No n’hi ha cap dubte: quan es fa
a la graella, la carn té millor gust. En aquest article hem
recollit els millors consells perquè la teva barbacoa amb amics o amb
la família es converteixi en un moment magnífic, d’aquells que queden
al record.
La combinació perfecta
Aire lliure, bona companyia i una carn de qualitat.
Sens dubte aquesta és la combinació perfecta per gaudir d’una estona
inoblidable. Tot seguit t’expliquem uns trucs infal•libles que
t’ajudaran a aconseguir que la teva barbacoa sigui tot un èxit:
- D’entrada, recorda treure la carn de la nevera una estona
abans de fer-la, perquè vagi agafant temperatura. Si la
poses a la graella quan encara està massa freda, no es courà de
manera uniforme.
-
Quan comencis a preparar la barbacoa, el primer que has de
fer és escalfar bé la graella. Així evitaràs que la carn
s’hi enganxi.
-
Pinta la carn amb oli d’oliva abans de posar-la a la
graella. Si prepares peces marinades, quan les hagis de
girar, aprofita per pintar-les amb una mica més d’adob.
-
Planifica la cocció. Comença a preparar la barbacoa
coent les botifarres i les peces semblants, com ara el xoriço. Tot
seguit, posa-hi el pollastre, les broquetes, les hamburgueses, el
porc i les verdures. Per acabar, fes la vedella i el xai. Una mica
més endavant t’oferim unes indicacions sobre els temps de cocció que
et seran molt útils.
- No maregis la carn. Deixa que es faci primer per una
banda i, quan estigui cuita, dona-li la volta amb l’ajut
d’unes pinces.
-
No punxis mai la carn ni la tallis abans que estigui
cuita. Si ho fas, deixarà anar els sucs i quedarà seca.
Per saber el punt de la brasa
Fer servir una barbacoa de gas o
elèctrica és una opció molt més neta que utilitzar-ne una de carbó. A
més, aquests dos tipus de barbacoa són molt pràctics, perquè couen
ràpidament els aliments. Tanmateix, una graellada feta amb una bona
brasa té molt d’encant i ofereix resultats inigualables. Per
saber si la brasa està a punt, posa-hi la mà a sobre, a una
distància prudencial, i compta quants segons aguantes l’escalfor:
-
1 o 2: la temperatura és molt alta, ideal per
segellar la carn.
-
3 o 4: l’escalfor és moderada-alta, perfecta per
rostir peces primes.
-
Fins a 6: la calor és moderada, ideal per als talls
més gruixuts.
La graella és l’autèntica protagonista de la barbacoa
Té un paper principal a qualsevol
barbacoa perquè és l’element que separa la carn del foc. Ens permet
posar la carn a la distància apropiada del foc per controlar-ne la
cocció, evitar que la calor excessiva la torri o cremi i acostar-la a
la brasa quan aquesta minva. Recorda que no has de posar mai
els aliments en contacte amb la flama; tot s’ha de coure
amb la brasa.
Les graelles com més gruixudes siguin,
millor; haurien de ser d’acer inoxidable i, sobretot, han d’estar ben
netes. La graella s’ha de netejar sempre després de fer-la
servir. Si no la vas netejar la darrera vegada que la vas
utilitzar per a una barbacoa, escalfa-la entre 5 i 10 minuts. Quan
estigui calenta, fes servir un raspall especial per netejar graelles,
i recorda que no és recomanable fer-ho amb paper de diari.
Els temps de cocció
Com et comentàvem abans, cal
escalfar la graella abans de posar-hi la carn. Això sí, no
convé tampoc que estigui excessivament calenta, ja que la carn patiria
un contrast massa sobtat i crearia una capa negra i dura (que, a més
de poc apetitosa, és poc saludable).
Recorda que, a la barbacoa, cada
aliment té un temps de cocció diferent:
• Primer s’han de coure els aliments com
les
botifarres i altres
embotits semblants, ja que necessiten més temps. Cal posar
la peça a la graella amb el foc baix, fet que permetrà que es cogui
per dins, però vigila no deixar-la-hi massa estona.
• Mentrestant, podem aprofitar per fer
les verdures, que triguen menys (entre 5 i 10 minuts) i que cal tallar
no massa petites. Recorda untar-les amb oli perquè quedin més
gustoses i es facin abans.
• El pollastre també triga a fer-se. En
canvi, la vedella i el xai els pots deixar per al
final, ja que es fan molt més ràpid.
Imprescindibles que no poden faltar a la barbacoa
A
Bonpreu i
Esclat trobaràs tot tipus de productes que queden
espectaculars si els fas a la graella, com les hamburgueses de vedella
de carn de l’Era. També són delicioses les broquetes fetes amb carn de
porc, d’indiot o de pollastre. I, evidentment, en una barbacoa
no hi poden faltar unes bones botifarres de porc de
muntanya ni unes delicioses costelletes de xai.
A les nostres carnisseries trobaràs tot el que necessites
A Bonpreu i Esclat t'oferim la millor
carn servida per les millors mans. Els professionals que
atenen el taulell de les nostres carnisseries t’aconsellaran i
resoldran tots els teus dubtes sobre els diferents
productes que tens a disposició. Els pots preguntar quins són els
millors talls per fer a la barbacoa o per preparar tot tipus de
receptes, quines propietats nutricionals t'ofereixen les diferents
carns, com les has de conservar un cop les tinguis a casa…
A més, els nostres carnissers també
s’encarregaran d’agafar els teus encàrrecs i de tenir a punt la
comanda per al dia que la necessitis. La propera vegada que vulguis
fer una barbacoa, encarrega tota la carn que necessitis i, d’aquesta
manera, t’asseguraràs que no et faltarà res.