Fruita de pinyol: hidratant i plena de sabor
Els préssecs, els paraguaians, les
nectarines, les platerines… són alguns dels representants més
destacats de la gran família de les fruites de pinyol. Es tracta de
fruites que presenten una única llavor, envoltada d’una
estructura protectora. A més de tenir un gust deliciós, ens
aporten un munt de propietats beneficioses per a la salut.
A les fruiteries de Bonpreu i Esclat i
al nostre supermercat Esclat
Online hi trobaràs fruita de pinyol de
proximitat, collida a prop de casa i en el punt òptim de
maduració, perquè puguis gaudir-ne de tot el sabor.
Vols conèixer les principals
característiques de les fruites de pinyol més conegudes al
país? Tot seguit te les presentem. Pren-ne nota i gaudeix-ne sempre
que puguis!
Préssec, el rei de les fruites de pinyol
El sabor dolç i la textura —sucosa en
unes varietats i carnosa en d’altres— són potser les característiques
més destacades d’aquesta fruita de pinyol, a més de la textura
vellutada de la pell. Per apreciar totes les aromes i els sabors del
préssec, i treure el màxim profit dels nutrients que conté, el
millor és consumir-lo cru, sobretot el d’aigua.
La major part del pes d’aquesta fruita
de pinyol és aigua i, com que també té força fibra, és saciant
i ideal per a les dietes de control de pes. Conté una bona
quantitat de vitamina A i altres antioxidants, que tenen la capacitat
d’estimular el sistema immunitari i són capaços d’inhibir els efectes
del colesterol dolent, o LDL.
A l’hora de
comprar
préssecs, els has de triar amb la pell llisa i
sense cops. Han de ser ferms, però que la carn cedeixi una
miqueta en pressionar-los lleugerament. L’olor ha de ser suau,
aromàtica i afruitada.
Pel que fa a la conservació, es recomana
deixar-los a temperatura ambient i, quan ja estiguin madurs (una mica
tous), convé guardar-los a la nevera separats d’altres
fruites. Mai no els deixis els uns sobre els altres, perquè
es fan malbé.
En general, podem distingir tres
varietats de préssec:
-
D’aigua: És molt apreciat i un dels preferits de
molta gent. Destaca per la polpa tova i sucosa.
-
Groc: De textura fina, sucosa i
carnosa. Aquesta deliciosa fruita de pinyol deixa una
sensació agradable a la boca.
-
Blanc: Destaca per la pell fina i llisa. A
l’interior, la polpa és dolça i amb un toc cruixent.
Paraguaià, una delícia molt aromàtica
De forma aplatada i polpa molt
aromàtica, alguns defineixen el paraguaià simplement com un préssec
pla. Tot i que és veritat que és de la mateixa família i que prové
d’una mutació natural d’aquesta fruita de pinyol, no són ben bé
iguals: a més de la forma característica, el paraguaià és de
mida més petita i sol tenir una polpa força dolça.
Pel que fa a les propietats nutritives,
sí que té pràcticament les mateixes que el préssec. Són fruites de
pinyol molt riques en carotenoides, substàncies que
l’organisme s’encarrega de transformar en vitamina A, essencial per a
la salut de la vista, la pell, els cabells i les mucoses.
Per la forma i la mida (més petita), és
més fàcil de menjar que el préssec, i per això s’ha fet molt popular.
Tria peces amb la pell uniforme, sense taques ni parts més toves. Els
paraguaians es conserven a la nevera un màxim de tres
dies, sobretot si ja estan madurs. Posa’ls separats d’altres
fruites i millor que no estiguin apilats els uns sobre els altres.
A l’hora de consumir-lo, el paraguaià es
menja com a fruita fresca, però també pot servir per preparar
gelats, sucs, batuts… A més, aconseguiràs molt bons
resultats si incorpores aquesta fruita de pinyol en receptes salades.
Els donarà un punt de dolçor molt original.
Platerina, plana i amb la pell fina
Fruit d’un encreuament natural
entre la nectarina i el paraguaià, la platerina comparteix
amb la primera la pell fina i, amb el segon, la forma plana. Les
propietats nutritives d’aquesta fruita de pinyol són pràcticament les
mateixes que les del préssec: és rica en aigua, fibra, vitamina A i
vitamina C, i ens aporta molt poques calories. A més, proporciona
sensació de sacietat i presenta propietats laxants.
En comprar platerines, pots triar peces
que no siguin gaire madures, perquè són dolces igualment. Convé evitar
les que tenen taques a la pell o parts més toves. I, un cop a casa,
posa les platerines al calaix de les verdures, ja
que les temperatures més baixes poden fer que aquestes fruites de
pinyol es congelin parcialment i perdin el gust i la textura.
Pel que fa al consum, com totes les
fruites de pinyol, és ideal per prendre-la fresca, però també pots
emprar-la per elaborar pastissos i gelats. A més a més, és perfecta
per preparar salses que acompanyin receptes de carn.
Nectarina, lleugera i depurativa
És una variant del préssec, però
amb la pell llisa, fina i brillant. Constitueix una
bona alternativa per a les persones a qui els resulta desagradable la
pell dels préssecs.
La nectarina és una fruita de pinyol
ideal per combatre les altes temperatures. El
contingut en aigua li atorga qualitats depuratives. Per això convé
incloure-la en les dietes de control de pes. A causa de la gran
quantitat d’aigua que conté (un 86 %) hidrata el cos. Si la menges amb
la pell, n’aprofitaràs tota la fibra. A més, és una fruita de pinyol
fàcil de pair, ja que incrementa la producció de bilis i afavoreix la
digestió dels greixos. En el moment de comprar nectarines, és millor
triar les peces que siguin una mica fortes. Com que continuen madurant
després de la collita, el més apropiat és conservar-les a la nevera.
I, perquè siguin més gustoses, com passa amb totes les fruites de
pinyol, cal treure-les una estona abans de menjar-ne perquè arribin a
temperatura ambient.