Receptes de Nadal a Bonpreu Esclat
És hora de Nadal a Bonpreu Esclat
Encara queden dies per seure a taula, però les nostres botigues ja recorden les tradicions populars i respiren l’aroma de les festes.
Receptes de Nadal
Arribada la nit, ens espera un sopar sofisticat, els dotze grans de raïm i la copa de cava, que ens portaran fortuna i bons desitjos. I l’endemà, arriba el dinar d’Any Nou, que segurament començarà més tard del compte, amb pollastre farcit o xai al forn, si decidim seguir la tradició.
Sopa de peix amb galets farcits
Ingredients per 4 persones
Per la sopa de peix
1 ceba, 1 pastanaga, 1 branca d’api, 1 gra d’all, 1 cullerada de cafè de tomàquet concentrat,pebre vermell, 1 branqueta de farigola, 1 got de vi blanc, 1 cap de rap, espines de peix i 4 galeres.
Per als galets farcits
20 galets grans, 400 g de musclos, 20 gambes, ½ carbassó, oli d’oliva, sal i pebre.
1. Per a la sopa, sofregeix la ceba, la pastanaga, l’api i l’all tallats a daus. Agrega-hi el tomàquet, el pebre vermell i la farigola. Quan estigui tot ben concentrat, aboca-hi el vi i apuja el foc per evaporar l’alcohol.
2. Afegeix-hi el cap de rap, les espines i les galeres, i remenaho. Cobreix-ho d’aigua i portaho a ebullició. Cou-ho a foc mitjà uns 25 minuts. Quan faltin Sopa de peix amb galets farcits 5 minuts, salpebra-ho. Passaho pel colador i reserva-ho.
3. Mentrestant, cou els galets al dente, obre els musclos al vapor i cou les gambes en una paella amb oli. Reserva-ho tot. A la paella de les gambes, sofregeix-hi el carbassó. Tritura les gambes, els musclos i el carbassó. Salpebra-ho. Farceix cada galet amb la massa.
4. Serveix la sopa de peix amb els galets farcits.
Rostit de vedella al forn amb bolets
Ingredients per 4 persones
Per al rodó farcit
Tall rodó de vedella (1 kg aprox.), 400 g de carn picada, 200 g de fruita seca (panses, orellanes, prunes), 50 g de pa ratllat, 1 ou, 1 gra d’all picat i julivert picat.
Per a l'acompanyament
3 cebes, 1 cabeça d’alls, 1 branca de canyella, 1 branca de farigola, 2 fulles de llorer, fruita seca, 40 g de pinyons, 1 got de brou de carn, 1 got de vi ranci, 400 g de rovellons frescos, 1 safata de groselles, oli d’oliva, sal i pebre negre
1. Obre el tall rodó de forma que quedi una làmina.
2. Disposa la carn picada, la fruita seca, el pa ratllat, l’ou batut, l’all i el julivert en un bol. Salpebra-ho. Estén el farcit sobre la vedella, enrotlla-la i lliga-la amb fil. Salpebra-la.
3. Posa el rodó en una safata de forn amb oli. Afegeix-hi laceba tallada a quarts, la cabeça d’alls, la canyella, la farigola i el llorer. Posa-hi també la fruita seca i els pinyons. Aboca-hi un got de brou i un de vi ranci.
4. Enforna la vedella a 150 °C uns 45 minuts i ves donant-hi la volta cada 10-15 minuts. Afegeix-hi el bolets i apuja la temperatura a 200 °C. Cou-ho 15 minuts més.
5. Retira el fil, talla el rostit de vedella a rodanxes i serveix-lo amb unes groselles.
Canelons de bolets amb beixamel de trompetes de la mort
Ingredients per 4 persones
Per al farcit
1,5 kg de ceps, 2 cebes grans, 1 gra d’all, 200 g de nata, 12 plaques per a canelons, Oli d’oliva, sal i pebre.
Per la beixamel
60 g de mantega, 60 g de farina, 60 g de trompetes de la mort, 1 litre de llet i 100 g de formatge parmesà
1. En una paella salta-hi els bolets amb una mica d’oli i sal.
2. Talla una ceba a daus ben petits i sofregeix-la en una cassola amb un gra d’all. Tritura els bolets saltats i afegeix-los-hi. Afegeix-hi la nata i deixa-ho reduir fins que agafi la textura desitjada. Salpebra-ho.
3. Fes coure les plaques de pasta en una cassola gran amb força aigua bullent. Refredales amb aigua i gel, i deixa-les eixugar sobre un drap. Canelons de bolets amb beixamel de trompetes de la mort
4. Posa el farcit dins de la pasta i fes-la rodar. Posa els canelons en una safata.
5. Fes una beixamel amb la mantega, la farina, les trompetes saltades i picades, i la llet. Cobreix els canelons amb la beixamel i gratina’ls amb un xic de formatge parmesà.
Rap a la cassola amb gambes
Ingredients per 4 persones
4 gambes, 4 escamarlans, 1 ceba gran, 1 pastanaga, 1 gra d’all 1 cullerada de tomàquet concentrat, branquetes de farigola, 1 culleradeta de pebre vermell, 1 got de vi blanc, 6 patates de guarnició, ½ litre de fumet de peix, 4 cuetes de rap, 8 cloïsses, picada d’ametlla, julivert, safrà, carquinyolis, Oli d’oliva, sal i pebre.
1. Daura les gambes i els escamarlans en una cassola baixa amb l’oli d’oliva. Reserva’ls. A la mateixa cassola, sofregeix-hi la ceba, la pastanaga i l’all, tot tallat a daus petits.
2. Quan estiguin ben melosos i daurats, afegeix-hi el tomàquet, la farigola i el pebre vermell, i salpebra-ho. Al cap de 2 minuts, aboca-hi el vi blanc i deixa que s’evapori l’alcohol.
3. Pela les patates i afegeix-les al sofregit. Cobreix-les amb el fumet i cou-les uns 12 minuts. Al cap de 4 minuts, afegeix-hi el rap i les cloïsses. Cou-ho tot plegat a foc mitjà uns 8 minuts. Quan quedin 2 minuts, agregahi la picada, i les gambes i els escamarlans reservats.
4. Treu les cues de rap, les cloïsses, les gambes, els escamarlans i les patates de la cassola i cola la salsa.
5. Torna a posar la salsa a la cassola, redueix-la i afegeix-hi de nou tots els ingredients. Deixa-ho reposar alguns uns minuts i serveix-ho.
Consells per una dieta saludable
Bonpreu i Esclat t'aconsellem seguir una dieta saludable i per això et proposem els següents consells:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tradicions que perduren al Nadal |
Receptes de Nadal, però més lleugeres |
Com celebren el Nadal a altres països del món? |
Propietats de la col Kale |