu de bebès i nens és caminant descalços la major part del temps (tot el que es pugui) o, en defecte d'això, amb uns mitjons antilliscants.

I no et preocupis si el teu nen no gateja, no passa res. Probablement es desplaçarà d'una altra forma o es posarà directament dempeus quan arribi el moment. Hi ha molts bebès que se salten aquesta fase i, encara que tradicionalment
el gateig i el desenvolupament infantil han estat dos conceptes molt associats i considerats indicatius de salut en el bebè, ja fa temps que els especialistes assenyalen que gatejar no és imprescindible per a un òptim desenvolupament.

És més, recentment el gateig ha deixat de ser una fita a valorar en el desenvolupament motor del bebè: la seva absència no és indicativa d'una anomalia en el desenvolupament.

Estimulació del bebè

En aquesta etapa cobra especial importància el moviment lliure, que es basa en la premissa que el bebè ha d'arribar a cada postura per si sol. És fonamental no asseure'ls ni posar-los dempeus si no ho fan per ells mateixos, per a promoure que desenvolupin la seva musculatura de manera natural i perquè busquin el seu equilibri i el seu centre de gravetat per si sols.

Cuida que l'habitació on practica estigui buida, els mobles en els quals es pugui recolzar estiguin ben ancorats a les parets i que no hi hagi elements perillosos al seu abast, com ara articles de decoració que puguin trencar-se, objectes de peces petites que pugui empassar-se, calefactors amb els quals cremar-se o endolls on ficar els dits. També és recomanable posar protecció a les escales.

Forçar al nen a caminar estirant-li els braços des de dalt està desaconsellat. Cada nen té el seu ritme i cal respectar-lo! Així que oblida les comparacions i gaudeix de cada etapa del teu petit, que es passen volant!

Per a fomentar el seu desenvolupament en aquesta etapa pots proporcionar-li joguines que motivin el moviment. Per exemple: rodaris, joguines amb rodes que el nen pugui fer lliscar per terra o petites pilotes amb diferents textures. També és fonamental reforçar l'ús de contes per a fomentar el desenvolupament de la parla, crear rutines nocturnes i reforçar el vincle afectiu.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.