Responsive Image
 
Sabies que..
 
els bebès d'aquesta edat comencen a col·laborar quan els vesteixes? Veuràs que el teu bebè estira els braços i mou el cap per a passar-la a través de les peces. A més, també comença a imitar gestos com dir adeu amb la mà, llançar petons o aplaudir!

 

Alimentació infantil

Els 9 mesos sol ser l'edat a partir de la qual els pediatres es preocupen si un bebè encara no menja aliments perquè els rebutja. Si s'alimenta sobretot de llet, podria començar a tenir manca de ferro, i han d'establir-se pautes per a evitar que el bebè acabi patint anèmia. En general, el pediatre prescriu un suplement de ferro amb la finalitat d'evitar aquesta complicació (ja que l'anèmia provoca un descens de la gana, i pot afectar el desenvolupament i els patrons de son), i us animarà a provar d’oferir els aliments en trossos, si encara no ha començat, o triturats, si amb els trossos menja poc; sempre, sense forçar. El més important no és tant que mengi, sinó que tingui bona relació amb el menjar des del principi.

Als 9-10 mesos es considera que poden començar a menjar petites quantitats de iogurt i formatge fresc. No és que siguin necessaris, perquè estan pensats per a oferir-los a partir de l'any de vida, però mig iogurt natural sense ensucrar ni edulcorar cada dos o tres dies, o una mica de formatge fresc, sí que se'ls pot oferir, tenint en compte que continua sent més rellevant la llet materna o la fórmula que aquests derivats (la quantitat de iogurt i formatge no hauria de passar del 30% dels lactis que consumeix el bebè en un dia).

El desenvolupament del llenguatge

A aquesta edat, el bebè cada vegada entén més coses quan li parlem. Entre elles, comencen a comprendre la paraula “no”. És un enteniment molt rudimentari, que els porta a saber que no han de fer alguna cosa, sense comprendre encara per què. Per això és freqüent que, encara que s’aturin després del “no”, intentin fer el que se'ls prohibeix. És tanta la seva curiositat… A més, molts comencen a reconèixer el seu nom!

El bebè de 9 mesos també es diverteix amb la seva pròpia veu i juga a imitar els sons dels seus pares, els objectes, els animals, balboteja, fa pets amb la boca i llança xiscles. La seva comunicació és molt més fluida en aquesta etapa!

Desenvolupament social

Gràcies a una sociabilitat molt més desenvolupada, el bebè de 9 mesos interacciona més amb les persones que hi ha al seu voltant. Al mateix temps, però, en aquesta etapa apareix la por als estranys, a conseqüència de l'ansietat per separació, i protesta en separar-se dels seus pares i familiars més pròxims.

Totes les experiències que anirà tenint definiran el seu caràcter i personalitat. Les paraules de carícia i tendresa dels seus pares són molt importants per a ell/ella, així com la contenció, els gestos, la comunicació, l'acompanyament. És cert que la vida ens atropella, però en la mesura que sigui possible, hem d'intentar posar-hi fre, perquè no els atropelli també a ells. Unes dinàmiques de vida més tranquil·les seran beneficioses no sols per als seus ritmes, sinó també per als nostres.

En aquesta etapa encara no es reconeixen en el mirall, però els encanta mirar-se, així que és bona idea que en tingueu un (bé subjecte) a la seva altura, perquè pugui comunicar-se amb aquest bebè tan simpàtic que l’observa i imita.

Ja identifica tots els membres de casa, fins i tot al gos! Si li pregunteu on està la mamà o el papà, o fins i tot l'animal de la família, el bebè girarà el seu cap i obrirà els seus ullets per a buscar-los.

Els nens aprenen per imitació, així que si li canteu alguna cançó acompanyada de gestos, segurament intentarà imitar-los! I no sols això, tingueu en compte que us observen tot el temps. Penseu quin tipus de persona voldríeu que el vostre nen fos en créixer, en ser adult. Una vegada la tingueu definida, hauríeu d’intentar ser aquesta persona, ja que sou el seu principal model de comportament.

El son infantil

A aquesta edat, els bebès solen passar de fer dues migdiades a fer-ne només una diürna. Això fa que a vegades, en el lapse de temps en què passen de les dues migdiades a una única, les dues migdiades suposin dormir molt, i una de sola sigui dormir poc. És normal que durant uns dies els horaris estiguin una mica desajustats.

Igualment, és probable que continuï havent-hi despertars nocturns. Unes rutines tranquil·les abans de dormir poden ajudar que l'hora d'agafar el son sigui una mica més fàcil, encara que a molts bebès els encanta posar-se a jugar just en aquests moments, perquè pot ser un dels pocs del dia en què estan amb els seus progenitors. Ningú va dir que fos fàcil!

La fi de l'exterogestació

Nou mesos dins i nou mesos fora. És una manera de dir que durant els primers nou mesos després del naixement, els bebès necessiten sentir-se abrigallats, continguts, curats, protegits, gairebé com si estiguessin en l'úter de la mare. Als nou mesos, res canvia en aquest sentit, però el bebè comença a tenir major interès pel seu entorn i per això es parla de la “fi de l’exterogestació”, el moment en el qual poden preferir estar a terra que en braços (en alguns moments), per a explorar, conèixer, tocar, aprendre, relacionar-se amb els objectes, descobrir les seves possibilitats i potencialitats.

Començar a oferir-los eines, jocs i joguines perquè puguin aprendre i desenvolupar-se (al principi, sobretot, amb la nostra companyia), els ajudarà en el seu creixement com a persones.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.