D’un temps ençà, van sortint a la llum cuineres i cuiners de gran talla professional arreu de Catalunya. El fenomen, que s’ha estès com una taca d’oli arreu del país, ha arribat també, amb força, al Vallès Occidental. I ha arribat amb una empremta que està caracteritzant la cuina catalana i que la fa diferent, conferint-li uns trets d’identitat propis i distintius.
Es tracta d’aquesta dèria que tenim els catalans per agrupar-nos a l’hora de defensar aquells elements més nostrats. I la cuina n’és un i fa país com pocs. D’aquí ve que una colla de restaurants hagin decidit posar tots els ous –que al Vallès són mongetes, i del ganxet– a la mateixa panera. La iniciativa ha nascut a l’empara del Consorci de Turisme del Vallès Occidental que hi dóna ple suport.
Es diuen Cuina Vallès i són de ciutats i pobles de tota la comarca. De Sabadell i Terrassa, de Sant Cugat, de Matadepera, de Sant Quirze, de Castellar, de Polinyà.... Tenen una empenta que res no atura i una cuina que enamora. Unes cuines, vaja, perquè quan l’ofici és la base la llibertat als fogons, acceptada i respectada, és un grau.
Els de Cuina Vallès han nascut amb l’objectiu inequívoc de promocionar la comarca a través de la cuina, tot fent de la cuina un dels turons més vistosos i atractius de l’horitzó turístic vallesenc. Ho han fet, a més, avalats per un dels valors més preuats –de tan rar i ric que és– d’aquesta flamant renaixença culinària que ens engreixa i ens omple de joia: la mongeta del ganxet. Pagesos i cuiners, una relació idíl·lica. L’olla ha arrencat el bull, n’hi haurà per dar i per vendre, i se’n sentirà a parlar.
Amanida de popets, pèsols i faves
Recepta de Xesco Bueno - Rest. Ca l'Esteve
Ingredients:
- 100 g de popets
- Oli de gira-sol
- Pebre vermell fumat i sal
- 100 g de pèsols
- Oli
- Menta
- Sal
- 1 cullerada sopera de faves repelades
Preparació:
- Confita a foc lent els popets en oli de gira-sol.
- Refreda-ho i condimenta-ho amb una mica de pebre vermell fumat i sal. Tot seguit, reserva-ho.
- Escalda els pèsols i prepara una fina crema amb ajuda de la thermomix o la batedora i passapurès. Munta amb oli d'oliva extra verge i condimenta-ho amb menta fresca i sal.
- Seguidament, escalda les faves fresques i repela-les.
- Disposa al fons del plat una mica de crema freda de pèsols i menta.
- Col·loca amb gràcia els popets, les favetes i ruixa el conjunt amb l'oli de pebre vermell.